Γεύση ατελείωτη!
Γεμιστά με τας κεμπάπ; Κι όμως… Έχει λίγο κόπο το φαγητό αυτό αλλά η γεύση του θα σε αποζημιώσει!
Υλικά
Μερίδες: 4 – 6
Για τις µελιτζάνες
- 12 µελιτζάνες τσακώνικες
- 50 ml ελαιόλαδο, για το άλειµµα
- 3 – 4 µέτριες πιπεριές κέρατο, καθαρισµένες από σπόρια και κοτσάνια, σε µέτρια κοµµάτια
- 2 µεγάλες ώριµες ντοµάτες, σε στρογγυλές φέτες
- αλάτι
Για τη γέµιση µε τας κεµπάπ
- Για τη γέμιση με τας κεμπάπ 500 γρ. μοσχάρι, κατά προτίμηση από «ποντίκι», χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μικρούς κύβους 1 – 1 1⁄2 εκ.
- 40 ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 80 ml λευκό ξηρό κρασί
- 300 γρ. ώριµες ντοµάτες, τριµµένες
- 1 φύλλο δάφνης
- τα φύλλα από 1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκοµµένα, ή 1 κουταλιά ξερό, κοπανισµένο 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντοµάτας, αραιωµένος σε 500 ml ζεστό νερό
- 40 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Τας κεµπάπ
- Για τις τσακώνικες µελιτζάνες γεµιστές µε τας κεµπάπ ξεκινάμε και βάζουµε µια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά, µέχρι να κάψει.
- Ρίχνουµε τους κύβους του κρέατος και τους ψήνουµε για 4 – 5 λεπτά, µέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
- Συνεχίζουµε το µαγείρεµα για µερικά λεπτά ακόµη, µέχρι το κρέας να πιει τα υγρά που έχει βγάλει και να στεγνώσει.
- Χαµηλώνουµε τη φωτιά στο µέτριο, ρίχνουµε το ελαιόλαδο, το κρεµµύδι και το σκόρδο, και τα σοτάρουµε για 5 λεπτά, µέχρι το κρεµµύδι να χρυσίσει.
- Σβήνουµε µε το κρασί, αφήνουµε να εξατµιστεί το αλκοόλ για 2 λεπτά και ρίχνουµε τις τριµµένες ντοµάτες, το φύλλο δάφνης, το δεντρολίβανο, την πάπρικα και τον αραιωµένο πελτέ.
- Ανακατεύουµε και αφήνουµε να πάρει µια βράση.
- Τότε χαµηλώνουµε ελαφρώς τη φωτιά, σκεπάζουµε την κατσαρόλα και σιγοµαγειρεύουµε για περίπου 45 λεπτά ή µέχρι το κρέας να µαλακώσει.
- Στη διάρκεια του µαγειρέµατος ελέγχουµε το φαγητό και, αν το υγρό έχει σωθεί, προσθέτουµε λίγο ζεστό νερό.
- Περίπου 10 λεπτά πριν αποσύρουµε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουµε και ανακατεύουµε.
- Αποσύρουµε το σκεύος από τη φωτιά.
Μελιτζάνες (τις ετοιµάζουµε όση ώρα µαγειρεύεται το κρέας)
- Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180° C.
- Πλένουµε και σκουπίζουµε καλά τις µελιτζάνες, τις χαράζουµε κατά µήκος βαθιά, σε µία πλευρά µόνο, τις βάζουµε σε µια λεκάνη µε αλατισµένο νερό και τις αφήνουµε για 30′.
- Τις στύβουµε και τις σκουπίζουµε καλά.
- Με ένα πινέλο τις αλείφουµε µε ελαιόλαδο από όλες τις µεριές.
- Λαδώνουµε ελαφρώς ένα µέτριο ταψί, τις απλώνουµε µέσα µε τη σχισµή τους προς τα πάνω και τις ψήνουµε για 10 – 15 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν και να υποχωρούν όταν τις πιέζουµε µε ένα πιρούνι.
- Βγάζουµε το ταψί και ανοίγουµε τη σχισµή κάθε µελιτζάνας ώστε να σχηµατιστεί µια µέτρια κοιλότητα στη σάρκα τους.
- Μοιράζουµε το µείγµα του τας κεµπάπ µαζί µε σάλτσα.
- Σκεπάζουµε τη γέµιση κάθε µελιτζάνας µε 1 – 2 φέτες ντοµάτας και 2 – 3 κοµµάτια πιπεριάς – έτσι προστατεύουµε την επιφάνεια της γέµισης από το στέγνωµα.
- Τις ψήνουµε για 20 – 30 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν.
- Τις σερβίρουµε ζεστές ή χλιαρές.
- Συνοδεύουμε με πιλάφι.
πηγή:https://www.gastronomos.gr








