Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

«Ταξίδια τελευταίας ευκαιρίας»: Το να επισκέπτεσαι μέρη στον κόσμο- πριν να είναι αργά- έγινε τάση

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ!

Οι άνθρωποι συχνά νιώθουμε την ανάγκη να «γνωρίσουμε» και να έρθουμε σε επαφή με κάτι που έχει περιορισμένη πρόσβαση

Η κλιματική κρίση είναι εδώ, ο πλανήτης υπερθερμαίνεται πιο γρήγορα από ποτέ και όλα γύρω μας, μάς χτυπούν συνεχώς καμπανάκι. Καθημερινά, οι συζητήσεις για το κλίμα πληθαίνουν, όπως και οι προθεσμίες των επιστημόνων για τις επόμενες δεκαετίες. Κάθε μήνα, συντρίβεται το ρεκόρ ζέστης. Μέσα σε όλα αυτά, τα στοιχεία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), δείχνουν πως τα ταξίδια και ο τουριστικός τομέας ευθύνονται για το 8% έως το 11% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Στον απόηχο της κλιματικής κρίσης και των συνεχών καταστροφών, τα φυσικά θαύματα που υπάρχουν σε κάθε άκρη αυτού του κόσμου, από παγετώνες, κοραλλιογενείς ύφαλους, και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Αυτό, έχει παρακινήσει ορισμένους ταξιδιώτες να δουν μέρη του κόσμου που σύντομα θα μπορούσαν να χαθούν για πάντα, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, κατι που έχει εξελιχθεί σε μια νέα ταξιδιωτική τάση και είναι πλέον γνωστή ως «τουρισμός/ταξίδια τελευταίας ευκαιρίας».

Οι άνθρωποι συχνά νιώθουμε την ανάγκη να «γνωρίσουμε» και να έρθουμε σε επαφή με κάτι που έχει περιορισμένη πρόσβαση. Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι τα πάντα γύρω μας είναι περισσότερο πολύτιμα, όταν είναι και λιγότερα. Δεν είναι πάντα έτσι, όμως. Όσο δύσκολο κι αν μας είναι σήμερα να φανταστούμε τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει, όπως τους καταρράκτες του Νιαγάρα χωρίς νερό, η πραγματικότητα είναι μία και θλιβερή: πολλά όμορφα μέρη εξαφανίζονται. Μερικά παραδείγματα, είναι τα νησιά Γκαλαπάγκος, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στη Θάλασσα των Κοραλλιών, κι όχι μόνο.

Άλλοι δημοφιλείς προορισμοί που κινδυνεύουν, περιλαμβάνουν το Mer de Glace, τον μεγαλύτερο παγετώνα στις γαλλικές Άλπεις, όπου χιλιάδες άνθρωποι πηγαίνουν κάθε χρόνο για σκι. Από το 1985, μέχρι σήμερα, ο Mer de Glace υποχωρεί με πρωτοφανή ταχύτητα, με τους επιστήμονες να τονίζουν πως η περιοχή δεν θα είναι διαθέσιμη για πολλά χρόνια ακόμη.

Στα καλά νέα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίσκεψη σε έναν οικολογικό χώρο μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν καλύτερα τις δικές τους επιπτώσεις στο περιβάλλον. Σε μια μελέτη του 2022, από το Mer de Glace, το 80% των συμμετεχόντων/επισκεπτών, δήλωσε ότι «θα προσπαθήσει να μάθει περισσότερα για το περιβάλλον και πώς να το προστατεύσει». Ένα άλλο 82%, δήλωσε ότι θα σταματούσε να επισκέπτεται τους παγετώνες, αν αυτό θα τους προστάτευε, ενώ το 77% δήλωσε ότι θα μείωνε την κατανάλωση νερού και ενέργειας. Οι ερευνητές στον στον Mer de Glace, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο οικοτουρισμός, μπορεί να «βοηθήσει στην αποσαφήνιση των προθέσεων των επισκεπτών να υιοθετήσουν φιλικές προς το περιβάλλον συμπεριφορές».

Στο μεταξύ, πολλές τουριστικές εταιρείες στον κόσμο, έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το νέο trend, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους τουρίστες. Για παράδειγμα, στο Περού, μια διαδρομή πεζοπορίας πήρε την ονομασία «Η διαδρομή της Κλιματικής Αλλαγής» («La Ruta del Cambio Climatico»), όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την περπατήσουν και να δουν με τα μάτια τους τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο περιβάλλον.

Πάντως, το κατά πόσο τα «ταξίδια τελευταίας ευκαιρίας» μπορούν να μας παρακινήσουν για αλλαγή, μένει να φανεί στο μέλλον.

πηγή:https://jenny.gr

Διαβάστε επίσης