Τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο

Forever Woman

Η βασίλισσα της πίτας!

Σπιτική, παραδοσιακή και χωριάτικη! Με αυτή τη συνταγή μπορείτε να φτιάξετε πανεύκολα την πιο νόστιμη τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο!

Συστατικά

  1. 400 ml χλιαρό νερό
  2.   1 κ.γ. αλάτι 
  3. 70 ml ελαιόλαδο 
  4.  750 γρ. αλεύρι για πίτες
  5. 250 γρ. λιωμένο βιτάμ ή βούτυρο 
  6. 400 γρ. φέτα 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι.
  2. Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  3. Σε αλευρωμένη επιφάνεια δουλεύουμε τη ζύμη μας με το χέρι (πάντα με γάντι) πασπαλίζοντας όποτε χρειαστεί με λίγο αλεύρι, πλάθουμε ένα μπαστούνι και κόβουμε σε 8 κομμάτια.
  4. Δουλεύουμε λίγο τα κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλα, όσο ένα μεγάλο πιάτο.
  5. Βρέχουμε τον πάτο μιας πιατέλας με λιωμένο βούτυρο και βάζουμε μέσα τα 4 φύλλα μας ένα ένα, βουτυρώνοντας τα καλά κι από τις δύο πλευρές και τα βάζουμε στο ψυγείο για 10′ λεπτά. Η ίδια διαδικασία με τα άλλα 4 φύλλα.
  6. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, ανοίγουμε κι άλλο τα φύλλα μας(τα 4 φύλλα μαζί) με τον πλάστη, τα κάνουμε λεπτά και πιο μεγάλα, σαν μαντίλα.
  7. Βάζουμε το φύλλο μέσα στο ταψί που ετοιμάσαμε, το σουφρώνουμε, γεμίζουμε τη μέση με φέτα.
  8. Ανοίγουμε τα άλλα 4 φύλλα μας(τα 4 φύλλα μαζί) με τον πλάστη, τα κάνουμε λεπτά και μεγάλα, σαν μαντίλα, τα κόβουμε στη μέση και σκεπάζουμε τη γέμιση φέτας.
  9. Σουφρώνουμε με τα χέρια το φύλλο στη μέση, διπλώνουμε τις άκρες που περισσεύουν προς τα μέσα, βουτυρώνουμε την πίτα και την κόβουμε σε κομμάτια.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς, για 40′ λεπτά και σερβίρουμε.

Σημειώσεις από τον Σεφ

  1. Για τις πίτες χρησιμοποιούμε αλεύρι για “πίτες”.
  2. Το πάχος της πίτας εξαρτάται από το μέγεθος του ταψιού μας, αν θέλουμε λεπτή πίτα χρησιμοποιούμε μεγάλο ταψί, αν θέλουμε πιο παχιά χρησιμοποιούμε μικρό.

Πηγή: dimitrismichailidis.com

Διαβάστε
ακόμα