Παραδοσιακά λαζαράκια

Forever Woman

Υπέροχα λαζαράκια παραδοσιακά!

Κάντε τα και θα μοσχομυρίσει το σπίτι σας στο λεπτό! Λαζαράκια παραδοσιακά μια πασχαλινή συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Εύκολη συνταγή βήμα βήμα για να φτιάξετε παραδοσιακά πασχαλινά λαζαράκια ή λαζάρια. Βάλτε τα παιδιά στο παιχνίδι και συνεχίστε το όμορφο αυτό έθιμο δεμένο με το Σάββατο του Λαζάρου!

Τα λαζαράκια είναι ένα έθιμο που κρατάει αιώνες. Μια εύκολη συνταγή για λαζαράκια παραδοσιακά.

Υλικά

Για τα λαζαράκια

  • 500 γρ. αλεύρι σταρένιο
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. γλυκάνισο
  • 1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 2 πρέζα/ες γαρίφαλο
  • 1 φλ. νερό

Για το τελείωμα

  • Λίγες σταφίδες
  • Λίγα γαρίφαλα

Εκτέλεση

  • Αν δεν έχετε χρόνο, τα λαζαράκια γίνονται και με έτοιμη ζύμη για πίτσα. Στο κάθε φύλλο ζύμης βγαίνουν 3 λαζαράκια.
  • Αν θέλετε να φτιάξετε από την αρχή τη ζύμη για τα παραδοσιακά λαζαράκια, βάλτε σε ένα μπολ τη μαγιά, 1 κ.σ από τη ζάχαρη, 3 κ.σ από το νερό.
  • Ανακατέψτε κι αφήστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά αφού σκεπάσετε το μπολ.
  • Έπειτα από 10′, βάλτε σε ένα μπολ όλα υλικά εκτός από το αλεύρι.
  • Στη συνέχεια ανακατέψτε με ένα κουτάλι καλά να διαλυθούν τα υλικά, ρίξτε την ενεργοποιημένη μαγιά κι ανακατέψτε.
  • Έπειτα κρατήστε 1/2 φλ. αλεύρι και το υπόλοιπο ρίξτε το ανακατεύοντας με το κουτάλι στα υλικά.
  • Το αλεύρι δεν το βάζουμε όλο με μιας, κρατάμε λίγο για το τελείωμα της ζύμης.
  • Όταν η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα γύρω από το κουτάλι, βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι που κρατήσαμε και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και εύπλαστη που δεν κολλάει καθόλου στα χέρια.
  • Στη συνέχεια σε ένα λαδωμένο μπολ βάζουμε τη ζύμη για τα λαζαράκια, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί για 1 ώρα.
  • Μετά το φούσκωμα βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει.
  • Έπειτα χωρίζουμε τη ζύμη για λαζαράκια παραδοσιακά σε 6 κομμάτια.
  • Τα αραδιάζουμε σε μία λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
  • Στη συνέχεια τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30′ .
  • Έπειτα αλείφουμε με ζαχαρόνερο για να γυαλίσουν.
  • Τέλος, ψήνουμε τα λαζαράκια σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 20′, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου, στους 180 °C μέχρι να ροδίσουν.

Πηγή: argiro.gr