Οι τροφές ενάντια στη χοληστερόλη
- Τα φρούτα και τα λαχανικά, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.
- Τα λιπαρά ψάρια (λόγω της παρουσίας των ω-3 λιπαρών οξέων, που βρέθηκε ότι μειώνουν τη χοληστερίνη).
- Το ελαιόλαδο (πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και κυρίως του ελαϊκού οξέος), το οποίο
- όπως βρέθηκε συγκρινόμενο με τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, μειώνει την ολική και την κακή
- χοληστερίνη, ενώ αυξάνει λίγο την καλή χοληστερίνη.
- Το αλκοόλ και το κρασί (η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και ιδιαίτερα του κόκκινου κρασιού, που
- περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες) αυξάνουν την καλή χοληστερίνη.
- Οι φυτοστερόλες, που βρίσκονται σε τρόφιμα αποκλειστικά φυτικά, όπως το σουσάμι, οι ηλιόσποροι, ο λιναρόσπορος , τα φιστίκια, η σόγια, ο αρακάς, το πίτουρο και τα αντίστοιχα λάδια, αλλά και οι κατάλληλα εμπλουτισμένες μαργαρίνες.
Δείτε επίσης: Οι τροφές που θα σου χαρίσουν μια πιο δυνατή καρδιά
Τρόπος μαγειρέματος και η συμβολή του στη χοληστερόλη
Εκτός όμως από τα τρόφιμα, και ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης.
- Ψήσιμο στα κάρβουνα ή στο γκριλ
- Ψήσιμο στον φούρνο (με αέρα ή χωρίς)
- Ψητό στην κατσαρόλα
- Ποσέ
- Σοτέ
- Κινέζικος τρόπος μαγειρέματος
- Μαγείρεμα στον ατμό
ΟΧΙ στο τηγάνισμα
Συμβουλές για μείωση της χοληστερόλης
Στην ομελέτα, χρησιμοποιήστε έναν κρόκο και δύο-τρία ασπράδια, για να είναι χορταστική και να έχει λιγότερη χοληστερίνη. Αντί για κρέμα γάλακτος, χρησιμοποιήστε άπαχο γιαούρτι. Έτσι, μειώνονται τα λιπαρά και η γεύση παραμένει απολαυστική.
- Μερικά φαγητά θέλουν αυγολέμονο. Aυγοκόψτε τα, μόνο με ασπράδι. Κι αν το θέλετε λίγο πιο πηχτό, βάλτε μια κουταλιά πουρέ πατάτας.
- Όταν ψωνίζετε, να θυμάστε ότι σε πολλά καταναλωτικά αγαθά υπάρχει κρυμμένο λίπος, όπως στα γλυκά, στις πίτες, στις πάστες και τα μπισκότα. Συστήνεται λοιπόν, να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων πάντα όταν ψωνίζετε.
Κάζης Αβραάμ, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc στην Κλινική Διατροφή
Δείτε επίσης: