Η Ράφτρα, περίληψη και κριτική του βιβλίου
Ένα βιβλίο-έκπληξη για μένα που είμαι φανατική αναγνώστρια βιβλίων. Μια δυνατή πένα που συνδυάζει τα ιστορικά γεγονότα με τη μαγεία της αφήγησης.
Με μια γλώσσα λογοτεχνική, η συγγραφέας μάς μεταφέρει την ατμόσφαιρα της τουρκικής και βουλγάρικης τρομοκρατίας κατά των Ελλήνων της Θράκης κατά την περίοδο 1890-1913. Με την Ξάνθη στο επίκεντρο, ξαναζούμε την αγωνία των Ελλήνων για τις επιθέσεις και διωγμούς με αφορμή τη θρησκεία ή την εθνικότητά τους, που υφίστανται από τους Βούλγαρους εξαρχικούς και από τους Οθωμανούς.
Το Μακεδονικό ζήτημα, οι κομιτατζήδες, οι διωγμοί των μοναχών και το κάψιμο των μοναστηριών και εκκλησιών, ο κρυφός αγώνας για την απελευθέρωση και τα ψευδώνυμα των αγωνιστών αλλά και η προδοσία της Αθήνας, όλα μάς ξυπνάνε αναμνήσεις από το μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα «Τα μυστικά του Βάλτου».
Και μέσα σε αυτή την φουρτουνιασμένη εποχή που όλα είναι ρευστά, ένας έρωτας γεννιέται που χρειάζεται να ξεπεράσει δεκάδες εμπόδια. Όταν ο Μήτσος, αντάρτης καπνέμπορος, λαβώνεται σε ένα αλισβερίσι με λαθρέμπορους, θα συναντήσει σε μια σπηλιά την ράφτρα που θα του περιποιηθεί την πληγή και θα του την δέσει. Μαζί όμως θα του σακατέψει με μια βελονιά την καρδιά του… Πλούσιος αυτός, φτωχό το κορίτσι, η Κεραστώ, αγοροκόριτσο, ορφανό αλλά και συνετό και εργατικό. Ψάχνει πάντα τον αδελφό της, που έχασε σε ένα βουλγάρικο παιδομάζωμα όταν ήταν μικρά παιδιά.
Μια αγάπη ζυμωμένη μέσα στον αγώνα, σε σκληρές συνθήκες, με ανατροπές, με κοινωνικές πιέσεις. Αυτό που ενώνει τους ήρωες είναι τα δυνατά ανθρώπινα συναισθήματα και η φλόγα της απελευθέρωσης της Θράκης.
Οι περιγραφές της εποχής που διαδραματίζεται το μυθιστόρημα μοιάζουν με παραμύθι, αρχοντόπουλα, κυράδες, παζάρια γεμάτα μπαχάρια, αλλά και αιματοβαμμένοι αγώνες για αμούστακα παλικάρια, συμμορίες πλιατσικολόγων με κουμπούρες, εμπρησμοί, βιασμοί, μακελεμένα σπιτικά, λαθρεμπόριο, μια κοινωνία που βράζει και στο επίκεντρο, ο αγώνας των γυναικών, και οι ράφτρες που ξέρουν την τέχνη να φτιάχνουν όμορφα φορέματα ή να μπαλώνουν αμπάδες.
Τα καπνά και η καλλιέργειά τους στην Ξάνθη, διαμορφώνουν τον κύκλο του χρόνου για τους εργάτες της περιοχής, με το μόχθο της εργασίας που δεν φτουράει, γι’ αυτό καταφεύγουν στο λαθρεμπόριο της σοδειάς, δίνοντας τον τόνο στο εξαιρετικό αυτό μυθιστόρημα της Αργυρώς Μαργαρίτη. Ακόμα και τα ονόματα των γυναικών που διάλεξε για τις ηρωίδες της έχουν μια παραμυθένια γοητεία: Κεραστώ, Ταρσώ, Πηνιώ, Θαλασσώ, Βαλσαμούδα, Γραμμάτα, Θεοχαρίστη, Βδοξάκα.
Μέσα στην ιστορία επαναλαμβάνεται σαν μότο η φράση της δασκάλας της μοδίστρας: «Το ρούχο είναι ρόλος». Και είναι, όχι μόνο για τις καλοντυμένες κυράδες αλλά και για τα φτωχά κορίτσια.
Καλογραμμένο, με μια δυνατή πένα, εκπληκτικά επιλεγμένες λέξεις, τρισδιάστατους ήρωες και μοιραία γεγονότα που συνθέτουν μια πλοκή γεμάτη αγωνία. Ταυτίζεσαι με τους αγώνες των ηρώων για μια καλύτερη ζωή και μια θέση στο αυτονόητο πεπρωμένο που προσπαθούν να σού στερήσουν βίαιες δυνάμεις.
Ένα υπέροχο μυθιστόρημα που ξυπνάει μέσα στον αναγνώστη συναισθήματα νοσταλγίας, γλύκας, πίκρας για όσα τράβηξε η Ελλάδα, αγωνίας και δύναμης από την ψυχική αντοχή των ηρώων.
Θα το λατρέψετε.
Πηγή: vivlio.gr