Γιατί ακόμα και στην νηστεία μπορούμε να έχουμε την απόλυτη νοστιμιά!
7 φαγητά που θα πρωταγωνιστήσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Σπανάκι με σουπιές
Υλικά
- 1 kg σουπιές καθαρισµένες
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 1 πράσο (ψιλοκομμένο)
- 6-8 φρέσκα κρεµµυδάκια με τα φύλλα τους
- 1 kg σπανάκι πλυμένο και χοντροκομμένο
- 1/2 ματσ. άνηθο
- 1/2 ματσ. µάραθο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Πρώτα καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές.
- Τις στραγγίζουμε και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
- Κρατάμε το μελάνι τους στην άκρη.
- Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τις σουπιές χωρίς λιπαρή ουσία και τις αφήνουμε να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
- Όταν αλλάξουν χρώμα, συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους.
- Τότε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το πράσο και τα ξερά ψιλοκομμένα κρεμμύδια.
- Σοτάρουμε τα υλικά για τις σουπιές με σπανάκι μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα για 4-5΄.
- Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε να πέσει όγκος τους.
- Προσθέτουμε τα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με τα πράσινα φύλλα τους.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι τις σουπιές και αφήνουμε να σιγοβράσουν τα υλικά μέχρι να πιει το φαγητό όλα τα υγρά του.
- Στα τελευταία 5΄ του βρασμού, στύβουμε το λεμόνι και πασπαλίζουμε με τον άνηθο και τον μάραθο.
- Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να μελώσει το φαγητό και να μείνει μόνο με το λάδι του.
- Οι σουπιές με σπανάκι, σερβίρονται ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.
- σουπιές με σπανάκι
Πηγή: argiro.gr
Καλαμαράκια με ρύζι
Υλικά
- 2 καλαμάρια μέτρια φρέσκα καθαρισμένα (σύνολο 700 γρ. περίπου)
- 2 ½ φλ. ρύζι μακρύκοκκο
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ξερά κόκκινα ψιλοκομμένα
- 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1/4 φλ. ούζο ή κρασί λευκό
- 1 φλ. ντομάτες τριμμένες
- 5 φλ. ζεστό νερό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγο άνηθο (ή μάραθο ή μαϊντανό)
- 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Σε περίπτωση που βάλουμε τα μεγάλα καλαμάρια, τα καθαρίζουμε αφαιρώντας το κόκαλο και το μελάνι (με γάντια).
- Τρυπάμε κάτω κάτω και ρίχνουμε μπόλικο τρεχούμενο νερό, πλένοντάς τα πολύ καλά, να φύγει η άμμος από το εσωτερικό.
- Με ένα μαχαίρι τα κόβουμε σε φέτες (ροδέλες) και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια.
- Τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι. Σε αυτό το στάδιο, τα αφήνουμε στο σουρωτήρι και τα σκεπάζουμε με βρεγμένη καθαρή πετσέτα.
- Ζεσταίνουμε μια μέτρια σε μέγεθος πλασοτέ κατσαρόλα (ρηχή και φαρδιά) και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
- Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αφήνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το σκόρδο, να γίνει διάφανο ανακατεύοντας το για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε το καλαμάρι (καλά στεγνωμένο) και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά να αλλάξει χρώμα. Αφαιρούμε το σκόρδο.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά και να γίνει διάφανο για 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε με κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1 λεπτό.
- Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και 5 φ. βραστό νερό.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και μισοσκεπάζουμε το φαγητό.
- Σιγοβράζουμε (σε χαμηλή φωτιά) για περίπου 15 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι. Προς το τέλος του βρασμού αν θέλουμε πασπαλίζουμε άνηθο, μαϊντανό η μάραθο.
- Σε αυτή τη φάση στην επιφάνεια του ρυζιού, θα έχουν σχηματιστεί τρυπούλες εδώ κι εκεί. Δεν ανακατεύουμε.
- Αποσύρουμε από την φωτιά.
- Βάζουμε καθαρή πετσέτα πάνω στην κατσαρόλα και σκεπάζουμε με το καπάκι.
- Αφήνουμε να σταθεί το ρύζι για 5-10 λεπτά και να τραβήξει τα υγρά του.
Πηγή: argiro.gr
Σπανακόπιτα νηστίσιμη
Υλικά
Για τη γέμιση
- 2 πράσα μεγάλα (το τρυφερό μέρος μόνο, το υπόλοιπο το κρατάμε για ζωμούς)
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 kg σπανάκι πλυμμένο και στραγγισμένο
- 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
- 1 ματσ. άνηθος ψιλοκομμένος
- 1 ματσ. φρέσκος δυόσμος
- 1 ματσ. καυκαλήθρες και μυρώνια
- 1-2 κ.σ. αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. σιμιγδάλι ή φρυγανιά
Για τα φύλλα
- 6 χωριάτικα φύλλα
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
- Λίγο νερό για το ράντισμα της πίτας
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε τηγάνι 3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο, με το ξερό κρεμμύδι και τα πράσα να μαραθούν για 15′, σε μέτρια φωτιά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν.
- Πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα χόρτα, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μυρωδικά, σε σουρωτήρι.
- Τα ψιλοκόβουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι.
- Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 10΄, να βγάλουν τα υγρά τους.
- Έπειτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, να μαραθούν και ν’ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, προκειμένου να μειωθεί η γέμιση στο μισό.
- Προσθέτουμε το τριμμένο πιπέρι και το σιμιγδάλι (ψιλό ή χοντρό, ό,τι έχετε). Τα ανακατεύουμε και ετοιμάζουμε το ταψί για την πίτα.
- Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί 40 εκ. και στρώνουμε 3 φύλλα ακτινωτά και ελαφρώς τσαλακωμένα.
- Ραντίζουμε κάθε φύλλο με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
- Βάζουμε τη μισή γέμιση σε λεπτή στρώση.
- Καλύπτουμε με το 4ο φύλλο τσαλακώνοντάς το.
- Αδειάζουμε μέσα την υπόλοιπη γέμιση.
- Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα, ραντίζοντάς τα ένα-ένα με ελαιόλαδο.
- Στρίβουμε τις άκρες των φύλλων.
- Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο λάδι.
- Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 180°C για 1 ώρα & 10′ , ώσπου να ροδίσει η πίτα καλά και να ξεκολλήσει ολόκληρη από το ταψί.
Πηγή: argiro.gr
Φασολάκια λαδερά
Υλικά
- 1 kg φρέσκα φασολάκια καθαρισμένα
- 2 πατάτες
- 2 κολοκύθια
- 3/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 3 σκελ. σκόρδο σπασμένες
- 1 kg ντομάτες τριμμένες
- 1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 δυόσμο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Χρησιμοποιείστε φρέσκα ή κατεψυγμένα φασολάκια ανάλογα τις προτιμήσεις και τον χρόνο σας. Αν επιλέξετε να φτιάξετε την συνταγή με φρέσκα πλατιά φασολάκια, πρώτα τα καθαρίζουμε τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε.
- Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και τα κολοκύθια σε χοντρές φέτες.
- Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε πλασοτέ κατσαρόλα.
- Αφήνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πατάτες, και τα κολοκυθάκια.
- Μετά από 2 – 3 λεπτά, προσθέτουμε και τα φασολάκια. Ανακατεύουμε τα λαχανικά να λαδωθούν καλά.
- Τέλος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε τις ντομάτες και σκεπάζουμε τα φασολάκια.
- Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά.
- Αφού περάσει το σαραντάλεπτο, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο το δυόσμο και το μαϊντανό.
- Βράζουμε για ακόμη 5-10 λεπτά μέχρι το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
- Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε πάντα τα υγρά.
Πηγή: argiro.gr
Σούπα με σπαράγγια
Υλικά
- 1 κιλό φρέσκα σπαράγγια
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
- 1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
- 1/2 φλιτζ. βούτυρο γάλακτος
- 1 πατάτα, κομμένη σε κύβους
- Λίγη ζάχαρη
- Αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. κορνφλάουρ (αν χρειαστεί), διαλυμένο σε 1 κ.γ. νερό
- 1 λίτρο νερό ή 1 λίτρο ζωμός κότας (για έξτρα γεύση)
Εκτέλεση
Καθαρίστε τα σπαράγγια από τα σκληρά μέρη, βράστε τα για 3΄ σε αλατισμένο νερό, στραγγίστε τα και κόψτε τα σε κομμάτια. Αφήστε στην άκρη τις κορφές τους για να γαρνίρετε μετά το πιάτο. Σε μια βαθιά κατσαρόλα λιώστε το μισό από το βούτυρο και σοτάρετε τα σπαράγγια, τα κρεμμυδάκια και την πατάτα. Προσθέστε το νερό (ή τον ζωμό), αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη. Βράστε τα περίπου για 30΄ σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Χτυπήστε το μείγμα στο μπλέντερ, μέχρι να χυλώσει. Αν η σούπα γίνει αραιή, προσθέστε το κορνφλάουρ να δέσει, ή, αν είναι πολύ πηχτή, αραιώστε τη με λίγο νερό ή ζωμό. Προσθέστε στη σούπα την κρέμα γάλακτος και το υπόλοιπο βούτυρο. Σερβίρετε σε μπολ και γαρνίρετε με τις κορφές των σπαραγγιών, αφού προηγουμένως τις σοτάρετε σε 1 κ.σ. βούτυρο.
Πηγή: botrini.gr
Κριθαρότο με γαρίδες
Υλικά
- 500 γρ. γαρίδες
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 καρότο (κομμένο σε πολύ μικρά καρέ)
- 1 κολοκύθι (κομμένο σε πολύ μικρά καρέ)
- 1 φινόκιο ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελ. σκόρδο
- 100 ml λευκό κρασί
- 400 γρ. τριμμένες ντομάτες
- 500 γρ. κριθαράκι
- Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 ½ lt bisque γαρίδας (κατά προτίμηση) ή άλλος ζωμός
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε τα κεφάλια ενωμένα με το σώμα.
- Αφαιρούμε το έντερο της γαρίδας από τη ράχη. Εναλλακτικά, για το κριθαρότο με γαρίδες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μικρές γαρίδες της ανεμότρατας, που είναι πολύ οικονομικές.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ μεγάλο τηγάνι.
- Σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το σκόρδο σπασμένο.
- Προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε για 2 λεπτά να αλλάξουν χρώμα.
- Σβήνουμε με το κρασί.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το κρασί και να κρατήσουμε μόνο το άρωμα του.
- Αφαιρούμε το σκόρδο. Αφαιρούμε τις γαρίδες και τις διατηρούμε ζεστές και σκεπασμένες στο πλάι.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε να λαδωθεί.
- Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σταδιακά προσθέτουμε την ζεστή bisque γαρίδας (ή άλλο ζωμό).
- Δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε τη bisque γαρίδας.
- Κάθε φορά που το ζυμαρικό πίνει τον ζωμό, προσθέτουμε την επόμενη δόση.
- Βράζουμε για περίπου 15′.
- Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Ξαναβάζουμε τις γαρίδες με τα ζουμιά τους στο τηγάνι.
- Ανακατεύουμε τακτικά το κριθαρότο.
- Τέλος, πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πηγή: argiro.gr
Σπανακόρυζο
Υλικά
- 1 kg σπανάκι ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 3/4 φλ. ρύζι Καρολίνα
- 1/2 ματσ. άνηθο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας ή 1 ντομάτα ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Σοτάρουμε τα υλικά. Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το συνολικό ελαιόλαδο.
- Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και το πράσο για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Χοντροκόβουμε το σπανάκι, και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά να πέσει ο όγκος του.
- Όταν δούμε ότι το σπανάκι μαραθεί, προσθέτουμε το ρύζι, και ανακατεύουμε, να λαδωθεί καλά όλο.
- Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό (το σπανάκι και τα λαχανικά θα κατεβάσουν αρκετά υγρά).
- Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά, σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τέλος του βρασμού, και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.
- Στύβουμε το λεμόνι, και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά να τραβήξει τα υγρά του.
Πηγή: argiro.gr