Μπορεί να αναβαθμίσει ακόμα και το πιο απλό μενού
Ένα πετυχημένο τζατζίκι μπορεί να αναβαθμίσει ακόμα και το πιο απλό μενού. Τζατζίκι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Η συνταγή μαζί με όλα τα μυστικά για το πιο αγαπημένο συνοδευτικό που δεν λείπει από κανένα ελληνικό τραπέζι. Εύκολο, γρήγορο και θρεπτικό, προσφέρει γεύση και άρωμα σε κάθε ψητό.
- Υλικά
- Δοσομετρητής
- Λήψη Υλικών
- 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό (400 γραμ.)
- 2-4 σκ. σκόρδο πολτοποιημένο
- 2 κ.σ. ξύδι
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο αγγούρι (σφιχτό χωρίς σπόρους-τριμμένο με τη φλούδα του)
- 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο και λίγο φρέσκο δυόσμο (ή ένα από τα δύο)
- λίγο αλάτι
Εκτέλεση
- Θα τρίψουμε το αγγούρι σχεδόν κάθετα στον τρίφτη, ώστε να πάρουμε μόνο το σκληρό σημείο και καθόλου τη καρδιά του.
- Με αυτό τον τρόπο, στο τέλος όλη η καρδιά του αγγουριού θα μείνει στο χέρι μας και δεν θα μπει στο τζατζίκι.
- Το βάζουμε σε σουρωτήρι, το αλατίζουμε κατά βούληση, ανακατεύουμε να πάει παντού το αλάτι και αφήνουμε για λίγα λεπτά να ιδρώσει.
- Για να το στραγγίσουμε εντελώς, το στίβουμε καλά να φύγουν όλα τα υγρά του.
Για να το στραγγίξουμε ακόμη καλύτερα, το βάζουμε σε μια καθαρή πετσέτα. Πιάνουμε τις άκρες της και την στρίβουμε ελαφρά. Σαν να θέλουμε να στεγνώσει από νερό. Με την πίεση θα φύγει όλη η υγρασία του αγγουριού και θα στεγνώσει σωστά. Είναι απαραίτητο να στραγγίξει σωστά το αγγούρι. Αλλιώς, όλη η υγρασία θα βγει μέσα στο ορεκτικό μας και θα αραιώσει η κρεμώδης, πλούσια υφή του.
- Πολτοποιούμε το σκόρδο.
- Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον δυόσμο.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το στραγγιστό γιαούρτι και το πολτοποιημένο σκόρδο (από 2-4 σκελίδες).
- Βάζουμε στο ίδιο μπολ το ξύδι από κρασί, το λάδι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι επιπλέον.
- Δοκιμάζουμε την οξύτητα της γεύσης και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα ξύδι.
- Τέλος, προσθέτουμε τον άνηθο και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και το τζατζίκι είναι ξεμυαλιστικό.
- Ανακατεύουμε και παγώνουμε στο ψυγείο.
- Το τζατζίκι είναι έτοιμο και δροσερό, με δύο σταγόνες λάδι και ελιά.
- Συνοδεύει τα πάντα, κρέας, λαχανικά (αγαπημένος συνδυασμός με τηγανητά κολοκυθάκια ή και κολοκυθοκεφτέδες) αλλά και από μόνο του είναι θρεπτικό και δροσιστικό σνακ.
- Συντήρηση στο ψυγείο σε γυάλινο σκεύος καλά σκεπασμένο για 3 ημέρες. Μετά την πρώτη μέρα στο ψυγείο, είναι ακόμα πιο νόστιμο και αρωματικό.
Ιδανικό γιαούρτι για τζατζίκι
Είναι πολύ βασικό, το γιαούρτι που θα επιλέξουμε για τη συνταγή μας να είναι στραγγιστό ή γιαούρτι σακούλας. Αν έχω να κάνω μεγάλη ποσότητα για ένα τραπέζι και θέλω πιο σφιχτό τζατζίκι χρησιμοποιώ ένα τουλπάνι, βάζω μέσα το γιαούρτι και το διπλώνω από τις άκρες. Το αφήνω κρεμασμένο σε ένα σημείο δροσερό της κουζίνας, από 4 ώρες έως και μια νύχτα ολόκληρη. Αν είναι καλοκαίρι, το βάζω στο ψυγείο μέσα σε ένα σουρωτήρι για ένα τέλειο τζατζίκι.
Έτσι, το γιαούρτι θα στραγγίξει πολύ καλά και μετά η υφή του θα σας θυμίζει την κρεμώδη υφή από το τυρί κρέμα.
- Βάλε πολύ καλό ελαιόλαδο και το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει.
- Μην το παρακάνεις όμως με την ποσότητα.
- Θέλει τόσο λάδι όσο να πάρει την τέλεια κρεμώδη υφή στην ανάμιξη.
Πώς πήζει το τζατζίκι;
Για να φτιάξω ένα ωραίο σφιχτό τζατζίκι, το μυστικό βρίσκεται στα υλικά που θα διαλέξουμε. Πρώτον, είναι σημαντικό να διαλέξουμε το σωστό αγγούρι και να το στραγγίξουμε σωστά. Θέλουμε αγγούρι λεπτό, τρυφερό και σφιχτό, που δεν έχει πολλούς σπόρους και πολλά υγρά.
Το δεύτερο υλικό που έχει μεγάλη σημασία για την επιτυχία της συνταγής είναι το γιαούρτι. Διαλέγω ένα καλό στραγγιστό γιαούρτι. Έτσι, θα έχεις ένα άψογο τζατζίκι, σφιχτό και λαχταριστό ακόμα και μετά την προσθήκη των υπόλοιπων υλικών.
Αρωματική συνταγή για τζατζίκι!
Για να είναι απόλυτα αρωματικό, συνδυάζω το σκόρδο με δύο αγαπημένα βότανα. Άνηθο, που ταιριάζει πολύ με όλα τα υλικά αλλά και φρέσκο αρωματικό δυόσμο που δροσίζει το αποτέλεσμα.
Με σκορδόλαδο
Αν δεν αγαπάτε πολύ τη γεύση του ωμού σκόρδου, βάλτε σκορδόλαδο αντί για σκέτο σκόρδο. Πολτοποιούμε 4 σκ. σκόρδο με ένα φλιτζάνι λάδι στο μπλέντερ. Βάζουμε το σκορδόλαδο σε ένα βάζο και αφήνουμε να κατακαθίσει όλο το σκόρδο. Μαγειρέψτε με σκορδόλαδο. Θα ανακαλύψετε άλλη διάσταση στη γεύση των φαγητών σας.
Τζατζίκι χωρίς σκόρδο
Όσο για το σκόρδο στο τζατζίκι, είναι απαραίτητο, σχεδόν υποχρεωτικό. Διότι, χωρίς σκόρδο είναι απλά μια σώς γιαουρτιού και όχι κλασικό όπως το γευόμαστε και το γνωρίζουμε.
Χωρίς άνηθο θα το καταλάβω. Ο άνηθος ή ο δυόσμος είναι αρωματικά που ολοκληρώνουν την γεύση όπου και να μπουν. Θα μπορούσατε και να τα παραλείψετε. Αλλά χωρίς σκόρδο πως;
Η λύση είναι στη μικρότερη ποσότητα. Έτσι, θα είναι λιγότερο έντονο το σκόρδο. Επίσης, μπορούμε να κάνουμε τα σκόρδα κονφί. Έτσι, αποφεύγουμε την έντονη μυρωδιά. Μία άλλη λύση είναι το μαύρο σκόρδο. Είναι πιο γλυκό λόγω της ωρίμανσής του και δίνει αποτέλεσμα ηπιότερο σε γεύση. Αφήνει πιο ελαφριά επίγευση και δεν μυρίζει όπως το κλασικό σκόρδο. Μαζί με τον δυόσμο, φεύγει τελείως η μυρωδιά του σκόρδου.
Όλοι ξέρουμε ότι το σκόρδο είναι απαραίτητο συστατικό στο ορεκτικό αυτό. Αν όμως σου αρέσει το τζατζίκι χωρίς σκόρδο, μπορείς να το φτιάξεις όπως το λαχταράς. Όμως, να ξέρεις, δεν θα είναι αυτό που όλοι γνωρίζουμε.
Πηγή: argiro.gr