Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα ραντεβού της τέως βασιλικής οικογένειας για την ιθαγένεια

Καταθέτουν αίτηση Παύλος και Νικόλαος

Πριν από αρκετό καιρό, ο πρωτότοκος γιος του τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου, Παύλος, αποφάσισε να κάνει πράξη την επιθυμία του πατέρα του να ανακτήσει η οικογένειά του την ελληνική ιθαγένεια, την οποία είχε απωλέσει με τον περίφημο νόμο Βενιζέλου του 1994. Πρόκειται για κάτι που δεν θυμούνται πολλοί: για περίπου 20 χρόνια από το δημοψήφισμα του 1974, η ιθαγένεια δεν είχε αφαιρεθεί από τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, μετά την ανοιχτή σύγκρουση για την περιουσία, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να νομοθετήσει σχετικά.

Ο θάνατος του τέως Βασιλέως ήταν, ομολογουμένως, καταλύτης, ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι ο Παύλος θέλει να έχει «ανοιχτό παράθυρο» μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Με αυτό το δεδομένο ξεκίνησαν οι παρασκηνιακές επαφές με κυβερνητικά στελέχη και η εκκρεμότητα αναμένεται να κατατεθεί σήμερα ή αύριο το αίτημα του Παύλου, του Νικόλαου και των υπολοίπων μελών της τέως βασιλικής οικογένειας για ανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Ένα πρώτο σημείο επαφής υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Ο κ. Βορίδης έχει διαχρονικούς προσωπικούς δεσμούς και κοινωνικούς δεσμούς με την οικογένεια, ενώ είχε δώσει και το παρών στην κηδεία του τέως βασιλέως τον Ιανουάριο του 2023 στη Μητρόπολη. Ραντεβού, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν και με τον υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος είναι και αυτός που θα κληθεί να βάλει την τελική υπογραφή, προκειμένου να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η απόφαση ανάκτησης της ιθαγένειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, δύο ήταν εξ αρχής τα επώνυμα που έπεσαν στο τραπέζι για την οικογένεια. Το πρώτο που θεωρείται ότι έχει και σημαντικές πιθανότητες λόγω «δεδικασμένου» είναι το «Ντε Γκρες», το οποίο επέλεξε ο θείος του τέως βασιλέως, Μισέλ, το 2004. Το άλλο επώνυμο στο τραπέζι είναι το «Ντε Γκρέτσια», όπως έγραψε και το dark room.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το ίδιο επώνυμο σε διαφορετική γλωσσική απόδοση, με την ελαφρά διαφορά ότι το ένα έχει ήδη κατοχυρωθεί σε μέλος της οικογένειας στην Ελλάδα. Το «Ντε Γκρέτσια» απαντάται στο δανέζικο διαβατήριο που κατέχει η οικογένεια, λόγω της καταγωγής της Άννας Μαρίας.

Χωρίς αλλαγή νόμου

Κρίσιμη παράμετρος, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θεωρείται το γεγονός ότι η οικογένεια του τέως Βασιλέως συμμορφώθηκε εν τέλει με τον υφιστάμενο νόμο Βενιζέλου. Θα αναγνωρίσει, πρακτικά, το Πολίτευμα, το Σύνταγμα και το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος του 1974, ενώ θα παραιτηθεί και όλων των τίτλων ευγενείας. Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν ήταν δεδομένο στην αρχή της συζήτησης, καθώς από μέρους της οικογένειας ζητήθηκε νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να τροποποιηθούν διαδικαστικές λεπτομέρειες ως προς την κατάθεση της αίτησης, όχι ως προς την ουσία του νόμου. Εντούτοις, από μέρους κυβέρνησης εξηγήθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία τροποποίηση και η οικογένεια πήρε τις αποφάσεις της, οπότε θα κατατεθεί αρμοδίως η αίτηση στο Ληξιαρχείο Αθηνών είτε αυτοπροσώπως από τον Παύλο είτε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της οικογένειας. «Είναι μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας η αποδοχή του νόμου», τονίζει στο protothema.gr αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος.

«Εδώ σίγουρα υπάρχουν κάποιες ειδικές προϋποθέσεις αλλά δεν είναι ότι θα δημιουργηθεί ένας άλλος νόμος ή θα τροποποιηθεί ο υπάρχων νόμος για τη συγκεκριμένη περίπτωση και αυτο θα το κάνει η κυβέρνηση -όπως έχω διαβάσει κάπου- για να κάνει μια δεξιά στροφή. Δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, θα εφαρμοστεί ο νόμος που υπάρχει ούτως ή άλλως», υπογράμμισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης (Παραπολιτικά 90,1), απαντώντας και σε κάποιες σποραδικές βολές που εκτοξεύονται προς την κυβέρνηση εξ αριστερών.

πηγή:https://www.protothema.gr

Διαβάστε επίσης