Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Βιταμίνη Ε: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου και σε ποιες τροφές θα τη βρεις

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη βιταμίνη Ε.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη.

Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα φυτικά έλαια είναι οι καλύτερες πηγές τροφίμων βιταμίνης Ε, αλλά ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να πάρετε βιταμίνη Ε είναι από τη σόγια, το καλαμπόκι και άλλα φυτικά έλαια. Πρόσθετες πηγές τροφίμων περιλαμβάνουν φύτρο σιταριού, φιστίκια ή φυστικοβούτυρο. Τα συμπληρώματα μπορεί να είναι μια επιλογή για άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Ε.

Οφέλη για την υγεία της βιταμίνης Ε

Η βιταμίνη Ε είναι μία από τις τέσσερις λιποδιαλυτές βιταμίνες και είναι απαραίτητη για την υγεία σας. Ως αντιοξειδωτικό, προστατεύει και διατηρεί την ακεραιότητα της κυτταρικής μεμβράνης. Καταπολεμά τα ασταθή μόρια στην κυτταρική διαίρεση γνωστά ως ελεύθερες ρίζες και ενάντια στο οξειδωτικό στρες (μια ανισορροπία μεταξύ ελεύθερων ριζών και αντιοξειδωτικών στο σώμα). Η λειτουργία της βιταμίνης Ε μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών. Άλλες λειτουργίες της βιταμίνης Ε περιλαμβάνουν:

  • Διατηρεί την κυτταρική ανοσία και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Προωθεί την ακεραιότητα των αιμοφόρων αγγείων, αποτρέποντας τη διαρροή των αιμοφόρων αγγείων
  • Βοηθά τη βιταμίνη Κ για την πήξη του αίματος (για να αποτρέψει την πήξη του αίματος)
  • Η βιταμίνη Ε μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών όταν χρησιμοποιείται για την προώθηση της υγείας του δέρματος. Μερικοί μπορεί να βρουν τη βιταμίνη Ε ως συστατικό στο αντηλιακό

Πόση βιταμίνη Ε χρειάζεστε την ημέρα;

Ως λιποδιαλυτή θρεπτική ουσία, η βιταμίνη Ε αποθηκεύεται και απορροφάται στους λιπώδεις ιστούς κατά την κατάποση. Η συνιστώμενη διατροφική ποσότητα (RDA) της βιταμίνης Ε ανά ηλικία είναι η εξής:

  • Γέννηση – 6 μήνες: 4 χιλιοστόγραμμα (mg)
  • 7–12 μηνών: 5 mg
  • 1–3 ετών: 6 mg
  • 4–8 ετών: 7 mg
  • 9–13 ετών: 11 mg
  • 14 ετών και άνω: 15 mg
  • Κατά τη διάρκεια της γαλουχίας (θηλασμός) : 19 mg

Λόγω της ικανότητας του σώματος να αποθηκεύει βιταμίνη Ε, δεν χρειάζεται να την καταναλώνετε καθημερινά.

Ο ρόλος της βιταμίνης Ε στην υγεία

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η βιταμίνη Ε έχει προστατευτική επίδραση σε ορισμένες καταστάσεις υγείας. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες μελέτες που αμφισβητούν αυτά τα ευρήματα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο της βιταμίνης Ε σε ορισμένες συνθήκες, αλλά η γνώση των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τον ρόλο της.

Γυναικολογικές καταστάσεις

Η επώδυνη περίοδος, γνωστή ως δυσμηνόρροια, μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Ωστόσο, αυτά έχουν κάποια μειονεκτήματα. Η έρευνα έχει βρει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε μπορεί να λειτουργήσουν ως κατάλληλο υποκατάστατο για αυτά τα φάρμακα. Μελέτες σχετικά με την επίδραση της βιταμίνης Ε σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C δείχνουν ότι τα συμπληρώματα μπορούν να μειώσουν τον πόνο σε γυναίκες με δυσμηνόρροια. Η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει και σε άλλες γυναικολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της ενδομητρίωσης (όταν ιστός παρόμοιος με αυτόν της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα) και λοιμώξεις του κόλπου.

Καρκίνος

Ενώ τα αντιοξειδωτικά είναι ωφέλιμα για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου, λόγω της αντιμετώπισης της επίδρασης των ελεύθερων ριζών, η έρευνα δεν έχει υποστηρίξει ρητά τη βιταμίνη Ε για την πρόληψη του καρκίνου. Η βιταμίνη Ε έχει συνδεθεί με τις ακόλουθες ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου:

  • Μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα σε ενήλικες με ιστορικό καπνίσματος
  • Μείωση του ποσοστού θνησιμότητας από καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της βιταμίνης Ε στον καρκίνο του προστάτη είναι ανάμεικτες. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου. Ωστόσο, μια μεγάλη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, που ονομάζεται δοκιμή SELECT, η οποία ξεκίνησε το 2001, έδειξε 17% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη μεταξύ των ατόμων που έπαιρναν καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης Ε σε σύγκριση με τα άτομα που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Καλύτερες πηγές τροφίμων της βιταμίνης Ε

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, ιδιαίτερα σε έλαια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε περιλαμβάνουν:

  • Φυτικά έλαια όπως φύτρο σιταριού, ηλιέλαιο
  • Φιστίκια, φυστικοβούτυρο, αμύγδαλα και φουντούκια
  • Ηλιόσποροι
  • Λαχανικά, όπως μπρόκολο, σπανάκι και ντομάτες
  • Φρούτα, όπως ακτινίδιο και μάνγκο
  • Το έλαιο φύτρων σιταριού περιέχει πολλή βιταμίνη Ε, 20,3 mg ανά κουταλιά της σούπας

Πηγή:https://jenny.gr/

Διαβάστε επίσης