Τι συμβολίζουν τα κουφέτα στους γάμους και γιατί είναι πάντα μονά;

koufeta-gamou

Από πότε προσφέρουμε τα κουφέτα στους γάμους και τι συμβολίζουν

Ο Ιούνιος και γενικά το καλοκαίρι, είναι η εποχή των γάμων. Ο γάμος είναι ένα μυστήριο που νομιμοποιείται και καθαγιάζεται, η ισόβια κοινωνία βίου δυο φυσικών  προσώπων.

Πολλά έθιμα και δοξασίες, συνδέονται με το μυστήριο του γάμου και πολλές φορές διαφέρουν, από περιοχή σε περιοχή και από τόπο σε τόπο. Ένα έθιμο που το συναντάμε παντού σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και έχει διαφόρους συμβολισμούς είναι το έθιμο του κουφέτου.

Γιατί άραγε μοιράζουμε μπομπονιέρες στους γάμους και από πότε υπάρχει αυτό το έθιμο

Τα κουφέτα έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία εποχή, αλλά τότε μοίραζαν αμύγδαλα ανακατεμένα με μέλι και συμβόλιζε τη γλυκιά ζωή και καλοτυχία. Το όνομα τους, οι μπομπονιέρες, το πήραν τον 13 αιώνα, από το γαλλικό bon bon, που σημαίνει καραμέλες. Πήραν τη μορφή σχεδόν τη σημερινή δηλαδή αμύγδαλο με σκληρή επικάλυψη άσπρης καραμέλας.

Οι συμβολισμοί της μπομπονιέρας είναι πολλές. Το άσπρο χρώμα συμβολίζει την αγνότητα, ενώ το γλυκό και το πικρό του αμυγδάλου και της ζάχαρης, συμβολίζει τις χαρές και τις στενοχώριες της ζωής. Η σκληρότητα του καρπού του αμυγδάλου, παραπέμπει στην ανθεκτικότητα του γάμου και στα γερά παιδιά που θα γεννηθούν. Κάθε μπομπονιέρα έχει 3,5 ή 7 κουφέτα. Τα πέντε κουφέτα συμβολίζουν τις 5 ευχές (υγεία, μακροζωία, πλούτο, ευτυχία και γονιμότητα, ενώ ενώ τα επτά κουφέτα συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας.

Οι μπομπονιέρες, είναι το πρώτο κέρασμα του νέου ζευγαριού, για να ευχαριστήσουν και να γλυκάνουν τους προσκεκλημένους τους. Ανάλογα με τη μόδα και την κάθε εποχή, αλλάζουν μορφή στο περιτύλιγμα και στο σχέδιο. Αλλά αυτό που δεν αλλάζουν, είναι ο αριθμός των κουφέτων, γιατί δίνεται πολύ μεγάλη σημασία, στους συμβολισμούς για την καινούργια ζωή.

Διαβάστε
ακόμα