Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Το απόλυτο κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη

Εύκολο κέικ με σοκολάτα χωρίς αλεύρι και γλουτένη

Χωρίς αλεύρι, χωρίς γλουτένη εύκολο κέικ με σοκολάτα, που μπορεί να γίνει τούρτα γενεθλίων. Η καρδιά του είναι υγρή σοκολάτα και η γεύση αξεπέραστη. Το γλυκό σοκολάτας είναι πασπαρτού αφού με το ίδιο μείγμα γίνεται φανταστικό κέικ σοκολάτας ή τούρτα γενεθλίων με σοκολάτα. Είναι εύκολη συνταγή γλυκό σοκολάτας χωρίς αλεύρι για τους λάτρεις της σοκολάτας. Γίνεται με όποιο ξηρό καρπό σου αρέσει, αμύγδαλο, φουντούκι ή καρύδια.

Υλικά

  • 6 αυγά
  • 180 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 300 γρ. σοκολάτα
  • 250 γρ. βούτυρο μαλακό (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 350 γρ. αλεσμένο αμύγδαλο (πούδρα)
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • Λίγο βούτυρο
  • Λίγο κακάο ή αντικολλητικό χαρτί

Εκτέλεση

Αρχικά, λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε στην άκρη. Έπειτα χωρίζουμε τα αυγά σε διαφορετικά μπολ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC στον αέρα. Στη συνέχεια βουτυρώνουμε μια φόρμα δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση 23 ή 25 εκατ. και πασπαλίζουμε με κακάο ή στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση.

Έπειτα σε πολύ καθαρό κάδο του μίξερ, με καθαρά εργαλεία, ρίχνουμε τα ασπράδια και χτυπάμε με το σύρμα για 3 – 4’ περίπου σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να κάνουν σώμα. Προσθέτουμε σταδιακά την μισή ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2’ περίπου, μέχρι να γυαλίσει η μαρέγκα και να γίνει σατινέ. Στη συνέχεια βγάζουμε την μαρέγκα σε ένα μπολ και την κρατάμε στην άκρη. Έπειτα βάζουμε το μαλακό βούτυρο στον κάδο του μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψει για λίγα λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σταδιακά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 4-5’ μέχρι να σχηματιστεί κρέμα από το βούτυρο και η ζάχαρη. Πρέπει να λιώσει η ζάχαρη στο χτύπημα. Έπειτα προσθέτουμε 1-1 τους κρόκους, την βανίλια και το αλάτι και όταν ομογενοποιηθούν τα αυγά προσθέτουμε το αλεσμένο αμύγδαλο και την λιωμένη σοκολάτα κι ανακατεύουμε.

Τέλος με μια σπάτουλα αναδιπλώνουμε την μαρέγκα μέσα στο κέικ σοκολάτας. Αναδιπλώνουμε προσεκτικά για να μην χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας. Στη συνέχεια ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για περίπου 45’ μέχρι να σταθεροποιηθεί το κέντρο και να μην είναι ρευστό. Έπειτα βγάζουμε το κέικ σοκολάτας από τον φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα να κρυώσει τελείως. Το σερβίρουμε σκέτο με λίγη ζάχαρη άχνη ή το γαρνίρουμε με γκαναζ ή βουτυρόκρεμα σοκολάτας

Μυστικά επιτυχίας

  • Αντί για αμύγδαλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιο ξηρό καρπό θέλετε αρκεί να είναι αλεσμένος σε πούδρα.
  • Το γλυκό σοκολάτας πρέπει να κρυώσει για να ξεφορμαριστεί.
  • Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι και 4 ημέρες αρκεί να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να το σερβίρετε.
  • Διατηρείται στην κατάψυξη μέχρι και 3 μήνες καλά σκεπασμένο. Ξεπαγώστε το μια νύχτα πριν στην συντήρηση του ψυγείου.
  • Μπορείτε με το ίδιο μείγμα να γίνει τούρτα γενεθλίων με σοκολάτα, γλυκό σοκολάτας για κάθε περίσταση και για όλα τα τραπέζια σας ή να φτιάξετε κέικ σοκολάτας σε φόρμα του κέικ 25 εκατ με τρύπα στη μέση.
  • Η φόρμα του κέικ θέλει καλό βουτύρωμα παντού και πασπάλισμα ολόγυρα με κακάο για να ξεφορμαριστεί σωστά αφού κρυώσει.
  • Στην φόρμα του κέικ θα παρατείνετε το ψήσιμο για λίγα λεπτά μέχρι να φουσκώσει το κέικ σοκολάτας και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
  • Μετατρέψτε εύκολα όλες τις συνταγές από γραμμάρια σε κούπες και το αντίστροφο, με τον χρήσιμο δοσομετρητή.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης