Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στο Marcus Institute for Aging Research στη Βοστώνη.
Έδειξε πως για κάθε 10 mg υψηλότερης πρόσληψης φλαβονοειδών την ημέρα, οι πιθανότητες ανάπτυξης του συνδρόμου “ευθραστότητας” μειωνόταν κατά 20%.
Ο όρος “ευθραυστότητα”, που αποτελεί απόδοση του αγγλικού όρου “frailty”, αναφέρεται στο σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από μειωμένη σωματική δύναμη, ανθεκτικότητα και κινητική λειτουργία. Κατά κανόνα αφορά άτομα άνω των 65 ετών. Περίπου το 10% έως 15% των ηλικιωμένων εκτιμάται πως έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το σύνδρομο που αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων, καταγμάτων, αναπηρίας, νοσηλείας και θνησιμότητας.
Οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις επικεντρώνονται κυρίως στην πρόσληψη πρωτεΐνης.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες τροφές που μπορεί να έχουν μεγάλα οφέλη.
Συγκεκριμένα, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τροφές, όπως τα μήλα και τα βατόμουρα, που περιέχουν φλαβονοειδή (κουερσετίνη) βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη του συνδρόμου ευθραστότητας. Η κουερσετίνη είναι ένα φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε πολλές τροφές φυτικής προέλευσης, μεταξύ άλλων στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στις ντομάτες και στο μπρόκολο. Είναι μια φυσική χρωστική ουσία, για αυτό υπάρχει σε πολλά φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι όλοι μπορούμε εύκολα να καταναλώσουμε 10 mg φλαβονοειδών την ημέρα. Πρόκειται για την ποσότητα που περιέχει ένα μήλο μεσαίου μεγέθους, σχολιάζοντας παράλληλα πως η γνωστή ρήση “ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα” έχει επιστημονική βάση.
Πώς τα φλαβονοειδή ωφελούν την υγεία μας
Η ομάδα των φλαβονοειδών αποτελείται από περισσότερες από 3.000 ενώσεις, πιο σημαντικές από τις οποίες είναι οι φαινόλες, οι ισοφλαβόνες, οι φλαβονόλες η κερκετίνη, οι κατεχίνες, οι τανίνες, τα φαινολικά οξέα και οι ανθοκυανίνες. Η κυριότερη αιτία που καθιστά τα φλαβονοειδή ευεργετικά για την υγεία είναι οι αντιοξειδωτικές, οι αντιθρομβωτικές και οι αντικαρκινικές τους ιδιότητες.
Πιο συγκεκριμένα, πολλά φλαβονοειδή έχουν σπασμολυτικές, αντιαλλεργικές, διουρητικές και ανθελμινθικές δράσεις. Η συμβολή τους στην ανθρώπινη υγεία έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις ευεργετική, καθώς ενεργοποιούν ένζυμα τα οποία μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και εκφυλιστικών παθήσεων που σχετίζονται με τη γήρανση. Κάποιες από αυτές τις ουσίες συμβάλλουν επίσης στην καλύτερη υγεία των δοντιών και τη μείωση της εκδήλωσης κοινών ασθενειών όπως η γρίπη.
Εκτός από τα τρόφιμα, τα φλαβονοειδή μπορούν να προσληφθούν με την κατανάλωση ποτών και αφεψημάτων με χαρακτηριστικά παραδείγματα το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.
Πηγή:https://www.capital.gr
ΦΩΤΟ https://www.freepik.com