Εύκολη και καλοκαιρινή!
«Ζόρκα» λένε στην Κέρκυρα την πίτα που δεν έχει φύλλο. Αυτή εδώ γίνεται με μανούρι, ένα τυρί με πυκνή μεν αλλά ήπια γεύση το οποίο μπορεί να αρωματιστεί με όποια αρτύματα θέλουμε, όπως ξύσματα εσπεριδοειδών ή βότανα.
Αντί για μανούρι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο λευκό σφιχτό τυρί θέλουμε, με απαλή γεύση, όπως μια φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο, ή μισό μισό με μανούρι. Εδώ, η Λιάνα Μπάρμπα, ιδιοκτήτρια και μαγείρισσα του εστιατορίου Porta Remunda, στην πόλη της Κέρκυρας, την αρωμάτισε με ξύσμα λεμονιού, που δίνει ανάλαφρη και δροσερή αίσθηση.
Υλικά
Μερίδες: 6-8
- 1 κιλό μανούρι
- 3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα + 1 επιπλέον, χτυπημένο ξεχωριστά, για την επιφάνεια
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- ελάχιστο αλάτι
- 2 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα, πλήρες
- 1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- λίγη τριμμένη φρυγανιά, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την τυρόπιτα ζόρκα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το μανούρι και το ζυμώνουμε καλά με τις παλάμες μας για να θρυμματιστεί σε μικρά κομμάτια.
- Προσθέτουμε τα 3 αυγά και χτυπάμε με το μίξερ χειρός, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα δεν πειράζει αν μείνουν μικρά κομματάκια τυριού.
- Προσθέτουμε το ξύσμα, ελάχιστο αλάτι και το γάλα και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν με το μείγμα.
- Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με αυτό το κέικ. Αν προκύψει πολύ σφιχτό, το αραιώνουμε με λίγο επιπλέον γάλα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 35 x 40 εκ. και το πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια. Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνά σε πάχος τα 2 εκ.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του μείγματος με το τελευταίο αυγό.
- Ψήνουμε την πίτα για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
- Τη σερβίρουμε χλιαρή ή μόλις κρυώσει.
Στο ποτήρι μας : Sauvignon blanc ή ένα πολύ ξηρό Μοσχάτο.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr








