Γυναίκες στη μάχη, περίληψη και κριτική του βιβλίου.
Για τους αγώνες των γυναικών έχουν γραφεί βιβλία, έχουν γυριστεί ταινίες και ντοκιμαντέρ.
Το εικονογραφημένο βιβλίο όμως «Γυναίκες στη μάχη» με υπότιτλο «150 χρόνια αγώνων για ελευθερία, ισότητα, γυναικεία αλληλεγγύη» είναι διαφορετικό, σύγχρονο, δυνατό.
Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, δεν μαθαίνεις μόνο την ιστορία για τα δικαιώματα των γυναικών. Νιώθεις πολλά συναισθήματα. Αγανάκτηση, οργή, αλληλεγγύη, λύπη, χαρά, σκεπτικισμό.
Το περιεχόμενο, που είναι ολόκληρο εικονογραφημένο σαν καρτούν, εκπέμπει ενέργεια, δράση, κινητικότητα. Μας θυμίζει ή μας μαθαίνει το κίνημα των γυναικών από τη στιγμή που αποφάσισαν, το 19ο αιώνα, να διεκδικήσουν με δραματικούς αγώνες τα δικαιώματά τους.
Πιο πριν, οι γυναίκες δεν είχαν ούτε δικαίωμα ψήφου, ούτε δικαίωμα οικονομικής ανεξαρτησίας, ούτε δικαίωμα στην εκπαίδευση ή στην εργασία, ούτε καν το δικαίωμα να ελέγχουν το ίδιο τους το σώμα.
Χάρη στην πρωτοβουλία και στη δύναμη ορισμένων γυναικών, άρχισε ο αγώνας για τα δικαιώματά μας. Σας λένε κάτι τα ονόματα Ελίζαμπεθ Κέιντι Στάντον ή Λουκρησία Μοτ; Ή Χάριετ Τάμπμαν; Η συγγραφέας Χάρριετ Μπίτσερ Στόου με το έργο της «Η Καλύβα του μπάρμπα-Θωμά»;
Έγχρωμες σκλάβες και λευκές γυναίκες της διανόησης έκαναν τον αγώνα τους για να σταματήσουν οι άνδρες να τις θεωρούν κατώτερες. Οι φιλόσοφοι Ζαν Ζακ Ρουσώ, Καντ και Χέγκελ είχαν τη γνώμη ότι ο ρόλος των γυναικών είναι να κάνουν ευχάριστη τη ζωή των ανδρών.
Ιστορικά περιστατικά σε όλες τις ηπείρους, από το Ιράν ως τη Βρετανία, και από τις ΗΠΑ μέχρι το Αφγανιστάν του σήμερα – και το περιστατικό της Μαλάλα – αφηγούνται γλαφυρά και συνοπτικά, μέσα από την εικονογράφηση του βιβλίου, το δρόμο προς τα δικαιώματα που ήταν γεμάτος θυσίες και αντιπαραθέσεις.
Θίγονται θέματα όπως η ισότητα που δεν υπάρχει, η καταπίεση, η σωματεμπορία, οι βιασμοί, η κακοποίηση, η σεξουαλική παρενόχληση.
Αυτοί οι αγώνες μάς εμπνέουν και σήμερα να συνεχίσουμε τον αγώνα για να βελτιώσουμε τη ζωή τη δική μας όσο και των γυναικών που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση ή στην εξουσία.
Ακόμα κι αν νιώθετε χειραφετημένες ή τυχερές, το βιβλίο σάς εμπνέει να διεκδικήσετε την αξία σας.
Δωρίστε το σε κόρες, ανιψιές, βαφτιστήρες και στις φίλες σας.
Πηγή: vivlio.gr