Ghosting: Τι είναι και πως να το ξεπεράσεις

Forever Woman

Δυστυχώς είναι κάτι που έχει συμβεί σε όλους μας

Το λεγόμενο “ghosting”, είναι ουσιαστικά όταν ένα πρόσωπο, είτε αυτό είναι φίλος, σύντροφος ή κάποιο άλλο πρόσωπο που νόμιζες ότι είχατε αναπτύξει μια.. δυνατή σχέση ξαφνικά εξαφανίζεται χωρίς να δώσει κάποια εξήγηση και χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι που να δικαιολογεί αυτή την εξαφάνιση. Τι περισσότερες φορές, όλο αυτό γίνεται πολύ ξαφνικά με αποτέλεσμα να πληγωθείς βαθιά, να αποκτήσεις ανασφάλειες για τις ανθρώπινες σχέσεις και το χειρότερο να μένεις με το ερώτημα: “Γιατί εξαφανίστηκε; Μήπως έκανα κάτι εγώ;” και τότε αρχίζεις να κατηγορείς τον εαυτό σου.

Όπως καταλαβαίνεις μιλάμε για μια πολύ τοξική και ψυχοφθόρα κατάσταση που καλείσαι να αντιμετωπίσεις. Επειδή λοιπόν αυτό το φαινόμενο είναι δυστυχώς πολύ έντονο στην εποχή μας, έχουν διεξαχθεί έρευνες, ώστε να εντοπίσουν το προφίλ των ανθρώπων που καταφεύγουν σε μια τέτοια μορφή συμπεριφοράς. Αν λοιπόν έχεις πέσει και εσύ θύμα ghosting, ίσως το παρακάτω άρθρο σε βοηθήσει να κατανοήσεις γιατί κάποιος σου φέρθηκε έτσι.

Απουσία ενσυνάισθησης

Αρχικά πρέπει να καταλάβεις και να συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχουν όλο οι άνθρωποι ενσυναίσθηση. Σύμφωνα με τον όρο, ενσυναίσθηση είναι η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του. Με απλά λόγια, δεν μπαίνει στον κόπο να μπει στη θέση σου και να καταλάβει πως ή τι μπορεί να αισθάνεσαι. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, αφού κάποιο εξωγενές ερέθισμα απομάκρυνε έναν άνθρωπο από τη ζωή σου, χωρίς να έχει την ενσυναίσθηση να καταλάβει τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η συμπεριφορά του σε σένα, είναι βέβαιο πως η απουσία ενσυναίσθησης που τον διακατέχει θα σε πλήγωνε με κάποιον άλλον τρόπο στο μέλλον.

Έλλειψη επικοινωνίας

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να κάτσεις και να αναρωτηθεί πόσο ουσιαστική επικοινωνία είχες με αυτόν τον άνθρωπο που δε μπόρεσε καν να επικοινωνήσει μαζί σου, έστω για να τελειώσει κάτι. Σκέψου μόνο πόσο δύσκολη θα ήταν να συνεχίσεις αυτή τη σχέση αν ο ένας από τους δύο δεν θα είχε το θάρρος να κάτσει και να συζητήσει κάτι που ενδεχομένως τον πείραξε. Πόσο εφικτή θα ήταν η επικοινωνία για θέματα που θα προέκυπταν στην πορεία. Η επικοινωνία είναι βασικό στοιχείο σε μια σχέση, είτε ερωτική, είτε φιλική είτε ακόμα και επαγγελματική. Το ghosting λοιπόν είναι η τρανταχτή απόδειξη ότι στη σχέση σας δεν υπήρχε καμία επικοινωνία.

Μην κατηγορείς τον εαυτό σου

Δε λέω, το να κάνουμε την αυτοκριτική μας που και που είναι καλό. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση μη θεωρήσεις πως αν ήταν κάποιος άλλος στη θέση σου, αυτός ο άνθρωπος θα είχε φερθεί διαφορετικά. Οι άνθρωποι που κάνουν ghosting, αν βρεθούν σε οποιαδήποτε κατάσταση που τους δυσκολεύει, απλά φεύγουν. Είτε αυτό έχει να κάνει με σχέσεις, ανθρώπους ακόμα και την ίδια τη ζωή.

Πως να το ξεπεράσεις:

Όπως αναφέραμε το ghosting είναι μια πολύ ψυχοφθόρα και τοξική διαδικασία που καλείσαι να ξεπεράσεις. Φρόντισε λοιπόν να εστιάσεις σε πράγματα που σε κάνουν χαρούμενο. Ώστε να ξεχαστείς και να ξεπεράσεις αυτή την κατάσταση όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Μην εστιάζεις σε αυτόν που σε πλήγωσε

Τα social media, καλώς ή κακώς, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Αν λοιπόν βλέπεις τον άνθρωπο που σε πλήγωσε ενεργό στα social media και στενοχωριέσαι που περνάει καλά, ενώ εσύ περνάς μια τέτοια σκοτεινή περίοδο την οποία ο ίδιος προκάλεσε, τότε διέγραψε τον. Μην τον κοιτάς και μην εστιάζεις σε κάτι που σε πόνεσε. Προσπάθησε να προσφέρεις στον εαυτό σου εικόνες που σε ηρεμούν.

Αφιέρωσε χρόνο σε άτομα που αγαπάς και σε αγαπούν

Αν κάποιος σου γύρισε την πλάτη χωρίς να ενδιαφερθεί για το αν σε πλήγωσε ή όχι, προσπάθησε να σκεφτείς όλους όσους σε αγαπάνε πραγματικά και δεν θα έκαναν ποτέ κάτι τέτοιο. Δημιούργησε στιγμές με ανθρώπους που αξίζουν και νιώθεις την ασφάλεια πως θα είναι και στο μέλλον εκεί για σένα.

Τα 5 στάδια που θα περάσεις:

Ο κάθε χωρισμός μπορεί να θεωρηθεί ένας μικρός θάνατος. Όπως ξέρεις για να ξεπεράσεις ένα πένθος περνάς από πέντε στάδια.

Άρνηση

Έτσι, και σε αυτή την περίπτωση, καλείσαι να τα περάσεις ώστε να ξεπεράσεις την εξαφάνιση την οποία βίωσες τόσο ξαφνικά και μάλιστα χωρίς να γνωρίζεις το λόγο. Το πρώτο στάδιο είναι η άρνηση. Σκέφτεσαι ότι δεν γίνεται αυτό να στο έκανε ο “κολλητός” σου ή ο “αγαπημένος” σου. Ίσως είναι πιεσμένος, ίσως είναι κουρασμένος και δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί μαζί μου. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να το έκανε αυτό σε μένα. Αυτό το στάδιο πρόκειται για μία προσωρινή ψυχολογική αντίδραση. Έναν αμυντικό μηχανισμό που επιτρέπει τη μείωση της έντονης αρχικής φάσης του πόνου.

Θυμός

Τώρα αρχίζεις και συνειδητοποιείς τι ακριβώς έχει συμβεί και φυσικά θυμώνεις. “Δεν το πιστεύω ότι μου το έκανε αυτό, είναι απαράδεκτος”. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, κάνει την εμφάνισή του ο έντονος ψυχικός πόνος, που όμως δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτός και κατανοητός.

Διαπραγμάτευση

Ο θυμός που ένιωθε αρχίζει και εσωστρέφεται, δημιουργώντας ως αντίδραση τις ενοχές και τις τύψεις για το τι έκανε ή δεν έκανε. Αρχίζει και διαπραγματεύεται. “Μήπως φταίω εγώ; Μήπως δεν ήμουν αρκετός, ή έκανα κάτι λάθος;”. Aρχίζει να κατηγορεί τον εαυτό του και να αμφιβάλλει ακόμα και για την ίδια του τη συμπεριφορά.

Κατάθλιψη

Τώρα είναι που αρχίζεις και συνειδητοποιείς την “απώλεια” και έρχεσαι σε επαφή με τα συναισθήματα της θλίψης, του πόνου, της αβεβαιότητας αλλά και της στενοχώριας. Αυτό είναι το στάδιο που ξεκινάει η συνειδητοποίηση της έλλειψης που συνοδευέται με τη φάση της κατάθλιψης.

Αποδοχή

Αφού έχεις περάσει ένα.. rollercoaster συναισθημάτων, αρχίζεις να αποδέχεσαι αυτό που έχει συμβεί. Με λίγα και απλά λόγια δεν θα κάτσεις να σκάσεις που ένα άτομο αποδείχθηκε.. σκάρτο. Αν θέλεις κρατάς τις καλές αναμνήσεις που είχες μαζί του και προχωράς.

Image by cookie_studio on Freepik