Τυρόπιτες στριφτάρια με ψευτοσφολιάτα

Forever Woman

Ατομικές τυρόπιτες στριφτάρια από την Αργυρώ.

Το φύλλο τους θυμίζει σφολιάτα. Βάλτε μπόλικο πιπέρι στη γέμιση και θα με θυμηθείτε!

Υλικά

  • 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 3 κ.σ. σπόρελαιο
  • 1½ κ.γλ. αλάτι
  • χλιαρό νερό περίπου 1 φλ.
  • αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
  • φυτικό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για το άλειμμα (όχι λιωμένο)
  • Για τη γέμιση
  • 300 γραμ. φέτα σε τρίμματα
  • 2 αυγά
  • μπόλικο πιπέρι

Για τα στριφτάρια

  • Βάζουμε πρώτα σε μπολ το αλεύρι, το λάδι, το ξίδι και το αλάτι.
  • Λίγο λίγο και ζυμώνοντας προσθέτουμε νερό.
  • Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι εύπλαστη και μαλακή και δεν κολλάει στα χέρια.
  • Την αφήνουμε σκεπασμένη για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε εννέα κομμάτια όμοια.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι από τη ζύμη σε φύλλο μεγέθους μικρού πιάτου.
  • Αφού τα ανοίξουμε όλα, τα αλείφουμε με πινέλο με τρία φύλλα μαζί.
  • Το πάνω φύλλο σε κάθε τριάδα δεν το αλείφουμε.
  • Έχουμε σχηματίσει μέχρι τώρα τρεις τριάδες φύλλων.
  • Τις βάζουμε σε δίσκο, τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά να παγώσει το φυτικό βούτυρο ενδιάμεσα και να κάνει στρώσεις.
  • Σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, και πασπαλίζοντας με αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο, ανοίγουμε με τις τρεις στοιβαγμένες τριάδες τρία μεγάλα φύλλα.
  • Τα αφήνουμε για 10 λεπτά στον πάγκο ελαφρά να τραβήξουν την υγρασία τους.
  • Ενώνουμε τα υλικά της γέμισης σε μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.
  • Χωρίζουμε κάθε φύλλο σε τρεις λωρίδες μακρόστενες.
  • Κατά μήκος κάθε λωρίδας βάζουμε από λίγη γέμιση.
  • Κλείνουμε σε ρολό τη λωρίδα και τη στρίβουμε σε σαλίγκαρο.
  • Όταν τελειώσουμε με όλα τα στριφτάρια τα αραδιάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα (περίπου 9 θα είναι).
  • Τα λαδώνουμε καλά γύρω γύρω και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 45 με 50 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.

Πηγή: argiro.gr