Η πιο αφράτη και αρωματική Βασιλόπιτα τσουρέκι!
Αυτή η συνταγή είναι τόσο πετυχημένη που δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο, λόγω της νοστιμιάς της!
Συστατικά
Για το μείγμα μαγιάς:
- 55 γρ. φρέσκια μαγιά
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 75 γρ. χλιαρό νερό
- 75 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
Για τη ζύμη:
- 200 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 180 ml χλιαρό γάλα
- 75 ml φυσικός χυμός πορτοκάλι
- 750 γρ. αλεύρι δυνατό
- 10 γρ. μαχλέπι
- 1 βανιλίνη
- ξύσμα από μισό πορτοκάλι
- το μείγμα μαγιάς
- 115 ml ηλιέλαιο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, τη 1 κ.σ. ζάχαρη, τα 75 γρ. χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να λιώσει η μαγιά. Προσθέτουμε τα 75 γρ. αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45′ λεπτά να φουσκώσει.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε το φυσικό χυμό πορτοκάλι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλεύρι, το μαχλέπι, τη βανιλίνη, το ξύσμα από μισό πορτοκάλι, το μείγμα μαγιάς και ζυμώνουμε με το χέρι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ηλιέλαιο χωρίς να σταματήσουμε το ζύμωμα.
Ζυμώνουμε για περίπου 7′-10′.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί. Βάζουμε λίγο λάδι στα χέρια μας, ζυμώνουμε για περίπου 1′ και προσθέτουμε ένα φλουρί. Βάζουμε τη ζύμη σε στρογγυλό ταψί 28 εκ., λαδωμένο και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45′ λεπτά να φουσκώσει. Αλείφουμε τη ζύμη με αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 για 45′ λεπτά.
Πηγή: dimitrismichailidis.com