Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Tα Βότανα που βοηθούν τη Δυσκοιλιότητα

Ένα συχνό πρόβλημα!

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα που επηρεάζει την ποιότητα ζωής και σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας, το 16% των Ελλήνων αντιμετωπίζει πρόβλημα με το έντερό του τουλάχιστον μία φορά στους 12 μήνες, ενώ το 20% το έχει αντιμετωπίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα των διατροφικών μας συνηθειών, της φυσικής μας κατάστασης (όπως καθιστική ζωή, το άγχος, η πίεση της καθημερινότητας, κ.α) ή κάποιας υποκείμενης διαταραχής του γαστρεντερικού.
Όπως και σε όλες τις χρόνιες καταστάσεις η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Ωστόσο υπάρχουν διάφορες διαιτητικές αλλαγές και αλλαγές του τρόπου ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση και ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Εάν και τα περισσότερα άτομα χρησιμοποιούν υπακτικά φάρμακα, η χρήση τους εάν και βοηθητική δεν αποτελεί παρά μόνο μια προσωρινή λύση.

Βότανα που βοηθούν τη Δυσκοιλιότητα
Το φαρμακείο της φύσης έχει πολλά βότανα που διαθέτει για την αντιμετωπίσει τη δυσκοιλιότητα χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό.
Μολόχα: Είναι ένα κρυφό βότανο που δυστυχώς δεν είναι πολύ γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Η μολόχα οφείλει τις σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες στις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις φυσικές ενώσεις που περιέχει όπως τα φλαβονοειδή, τις τανίνες και άλλες πολυφαινόλες που προσφέρουν σημαντική προστασία από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, το φυτό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ορυκτά και βιταμίνες Α, Β και C. Θεωρείται αποτελεσματικό σε περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών που συνοδεύονται από δυσκοιλιότητα, έχει ήπια καθαρτική δράση, αποτοξινώνει και καταπραϋνει το γαστρεντερικό σύστημα.
Αγριάδα: Είναι από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά, συμπεριλαμβάνεται σε πολλούς συνδυασμούς για τη θεραπεία του προστάτη και είναι από τα πιο φημισμένα διουρητικά. Είναι μαλακτικό χωρίς παρενέργειες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και μειώνει τη χοληστερίνη του αίματος. Βοηθά ενάντια στους κολικούς του συκωτιού, στις πέτρες στη χολή και την κυτταρίτιδα. Η αγριάδα δρα ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες σε ουρικές λοιμώξεις, όπως κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, προστατίτιδα(σε άριστο συνδυασμό με Αχίλλεια), στον ρευματισμό και τα αρθριτικά τις ασθένειες του δέρματος και την ηπατίτιδα.
Καλέντουλα: Είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Η καλέντουλα χρησιμοποιείται για την θεραπεία γαστρικών και δωδεκαδακτυλικών ελκών. Σαν εμμηναγωγό βοηθά σε περιπτώσεις καθυστέρησης και επώδυνης εμμηνορροής. Σαν χολαγωγό βοηθά σε προβλήματα της χοληδόχου κύστης και σε ασαφή πεπτικά προβλήματα που χαρακτηρίζονται ως δυσπεψία. Συνδυαστικά με άλλα βότανα βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Ταραξάκο: είναι ένα από τα ισχυρότερα διουρητικά, διεγείρει τη λειτουργία των νεφρών και είναι μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές καλίου. Έτσι είναι ένα ιδανικά εξισορροπημένο διουρητικό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια όταν χρειαζόμαστε διουρητική δράση, ακόμη και σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών λόγω καρδιακών προβλημάτων. Το ταραξάκο μπορεί  σαν χολαγωγό να χρησιμοποιηθεί σε φλεγμονή και συμφόρηση του ήπατος και της χοληδόχου κύστης. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για μυϊκούς ρευματισμούς και πολύτιμο γενικό τονωτικό και ίσως το κορυφαίο ευρείας εφαρμογής διουρητικό και τονωτικό ήπατος.
Φύλλα Αλεξάνδρειας ή Σένα : Τα φύλλα Αλεξάνδρειας θεωρούνται αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Τα φύλλα ρυθμίζουν την λειτουργία του εντέρου αυξάνοντας τις περισταλτικές κινήσεις του και λειτουργούν ως καθαρτικό, επαναφέροντας την ομαλή λειτουργία του εντέρου με εντελώς φυσικό τρόπο. Έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη δράση.
Αψιθιά: Παραδοσιακά η αψιθιά χρησιμοποιούνταν για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων και οι περισσότερες από αυτές τις χρήσεις έχουν επαληθευθεί μέσα από την ανάλυση των συστατικών του βοτάνου. Θεωρείται πως βοηθάει τόσο ως εμμηναγωγό (προκαλεί αιμορραγία, όταν δεν έχει εμφανιστεί κανονική έμμηνη ρύση), όσο και στην αντιμετώπιση της υπερμηνόρροιας (υπερβολική αιμόρροια). Άλλη χρήση της είναι ως τονωτικό του πεπτικού συστήματος. Θεωρείται πως διευκολύνει τη χώνεψη των λιπαρών ουσιών, για αυτό το λόγο άλλωστε ανήκει στα λεγόμενα “βότανα για αδυνάτισμα”. Παράλληλα θεωρείται πως αυξάνει τη παραγωγή της χολής, ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα και αντιμετωπίζει τη δυσπεψία, τις καούρες και το “φούσκωμα”. Μια άλλη πολύ σημαντική χρήση της είναι ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου του μαστού όταν γίνετε χρήση μαζί με συμπλήρωμα σιδήρου.
Χαμομήλι: Ένα άλλο δημοφιλές βότανο σε μορφή ροφήματος κατά της δυσκοιλιότητας είναι το χαμομήλι. Το χαμομήλι είναι απολαυστικό μετά από μια έντονη μέρα για να χαλαρώσουμε και να ξεκουράσουμε το σώμα μας. Λειτουργεί ευεργετικά, ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα, βοηθά το έντερο να ηρεμήσει και βοηθά στις κινήσεις του εντέρου.
Μέντα: Είναι πολύ δημοφιλές, βελτιώνει την πέψη και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Η μενθόλη που βρίσκεται στη μέντα ανακουφίζει το στομάχι και βοηθά στην πέψη. Πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι μέντας μετά από κάθε γεύμα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα και να ηρεμήσετε το στομάχι σας.
Λιναρόσπορος: Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, Ω-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, πρωτεΐνες και μαγνήσιο. Βοηθά επίσης στη μείωση της χοληστερόλης. Προτιμήστε τον αλεσμένο λιναρόσπορο, καθώς δε δυσκολεύει τη διαδικασία της πέψης. Μπορείτε να τον αναμείξετε (δυο κουτάλες της σούπας λιναρόσπορο) με τα δημητριακά ή να τον προσθέσετε σε σάντουιτς και σπιτικά γλυκά.

πηγή:

Διαβάστε επίσης