Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα οφέλη του μελιού στην υγεία

Το μέλι είναι πλούσιο σε φυτικές ενώσεις που προάγουν την υγεία

Το μέλι είναι το ελληνικό superfood, το οποίο εκτός από πολύ νόστιμο και υγιεινό έχει και καταπληκτικά οφέλη στην υγεία μας. Πάμε να δούμε λοιπόν γιατί αξίζει να το ενσωματώσουμε ακόμα περισσότερο στη διατροφή μας.

Δείτε επίσης: Συμβουλές για το πρωϊνό άγχος

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το μέλι περιέχει πολλές βιοδραστικές φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα. Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) στο σώμα, τα οποία αν συσσωρευτούν στα κύτταρα μπορούν να προκαλέσουν βλάβη. Αυτή η βλάβη μπορεί να προκαλέσει: πρόωρη γήρανση, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις.

Τip: Οι πιο σκούρες ποικιλίες προσφέρουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τις ανοιχτόχρωμες.

Καλύτερο για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μπορεί το μέλι να αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά τα αντιοξειδωτικά που περιέχει μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από το μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη τύπου 2. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή πρόσληψη μελιού μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2

Tip: Mπορεί το μέλι να είναι ελαφρώς καλύτερο από την επεξεργασμένη ζάχαρη για άτομα με διαβήτη, αλλά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με μελέτες, το μέλι μπορεί να βοηθήσει:

  • στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • στη βελτίωση των επιπέδων λίπους στο αίμα
  • στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού και
  • στην πρόληψη του θανάτου υγιών κυττάρων

Έρευνα συσχέτισε τη μέτρια πρόσληψη μελιού με χαμηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες. Επιπλέον, το ακατέργαστο μέλι περιέχει συνήθως πρόπολη η οποία μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο

Το μέλι είναι ένα εξαιρετικό μαλακτικό και υγραντικό “υλικό” το οποίο μπορεί να κρατήσει την υγρασία στο δέρμα. Αν λοιπό έχετε ξηρό δέρμα, το μέλι θα σας βοηθήσει να το διατηρήσετε απαλό και ελαστικό.

Δείτε επίσης:

4 τροφές που δεν πρέπει να φας ποτέ όταν λήξουν
Τι να μην κάνεις στη διατροφή σου μετά τις διακοπές

Διαβάστε επίσης