Η νέα σειρά του Netflix επανεξετάζει την σκοτεινή υπόθεση
Το απόγευμα της 22ας Ιουνίου 1983 ένα 15χρονο κορίτσι κυριολεκτικά εξαφανίστηκε από προσώπου γης και έκτοτε κανένας δεν γνωρίζει αν ζει ή πέθανε. Το βέβαιο είναι ότι με κάποιον τρόπο το Βατικανό έχει κάποια ανάμειξη που συγκαλύφθηκε και έμεινε επτασφράγιστο μυστικό.
Εμανουέλα Ορλάντι σήμερα θα ήταν πενήντα τεσσάρων ετών. Το απόγευμα της 22ας Ιουνίου 1983 κυριολεκτικά εξαφανίστηκε από προσώπου γης και έκτοτε κανένας δεν γνωρίζει αν ζει ή πέθανε. Όλες οι θεωρίες, τα στοιχεία και ένα πλήθος αβάσιμων πολλές φορές πληροφοριών επανεξετάζονται στη σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix «Vatican Girl: The disappearance of Emanuela Orlandi» και ο θεατής μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Το βέβαιο είναι πάντως ότι με κάποιον τρόπο το Βατικανό έχει ανάμειξη ή σχέση που συγκαλύφθηκε και έμεινε επτασφράγιστο μυστικό.
Στον χορό της εξαφάνισης της έφηβης βλέπουμε να μπαίνουν η μαφία, ο υποψήφιος δολοφόνος του Πάπα, Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ερωμένες μαφιόζων, ο τραπεζίτης του «θεού» Ρομπέρτο Κάλβι που «αυτοκτόνησε» πολύ θεατρικά στο Λονδίνο, η KGB, βρόμικο χρήμα που πηγαινοερχόταν από τα ταμεία του Βατικανού στα χέρια της μαφίας και τούμπαλιν, ένα φλάουτο που ανακαλύπτεται σε μια αποθήκη μετά από τριάντα χρόνια και λένε ότι ήταν της Εμανουέλα, ένας κοινωνιοπαθής νάρκισσος που ομολογεί ότι αυτός απήγαγε το κορίτσι, αλλά δεν τον πιστεύει κανένας, μια δεύτερη κοπέλα που εξαφανίζεται την ίδια εποχή και μια απλή οικογένεια που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σχεδόν παγκόσμιας συνωμοσίας. Η μέρα της εξαφάνισή της συμπίπτει με την ημέρα που ο Πάπας Ιωάννης Β’ επιστρέφει στην Πολωνία σαν εθνικός ήρωας.
Το 2019 ανοίγουν δυο τάφοι σε ένα μικρό νεκροταφείο μέσα στο Βατικανό. Η έρευνα που γίνεται με έναν τρόπο φανερώνει ότι το Βατικανό, όπως υποστηρίζει ο αδελφός της κοπέλας, ξέρει την αλήθεια.
Όλες οι θεωρίες, τα στοιχεία και ένα πλήθος αβάσιμων πολλές φορές πληροφοριών επανεξετάζονται στη σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix «Vatican Girl: The disappearance of Emanuela Orlandi» και ο θεατής μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. To βέβαιο είναι, πάντως, ότι με κάποιον τρόπο το Βατικανό έχει ανάμειξη ή σχέση που συγκαλήφθηκε και έμεινε επτασφράγιστο μυστικό.
Στο Βατικανό, ένα κράτος που διοικείται από τον Πάπα, κατοικούν μόνο εκατό κοσμικοί. Ανάμεσά τους η οικογένεια της Εμανουέλα, της οποίας ο πατέρα εργαζόταν για τη διοίκησή του.
Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1983
Που θυμούνται όλοι εξαιτίας της αποπνικτικής ζέστης που έκανε, η Εμανουέλα έφυγε από το σπίτι της για να πάει στο μάθημα μουσικής που παρακολουθούσε στη σχολή Tommaso Ludovico Da Victoria. Ο μεγαλύτερος αδελφός της ακόμα μετανιώνει που δεν τη συνόδευσε. Η Εμανουέλα άργησε, δεν επέστρεψε το βράδυ, κάτι που δεν συνήθιζε, και οι γονείς της δήλωσαν την εξαφάνισή της στην αστυνομία.
H Εμανουέλα έφυγε από το σπίτι της για να πάει στο μάθημα μουσικής. Έκτοτε αγνοείται η τύχη της. Νωρίτερα το ίδιο απόγευμα είχε τηλεφωνήσει στη μητέρα της και την ενημέρωσε ότι την είχε πλησιάσει ένας αντιπρόσωπος της Avon, που τότε ήταν μια δημοφιλής μάρκα καλλυντικών με ντίλερ στο πρότυπο της Tupperware, προτείνοντάς της να ενταχθεί στην επιχείρηση καλλυντικών, μοιράζοντας δείγματα και φυλλάδια.
Η οικογένεια, αφού το κορίτσι δεν επέστρεψε στο σπίτι, δημοσίευσε την εξαφάνιση σε μια εφημερίδα, δίνοντας και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού τους. Από τότε δέχτηκαν αρκετά τηλεφωνήματα, τα περισσότερα φάρσες και αβάσιμα, ωστόσο δυο άτομα είπαν ότι είδαν ένα κορίτσι με το όνομα «Μπάρμπαρα» που πουλούσε προϊόντα Avon.
Η οικογένεια αποφάσισε να κάνει αφισοκόλληση σε όλο το Βατικανό και στη Ρώμη. Ο Πάπας σε μήνυμα του μια Κυριακή δήλωσε τη συμπαράστασή στην οικογένεια, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, καθώς καταδίκασε όσους εμπλέκονταν στην απαγωγή, και τραβώντας την προσοχή των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων.
Η οικογένεια της αποφασίζει να κάνει αφισοκόλληση σε ολόκληρη στη Ρώμη
Το μήνυμα του Πάπα ήταν αινιγματικό – το γεγονός ότι ήταν σίγουρος πως η Εμανουέλα είχε απαχθεί ήταν περίεργο. Μάλιστα, ζήτησε από τους εμπλεκόμενους να τη φέρουν πίσω. Μετά το μήνυμά του η οικογένεια δέχτηκε άλλο ένα τηλεφώνημα από έναν άνδρα που αυτοαποκαλούνταν «ο Αμερικανός»· στο βάθος ακουγόταν η φωνή της κοπέλας. Απαιτούσε από τις ιταλικές αρχές να αφήσουν ελεύθερο τον Μεχμέτ Αλί Αγκτσά. Αν δεν το έκαναν μέχρι τις 20 Ιουλίου, το κορίτσι θα πέθαινε.
Τον Μάιο του 1981 ο Αγκτσά πυροβόλησε τον Πάπα στη μέση της πλατείας του Αγίου Πέτρου. Μετά τη σύλληψή του ταυτοποιήθηκε ως μέλος των Γκρίζων Λύκων, μιας ακροδεξιάς εθνικιστικής τουρκικής ομάδας. Το γεγονός ότι η Εμανουέλα απήχθη για να απελευθερωθεί ο Αγκτσά έγινε είδηση που θέλησαν να καλύψουν τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Όμως ο ίδιος ο Αγκτσά καταδίκασε την απαγωγή, λέγοντας ότι δεν ήταν μέλος των Γκρίζων Λύκων – είχε εκπαιδευτεί από την KGB, τη μυστική υπηρεσία της Σοβιετικής Ένωσης, που ήθελε τον Πάπα νεκρό επειδή ήταν Πολωνός και αποτελούσε τεράστια πρόκληση για τη Σοβιετική Ένωση.
Ο Αλί Αγκτσά στο δικαστήριο μετά την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ στις 13 Μαΐου 1981.
Η 20ή Ιουλίου πέρασε, το τελεσίγραφο εξέπνευσε και η Εμανουέλα δεν επέστρεψε. Οι ερευνητές, ειδικά ένας κορυφαίος που ασχολήθηκε με το θέμα για λογαριασμό της «Κοριέρε ντελα Σέρα», υποστηρίζουν ακόμα και σήμερα ότι η απαγωγή του κοριτσιού δεν είχε καμία σχέση με πολιτική ή τρομοκρατία. Ήταν ένα έγκλημα που σχετιζόταν με το βρόμικο χρήμα και τις συναλλαγές της μαφίας με το Βατικανό. Οι απαγωγείς δεν είχαν καμία στρατηγική, η τρομοκρατία ήταν απλώς ένας αντιπερισπασμός που θα κάλυπτε κάτι που συνέβη εντός των τειχών του Βατικανού.
Ένας μάρτυρας που εμφανίστηκε το 2004
Είκοσι ένα χρόνια μετά την εξαφάνιση, ζήτησε να ψάξουν προς την κατεύθυνση του Ενρίκο ντε Πέντις που υπήρξε διάσημος γκάνγκστερ και το αφεντικό της Banda della Magliana. Ο Πέντις πέθανε το 1990 και η τότε ερωμένη του Σαμπρίνα Μινάρντι αποκάλυψε ότι της ζήτησε να πάρει στο σπίτι της την Εμανουέλα για λίγες μέρες, ενώ αργότερα της ζητήθηκε να την παραδώσει σε μια μαύρη Μερσεντές με πινακίδες Βατικανού. Ένας ιερέας ή κάποιος ντυμένος ιερέας κατέβηκε από το αυτοκίνητο. Η Σαμπρίνα τον βοήθησε να βάλει την Εμανουέλα στο αυτοκίνητό του. Όταν ρώτησε τον Πέντις περί τίνος επρόκειτο, εκείνος απάντησε ότι όλα είχαν να κάνουν με την εξουσία.
Ο Πάπας Ιωάννης ο Β’ με την Εμανουέλα Ορλάντι (με το ροζ πουλόβερ, δεξιά), τους γονείς της, Μαρία και Ερκόλε, και τον αδελφό της Πιέτρο.
Ένας ακόμα μάρτυρας, μαφιόζος και μέλος της Banda Della Magliana, κατέθεσε ότι όσο ήταν στη φυλακή ενημερώθηκε για την υπόθεση της Εμανουέλα και δήλωσε ότι όλα σχετίζονταν με χρήματα που είχε δώσει η μαφία στον Πέντις, τα οποία κατέληξαν σε τράπεζες του Βατικανού, αλλά δεν επιστράφηκαν. Τι σημαίνει αυτό; Τα χρήματα της μαφίας πήγαιναν σε εταιρείες-βιτρίνα μέσω της τράπεζας του Βατικανού και μετά το ξέπλυμα επέστρεφαν στην τράπεζα. Από κει μεταφέρονταν στην Τράπεζα Αμπροσιάνο και στη συνέχεια πήγαιναν στη μαφία. Η αλυσίδα αυτή έσπασε όταν η Τράπεζα Αμπροσιάνο υπέστη τεράστια ζημιά και ο ιδιοκτήτης της, Ρομπέρτο Κάλβι, δολοφονήθηκε –δεν αυτοκτόνησε, όπως είπαν αρχικά– από τη μαφία στο Λονδίνο. Η απαγωγή της Εμανουέλα φάνηκε ως ένας τρόπος να στείλει η μαφία μήνυμα στο Βατικανό να της επιστρέψει τα χρήματά της.
Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται ένας λίγο εκκεντρικός τύπος, ο Μάρκο Ατσέτι, που λέει ότι ήταν ο «Αμερικανός» και ότι είχε σχεδιάσει τις «δημιουργικές πτυχές» της απαγωγής της Εμανουέλα. Σύμφωνα με αυτόν, η κοπέλα απήχθη από μέλη του Βατικανού. Επρόκειτο για μια οργάνωση ιερέων που λειτουργούσε μυστικά για τη διάδοση του καθολικισμού στη Ρωσία.
Ο Ατσέτι βάζει στο κάδρο και μια άλλη απαγωγή που είχε γίνει σαράντα πέντε μέρες πριν από αυτήν της Εμανουέλα, της Μιρέλα Γκρεγκόρι, δεκαπέντε ετών – ούτε αυτή έχει βρεθεί. Το σκεπτικό ήταν να απαγάγουν ένα κορίτσι από τη Ρώμη και ένα από το Βατικανό για να πιέσουν τις ιταλικές αρχές και το Βατικανό να συνεργαστούν. Όταν όμως δεν έλαβαν την επιθυμητή ανταπόκριση, το σχέδιο απέτυχε. Οι απαγωγείς είχαν ζητήσει από τους γονείς της Μιρέλα να κάνουν αίτημα στον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σάντρο Περτίνι.
Η κατάθεση του Ατσέτι αμφισβητήθηκε
Μια ψυχιατρική έκθεση αποκάλυψε ότι είχε εγκληματικό παρελθόν – είχε σχέση με μια 17χρονη κοπέλα και είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία ενός 12χρονου παιδιού. Είπε ψέματα σχετικά με την εμπλοκή του στις απαγωγές –αν και πολλοί πιστεύουν ότι έχει σχέση με την απαγωγή της Μιρέλα– και κατάφερε να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, κάτι που πάντα αποζητούσε. Τεχνικοί που εξέτασαν τις φωνές στα μηνύματα των απαγωγέων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πρώτες ηχογραφήσεις δεν ταίριαζαν με τη φωνή του Ατσέτι, οι μεταγενέστερες όμως ταίριαζαν. Αυτό δείχνει ότι ο Ατσέτι είχε εμμονή με την υπόθεση και άρχισε να προσποιείται ότι είναι ο «Αμερικανός», ενώ φάνηκε όντως ότι γνώριζε την υπόθεση της Μιρέλα Γκρεγκόρι.
Μετά από τριάντα επτά χρόνια, ένας συμμαθητής της Εμανουέλα αποκάλυψε ότι η φίλη του, σε βόλτα της στον κήπο του Βατικανού, παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από ένα μέλος του Βατικανού, κάποιον που κατείχε σημαντική θέση και ήταν κοντά στον Πάπα. Ο ερευνητής δημοσιογράφος Εμιλιάνο Φιτιπάλντι, που ερευνούσε το Βατικανό για χρόνια, έμαθε από έναν ιερέα ότι κάποιος είχε εισβάλει σε αυτό και είχε κλέψει σημαντικά αρχεία που φυλάσσονταν σε ένα χρηματοκιβώτιο. Κάποια επιστράφηκαν. Ανάμεσα σε αυτά υπήρχε ένας μυστικός φάκελος για την Εμανουέλα Ορλάντι. Αυτός ήταν ζωτικής σημασίας, διότι έδειχνε ότι το Βατικανό γνώριζε τι είχε συμβεί στην Ορλάντι, αλλά επέλεξε να το κρατήσει μυστικό για τριάντα χρόνια.
Στον Φιτιπάλντι παραδόθηκε ένας φάκελος που κατέγραφε τα έξοδα που έκανε το κράτος του Βατικανού για δραστηριότητες που σχετίζονται με την Εμανουέλα Ορλάντι. Το έγγραφο αναφέρει το ποσό που έδωσε το Βατικανό για τρόφιμα, ιατρικά έξοδα, διαμονή, αμοιβές και ταξίδια. Τα ποσά δεν δαπανήθηκαν στην επικράτεια του Βατικανού αλλά στο Λονδίνο. Το Βατικανό τα κάλυπτε από το 1983 έως το 1997. Ο τόπος διαμονής έδειχνε ότι επρόκειτο για έναν ξενώνα για κορίτσια που ανήκε στους Πατέρες Σκαλαμπρίνι, μια καθολική κοινότητα με ισχυρούς δεσμούς με το Βατικανό.
Ένα πιθανό συμπέρασμα είναι πως η Εμανουέλα απήχθη από τον μαφιόζο Πέντις, παραδόθηκε σε έναν ιερέα και μεταφέρθηκε από το Βατικανό στο Λονδίνο. Η τελευταία δαπάνη που σημειώθηκε αφορούσε τη μεταφορά της στο Βατικανό, κάτι που ίσως σημαίνει ότι πέθανε στο Λονδίνο και το σώμα της επέστρεψε στο Βατικανό για να ταφεί στον τόπο όπου γεννήθηκε. Όμως τι συνέβη και πώς πέθανε σε τόσο νεαρή ηλικία; Όσο πιο πολλά στοιχεία εμφανίζονται τόσο περισσότερο φαίνεται ότι το Βατικανό έπαιξε τεράστιο ρόλο στην εξαφάνιση της Εμανουέλα Ορλάντι που ίσως και τυχαία έμαθε κάποιο μυστικό που θα εξέθετε την Καθολική Εκκλησία ή ήταν απλώς μια παράπλευρη απώλεια σε έναν πόλεμο μεταξύ μαφίας και Βατικανού.
Με την υπόθεση να έχει εκκρεμεί εδώ και τριάντα επτά χρόνια και πολλούς που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη λύση της υπόθεση να έχουν φύγει από τη ζωή, το ντοκιμαντέρ ακόμα και σήμερα επιχειρεί να ρίξει φως στην υπόθεση, κάνοντας έκκληση σε όσους γνωρίζουν κάτι για την απίστευτη αυτή ιστορία να εμφανιστούν. Γεγονός είναι ότι το κράτος του Βατικανού κρατάει πολλά και καλά κρυμμένα μυστικά που δεν θα δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Όμως το γεγονός είναι ότι μία οικογένεια στο Βατικανό και μία στη Ρώμη περιμένουν ακόμα ένα σημείο ζωής και αφού δεν υπάρχει μνήμα με το όνομα του παιδιού τους, έχουν μια μικρή ελπίδα ότι ζει.
Πηγή: www.lifo.gr
Δείτε επίσης: