Αυθεντικές Ταχινόπιτες της Κύπρου
Όλη η νοστιμάδα και η θρεπτικότητα του ταχινιού μέσα σε πιτούλες! Ακολουθήστε τα βήματα της συνταγής για να δημιουργήσετε τις πιο παραδοσιακές και αυθεντικές Ταχινόπιτες της Κύπρου!
Υλικά
- 35 γρ. φρέσκια μαγιά
- 250 γρ. χλιαρό νερό
- 80 γρ. ζάχαρη
- 1 κιλό αλεύρι
- 10 γρ. αλάτι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 100 γρ. ηλιέλαιο
- 250 γρ. πορτοκαλάδα
- 350 γρ. ταχίνι
- 250 γρ. καστανή ζάχαρη
- 2 κ.γ. κανέλα
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να διαλυθεί η μαγιά.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το ξύσμα πορτοκάλι, το αλάτι, την πορτοκαλάδα, το ηλιέλαιο, το μείγμα μαγιάς και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για 5′ λεπτά.
- Πατάμε τη ζύμη μας με το χέρι (πάντα με γάντι) να απλώσει μέσα στον κάδο, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστώ μέρος να διπλασιαστεί.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια δουλεύουμε το ζυμάρι μας, ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο περίπου 2 εκ., γεμίζουμε με ταχίνη ολικής άλεσης, πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη, κανέλα και τυλίγουμε το φύλλο μας προς μια κατεύθυνση κάνοντας ένα μπαστούνι.
- Κόβουμε την πίτα μας σε κομμάτια, τα απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα, τα γεμίζουμε από πάνω με ταχίνι και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς, για 20′ λεπτά, γαρνίρουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Πηγή: dimitrismichailidis.com