Βασιλόπιτα τσουρέκι παραδοσιακή

Forever Woman

Aυτή είναι καλύτερη συνταγή για εύκολη βασιλόπιτα τσουρέκι

Μια καταπληκτική συνταγή για βασιλόπιτα τσουρέκι παραδοσιακή που θα τους ξετρελάνει όλους. Αν σκέφτεσαι φέτος να φτιάξεις κάτι διαφορετικό, αυτή είναι καλύτερη συνταγή για εύκολη βασιλόπιτα τσουρέκι από την Αργυρώ με όλα τα μυστικά της. Αν μάλιστα βάλεις και γλάσο τότε θα κάνεις την καλύτερη δημιουργία. Θέλω μεγάλη προσοχή στις θερμοκρασίες της ζύμης και στον χρόνο ξεκούρασης. Για να γίνει φουσκωτή η βασιλόπιτα τσουρέκι θέλει υπομονή. Φτιάξε την 2-3 ημέρες πριν και τύλιξε την σε μεμβράνη, ώστε να παραμείνει αφράτη και μαλακή.

Yλικά

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 100 γρ. γάλα
  • 140 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια ή 2 βανίλιες
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 2 φακελάκια μαγιά ή 2 κύβους (50 γραμ.) φρέσκιας μαγιάς
  • Προαιρετικά
  • 1 κ.γ. μαχλέπι
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα

Για την γέμιση

  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • 2 κ.σ. νερό
  • 120 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 100 γρ. κόντιτα κίτρινων φρούτων ή ψιλοκομμένα κίτρινα γλυκά κουταλιού
  • 1 λεμόνι ακέρωτο (το ξύσμα του)
  • 1 περγαμόντο ή πορτοκάλι ακέρωτο (το ξύσμα του)
  • 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο για το τελείωμα

Για το σερβίρισμα της βασιλόπιτας

  • Άχνη ζάχαρη ή λευκό γλάσο

Eκτέλεση

Αρχικά ζεσταίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 100°C για 10 λεπτά και τον σβήνουμε ώστε να βάλουμε την βασιλόπιτα σε ζεστό σημείο και να φουσκώσει γρήγορα. Στη συνέχεια βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά το λιώνουμε για λίγα δευτερόλεπτα. Το βούτυρο να μην βράσει, απλά να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά το βούτυρο.

Το αφήνουμε για λίγο στην άκρη. Έπειτα βάζουμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε για λίγα λεπτά με το σύρμα μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε το γάλα στα αυγά και το χλιαρό πλέον βούτυρο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τις βανίλιες.

Με το σύρμα χτυπάμε για λίγο τα υλικά 1-2 λεπτά για να διαλυθεί η ζάχαρη. Έπειτα βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι για τσουρέκι και την ξερή μαγιά και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι. Αν βάλουμε μαχλέπι και μαστίχα στη βασιλόπιτα τσουρέκι με ξηρή μαγιά τα προσθέτουμε σε αυτή τη φάση.

Προσθέτουμε τα υγρά υλικά (αυγά, γάλα, βούτυρο κλπ) στον κάδο του μίξερ πάνω στο αλεύρι. Με τον γάντζο ζυμώματος ζυμώνουμε για 1,5 με 2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να βραχεί το αλεύρι κ να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.

Όταν αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη (θα μοιάζει με μαλακή τσίχλα) δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε μεσαία και συνεχίζουμε το ζύμωμα στο μίξερ για 7-8 λεπτά. Μετά το ζύμωμα η ζύμη θα είναι λεία, απαλή, μαλακή και εύπλαστη.

Θα μοιάζει με τεράστια γυαλιστερή τσίχλα. Βουτάμε τα χέρια σε λίγο λιωμένο βούτυρο. Πιάνουμε την μαλακή ζύμη στα χέρια. Μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω και την ακουμπάμε σε βουτυρωμένο μεγάλο μπολ. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη ή με βρεγμένη πετσέτα.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό σημείο (κοντά στο καλοριφέρ ή σε ζεστό και σβηστό φούρνο για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά και μετά θα την γεμίσουμε και θα κάνουμε το δεύτερο φούσκωμα. Μέχρι να φουσκώσει στο πρώτο φούσκωμα η ζύμη για βασιλόπιτα τσουρέκι, ετοιμάζουμε την γέμιση.

Για τη γέμιση

Για να φτιάξουμε τη γέμιση για τη βασιλόπιτα τσουρέκι με ξηρή μαγιά, βάζουμε τις σταφίδες σε κατσαρόλα και περιχύνουμε με κονιάκ και νερό. Φέρνουμε σε σημείο βρασμού και σβήνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε τα υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσουν και να φουσκώσουν.

Αφού κρυώσουν τελείως στραγγίζουμε καλά τις σταφίδες με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά να τραβήξει την υγρασία τους. Τις βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την κόντιτα κίτρινων φρούτων, το ξύσμα λεμονιού και περγαμόντο.

Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με ένα κουτάλι. Θα τα προσθέσουμε στη ζύμη μετά το πρώτο φούσκωμά της.

Για το δεύτερο φούσκωμα

Ετοιμάζουμε το ταψί. Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο ταψί στρογγυλό 30 εκατ. Βουτυρώνουμε το ταψί στη βάση και στα τοιχώματα. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση και στα πλαϊνά τοιχώματα. Κόβουμε λωρίδες λαδόκολλα και τις κολλάμε περιμετρικά στα τοιχώματα του βουτυρωμένου ταψιού. Προσοχή, το ταψί να είναι βαθύ 6-7 εκ. γιατί η βασιλόπιτα τσουρέκι φουσκώνει πολύ.

Το αφήνουμε στην άκρη. Αφού φουσκώσει η ζύμη στο πρώτο φούσκωμα την παίρνουμε με βουτυρωμένα χέρια και την βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Ρίχνουμε την γέμιση (φρούτα). Ζυμώνουμε με τον γάντζο τη ζύμη σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά της γέμισης μέσα στη ζύμη.

Πιάνουμε την μαλακή ζύμη της βασιλόπιτας και μαζεύουμε όλες τις ενώσεις από κάτω. Της δίνουμε στρογγυλό σχήμα. Βάζουμε το φλουρί στη βασιλόπιτα τσουρέκι από την Αργυρώ. Ακουμπάμε τη ζύμη στο έτοιμο ταψί με τις ενώσεις από κάτω να ακουμπούν στο ταψί.

Πιέζουμε την βασιλόπιτα τσουρέκι με ξηρή μαγιά να γίνει πλακέ. Την βάζουμε σε ζεστό φούρνο σβηστό και την αφήνουμε να διπλασιαστεί για περίπου 1 ώρα & 15 λεπτά.

Για το φούσκωμα της ζύμης

Υπάρχουν 2 τρόποι να γίνει το φούσκωμα στη ζύμη μας:

Το γρήγορο φούσκωμα της ζύμης. Αν θέλουμε η ζύμη να φουσκώσει γρήγορα τη βάζουμε σε χλιαρό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ. Για ευκολία όμως ανάβουμε τον φούρνο στους 100°C στις αντιστάσεις για 10 λεπτά να ζεσταθεί.

Σβήνουμε το φούρνο και βάζουμε στην θαλπωρή του τη βασιλόπιτα τσουρέκι για μία ώρα και λίγα λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Το αργό φούσκωμα της ζύμης

Εναλλακτικά, αν έχουμε χρονικό περιθώριο, σκεπάζουμε με διπλωμένη νωπή πετσέτα το ταψί και αφήνουμε τη βασιλόπιτα τσουρέκι, χωρίς να κουνάμε το ταψί για περίπου 4-5 ώρες να φουσκώσει με ηρεμία και να διπλασιαστεί, μέχρι δηλαδή να ωριμάσει σωστά.

Για το ψήσιμο

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στο αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα να φουσκώσει κι άλλο να ροδίσει και να κάνει κρούστα η επιφάνεια. Θα σκουρύνει αρκετά λόγω των αυγών στη ζύμη, μη σας τρομάζει αυτό. Ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός, ανάλογος με το φούρνο μας, την προθέρμανση και την ξεκούραση της ζύμης.

Ελέγχουμε το ψήσιμο όπως τα κέικ. Μπήγουμε σουβλί στο κέντρο προς το τέλος του ψησίματος για να σιγουρευτούμε ότι η καρδιά έχει ψηθεί. Δηλαδή το σουβλί να βγαίνει νοτισμένο από την υγρασία αλλά καθαρό από ζύμη.

Βγάζουμε τη βασιλόπιτα τσουρέκι από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά. Την ξεφορμάρουμε με προσοχή και αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως. Αφού κρυώσει καλά για μερικές ώρες τότε την τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας για να διατηρήσει τη φρεσκάδα της μέχρι να την παρουσιάσουμε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Αχνίζουμε τη εύκολη βασιλόπιτα τσουρέκι από την Αργυρώ και γράφουμε ευχές με λιωμένη σοκολάτα ή φτιάχνουμε γλάσο.

Για τη συντήρηση

Μόλις κρυώσει καλά η βασιλόπιτα τσουρέκι από την Αργυρώ την τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας. Έτσι θα διατηρηθεί αφράτη και ολόφρεσκη μέχρι να την κόψουμε (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, όχι στο ψυγείο).

Η βασιλόπιτα τσουρέκι διατηρείται και στην κατάψυξη αφού κρυώσει τελείως. Σκεπάστε την καλά για να παραμείνει αφράτη και μαλακή. Διατηρείται μέχρι και 3 μήνες. Αφήστε την στην συντήρηση του ψυγείου σκεπασμένη για μια νύχτα να αποψυχθεί σωστά.

Μυστικά

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
  • Τα υγρά υλικά πρέπει να είναι χλιαρά και όχι καυτά γιατί θα καεί η μαγιά.
  • Όταν δουλεύουμε μία ζύμη μαγιάς, προσέχουμε πάντα τις θερμοκρασίες.
  • Μάξιμουμ 40°C για τα υγρά υλικά και για τη θερμοκρασία που φουσκώνουμε τη ζύμη.
  • Το αλεύρι πρέπει να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και γλουτένη.
  • Το δυνατό αλεύρι για τσουρέκι είναι ιδανικό για φουσκωτά τσουρέκια με αφράτο αποτέλεσμα όπως και για την εύκολη βασιλόπιτα τσουρέκι από την Αργυρώ.
  • Το χτύπημα της ζύμης στο μίξερ πρέπει να είναι συνεχές για να τσιχλώσει η ζύμη.
  • Αν δεν χρησιμοποιήσετε μίξερ τότε πρέπει να ξεκουραστεί για πολλές ώρες η ζύμη για τη βασιλόπιτα τσουρέκι.
  • Οι ενώσεις της ζύμης όταν την φουσκώνουμε πρέπει να είναι πάντα από κάτω.
  • Ακολουθήστε τους χρόνους ξεκούρασης της ζύμης είτε τον γρήγορο είτε τον αργό όπως ακριβώς σας περιγράφω αντίστοιχα για τέλειο φούσκωμα και ωρίμανση της ζύμης.
  • Καθόλου αέρας δεν πρέπει να επηρεάσει τη ζύμη.
  • Air condition και ανοιχτές πόρτες έχουν σαν αποτέλεσμα να πετσιάσει η ζύμη και να μη φουσκώσει σωστά.
  • Πάντα βρεγμένο πανί στο σκέπασμα της ζύμης ή καλό τύλιγμα του μπολ με την ζύμη με μεμβράνη.
  • Μπολ με καυτό νερό στο φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος διαπνέει υγρασία με τους υδρατμούς στη βασιλόπιτα τσουρέκι και δίνει γυαλιστερό αποτέλεσμα.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε
ακόμα