Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τι είναι το «Σύνδρομο της μεγαλύτερης αδερφής» και πώς μπορεί να σε επηρεάσει ψυχολογικά;

Πόσο σημαντικό να έχεις μεγαλύτερη αδερφή

People pleaser, υπεύθυνη, αξιόπιστη, δυνατή, είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το να είσαι η μεγαλύτερη αδερφή σε μια οικογένεια. Οι άλλοι περιμένουν από σένα να μοιάζεις περισσότερο με «μαμά», να ωριμάζεις νωρίτερα από τα υπόλοιπα αδέρφια σου, να ξέρεις τις ανάγκες των άλλων, να βρίσκεις λύσεις στα πάντα. Προφανώς, αυτό δεν αποτελεί κανόνα για κάθε πρωτότοκο παιδί εκεί έξω, αλλά είναι το λιγότερο, σύνηθες. Και η pop ψυχολογία, το ονομάζει «Eldest Daughter Syndrome» ή το «Σύνδρομο της μεγαλύτερης αδερφής».

Επακριβώς, το «Σύνδρομο της μεγάλης αδερφής» περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία η μεγαλύτερη κόρη μιας οικογένειας αναλαμβάνει υπερβολικά μεγάλες (ίσως) και ακατάλληλες ευθύνες για την ηλικία της, επειδή απλώς έτυχε να γεννήθηκε νωρίτερα από τα υπόλοιπα αδέρφια της. Από μικρή, εσωτερικεύει τα οικογενειακά – πολλές φορές στερεότυπα να διατηρεί τα όρια, να αφιερώνει υπερβολική ενέργεια στο να ικανοποιεί τους άλλους ή να κάνει υπερπροσπάθεια στην καθημερινή της ζωή.

Ο όρος δεν «γεννήθηκε» τώρα, αλλά έκανε ένα τεράστιο «μπαμ» στο TikTok το τελευταίο διάστημα. Έγινε viral, αφού η Κάτι Μόρτον δημοσίευσε ένα βίντεο και ανέφερε: «Το σύνδρομο της μεγαλύτερης κόρης δεν είναι επίσημη διάγνωση ψυχικής υγείας. Είναι ένας όρος που επινοήθηκε για να περιγράψει τις μοναδικές πιέσεις και ευθύνες που ασκούνται στη μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας». Πηγάζει από τη θεωρία ότι οι μεγαλύτερες αδερφές είναι ιδιαίτερα συντονισμένες με το περιβάλλον τους σε νεαρή ηλικία ή προγραμματισμένες με τον ρόλο του «τρίτου γονέα», όπου αισθάνονται υποχρεωμένες να διαχειρίζονται τα συναισθήματα των γύρω τους. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη.

Σύμφωνα με τη Μόρτον, τα σημάδια που δείχνουν ότι ένας άνθρωπος μπορεί να έχει το «Σύνδρομο της μεγαλύτερης αδερφής» είναι τα εξής:

  • Έντονο αίσθημα ευθύνης
  • Υπερβολική αισιοδοξία
  • Πολύ άγχος
  • Είναι people pleaser
  • Δεν βάζει όρια
  • Έχει αισθήματα ενοχής

«Σύνδρομο μεγαλύτερης αδερφής»: Τι πρέπει να σταματήσεις να κάνεις

  • Σταμάτα να προσπαθείς να ελέγξεις τα πάντα

Ήρθε η ώρα να καταλάβεις πως δεν μπορείς να ελέγχεις τα συναισθήματα των άλλων. Ενώ αυτό ήταν χρήσιμο εργαλείο στην παιδική ηλικία, θα σε κάνει τρομερά αγχώδη στη συνέχεια της ζωής σου. Η προσπάθεια να ελέγξεις τη δυναμική των πάντων, δείχνει ότι δεν επιτρέπεις ποτέ στον εαυτό σου να είναι ευάλωτος. Στην πραγματικότητα, όμως, οι άνθρωποι τελικά προτιμούν να βλέπουν τη λιγότερο τέλεια πλευρά σου.

  • Σταμάτα να ικανοποιείς πάντα τους άλλους

Εάν έχεις την ανάγκη να ευχαριστείς συνέχεια τους άλλους, τότε χρειάζεται να καταλάβεις ότι καταπιέζοντας τις δικές σου επιθυμίες, δεν πας μπροστά. Αντιθέτως, αυτό μπορεί να σε οδηγήσει α) σε ανισόρροπες δυναμικές και β) σε συνεχή αίσθηση ότι δεν σε εκτιμούν.

Πηγή:https://jenny.gr/

Διαβάστε επίσης