Γιατί δεν κοιμόμαστε καλά όταν αλλάζουμε περιβάλλον;

Image by jcomp on Freepik

Αυτό το φαινόμενο, οι επιστήμονες το μελετούν για πάνω από 50 χρόνια

Καμιά φορά που μπορεί να κοιμηθείς σε μια φίλη σου, στο σπίτι του συντρόφου σου ή ακόμα και σε κάποιο ξενοδοχείο, θα έχεις παρατηρήσει ότι την πρώτη νύχτα είναι πιο δύσκολο να κοιμηθείς. Και όταν σε ρωτούν την επόμενη μέρα «πώς κοιμήθηκες», εσύ καταπιάνεσαι με ένα «μια χαρά ευχαριστώ», κι ας είναι ένα λευκό ψέμα.

Δείτε επίσης: Τι είναι η Σπιρουλίνα;

Έχεις καταλάβει όμως, γιατί συμβαίνει αυτό; Στους επιστήμονες έχει πάρει από 50 χρόνια συνεχόμενων ερευνών για να το αποδείξουν και αυτό το φαινόμενο, το ονομάζουν ως «φαινόμενο της πρώτης βραδιάς». Το 99% των ατόμων που συμμετείχαν στο πείραμα άργησαν να κοιμηθούν.

Έγινε, μάλιστα, ανάλυση του ύπνου και μεγάλο ποσοστό ατόμων άργησαν να κοιμηθούν ή δεν κοιμήθηκαν όσο βαθιά έπρεπε. Αυτό συμβαίνει καθώς το αριστερό μέρος του εγκεφάλου παραμένει σε εγρήγορση, όσο βρίσκεται σε ξένο περιβάλλον. 

Ο εγκέφαλός μας είναι σε επιφυλακή και μοιάζει άγρυπνος σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά μέσα στη νύχτα. Για αυτό και αν τύχει να ακούσεις κάποιον θόρυβο μέσα στη νύχτα πετάγεσαι κατευθείαν με το φόβο ότι μπορεί να συμβεί κάτι άσχημο.

Bonus Info: Δεν είναι σπάνιο, όταν κοιμάσαι σε ένα ξένο περιβάλλον, να δεις εκείνα όνειρα που, ενώ κοιμάσαι βαθιά, δείχνουν ότι πέφτεις από κάπου και ξυπνάς απότομα!

Δείτε επίσης:

Διαβάστε
ακόμα