Για περιοχές του πόντου
Σε κάποιες περιοχές του Πόντου, αντί για γλυκιά βασιλόπιτα, συνηθίζουν να ετοιμάζουν για το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ένα προζυμένιο φουσκωτό τυρόψωμο. Μέσα στη γέμιση βάζουν και το φλουρί.
Υλικά
Τεμάχια: για ταψί διαμέτρου 36 εκ.
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 80 γρ. νωπή μαγιά, τριμμένη (ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά ή 250 γρ. σπιτικό προζύμι)
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα, πλήρες, χλιαρό
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 αυγά
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 500 γρ. ποντικό μυτζίν (ή φρέσκια ανάλατη μυζήθρα), θρυμματισμένο
- 1 κρόκος αυγού ανακατεμένος με 1 κουτ. σούπας νερό, για το άλειμμα
- σουσάμι, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Μαγιά ή προζύμι
- Για να φτιάξουμε αλμυρή βασιλόπιτα με τυρί, αρχικά ανακατεύουμε σε ένα μπολ (ή στον κάδο του μίξερ), με πιρούνι τη μαγιά (φρέσκια ή νωπή) και το γάλα μέχρι να διαλυθεί.
- Στη συνέχεια, αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος για 10-15 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει η επιφάνειά του.
- Αν χρησιμοποιήσουμε προζύμι, αποβραδίς το ανακατεύουμε σε ένα μπολ με λίγο αλεύρι και λίγο νερό χλιαρό, ώστε να γίνει χυλός. Σκεπάζουμε σφιχτά το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για όλο το βράδυ.
Ζύμη
- Αν χρησιμοποιήσουμε μαγιά, ρίχνουμε στο αφρισμένο μείγμα το βούτυρο, τα αυγά και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και λίγο χλιαρό νερό (περίπου 350 – 500 ml ) και ανακατεύουμε καλά για να αναμειχθούν τα υλικά. Αν χρησιμοποιήσουμε προζύμι, το βάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το βούτυρο, τα αυγά και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι και λίγο χλιαρό νερό (περίπου 350 – 500 ml) και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν. Και στις δύο περιπτώσεις προσθέτουμε το χλιαρό νερό σταδιακά, ζυμώνοντας με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ, μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
- Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 45 λεπτά, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. Είναι έτοιμη αν την πιέσουμε λίγο με το δάχτυλο και η λακκουβίτσα παραμείνει.
- Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Κόβουμε ένα κομμάτι στο μέγεθος καρυδιού και τη υπόλοιπη τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
- Λαδώνουμε το ταψί.
- Βάζουμε στο κέντρο του το ένα κομμάτι ζύμης. Το πιέζουμε με τις παλάμες μας για να απλώσει ομοιόμορφα και να καλύψει όλο τον πυθμένα και τα τοιχώματα του ταψιού.
- Απλώνουμε από πάνω το τυρί, ομοιόμορφα.
- Χώνουμε σε ένα σημείο και το «φλουρί».
- Στην αλευρωμένη επιφάνεια απλώνουμε με τις παλάμες μας το δεύτερο κομμάτι ζύμης, για να αποκτήσει διάμετρο όση του ταψιού.
- Σκεπάζουμε τη γέμιση με το φύλλο και πιέζουμε τις άκρες του με τις άκρες του κάτω φύλλου, για να ενωθούν και να σφραγίσουν τη γέμιση.
- Με το κομμάτι ζύμης που κρατήσαμε στην άκρη, πλάθουμε 2 κορδόνια και τα κολλάμε στην επιφάνεια σε σχήμα σταυρού.
- Αφήνουμε τη βασιλόπιτα ξανά σε ένα σχετικά ζεστό σημείο για περίπου 20 λεπτά, ώστε να ξαναφουσκώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Αλείφουμε την πίτα με το μείγμα κρόκου-νερού, με πινέλο, προσεκτικά για να μη σχιστεί και ξεφουσκώσει.
- Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Σερβίρουμε, την αλμυρή βασιλόπιτα με τυρί, χλιαρή.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr/








