Γιορτινές σαλάτες
Λαχανοσαλάτα με ρόδια, καρύδια και μπέικον
Μια πλούσια και χορταστική σαλάτα με δύο λογιών λάχανο, τραγανό μπέικον, καρύδια και ρόδι – για τραπέζι καθημερινό ή γιορτινό.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 8 φέτες μπέικον, σε λεπτές λωρίδες
- 1/2 άσπρο λάχανο, λεπτοκομμένο
- 1/2 κόκκινο λάχανο, λεπτοκομμένο
- 70 ml ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας μαγιονέζα
- 1 κουτ. σούπας μηλόξιδο
- 1/2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1 1/4 κουτ. γλυκού κάρι, σε σκόνη
- 1 τσιμπιά καυτερό μπούκοβο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 γεμάτο φλιτζ. τσαγιού σπόροι ροδιού
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού σπασμένη καρυδόψιχα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε λαχανοσαλάτα με ρόδια, καρύδια και μπέικον, βάζουμε να κάψει ένα τηγάνι, σκέτο, και καβουρδίζουμε το μπέικον μέχρι να ροδίσει.
- Το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας, το αφήνουμε να κρυώσει και το χοντροθρυμματίζουμε.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα λάχανα, αλατίζουμε και τα τρίβουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το λάδι, τη μαγιονέζα, το ξίδι, τον χυμό, το κάρι, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι.
- Σε σαλατιέρα βαθιά ρίχνουμε τα λάχανα και τη σάλτσα που ετοιμάσαμε.
- Ανακατεύουμε και σκορπίζουμε από πάνω το τραγανό μπέικον, τα ρόδια και τα καρύδια.
Λαχανοσαλάτα με αγριογούρουνο και σάλτσα με κόκκινα φρούτα
Αν αποφασίσετε να φτιάξετε αγριογούρουνο για το γιορτινό τραπέζι κρατήστε λίγο από το μπούτι και φτιάξτε αυτή την πλούσια σαλάτα, που συνδυάζει το κρέας με δύο είδη λάχανου, κάστανα και σάλτσα κόκκινων φρούτων.
Υλικά
Μερίδες: 4
Για τη σαλάτα
- 200 γρ. μπούτι αγριογούρουνου, σε φέτες 2 εκ.
- λίγο ελαιόλαδο + για το ψήσιμο
- 1/4 κόκκινο λάχανο + 1/4 άσπρο λάχανο, λεπτοκομμένα για σαλάτα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 κλωνάρια σέλερι, σε λεπτά φετάκια
- 1 μαραθόριζα (φινόκιο), λεπτοκομμένη
- 1 φλιτζ. τσαγιού βρασμένα κάστανα, σε κομμάτια
- 1/2 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη λαχανοσαλάτα με αγριογούρουνο και σάλτσα με κόκκινα φρούτα, ξεκινάμε αλείφοντας ένα αντικολλητικό σκεύος, κατά προτίμηση σχαροτήγανο, με λίγο ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει καλά.
- Ψήνουμε εκεί τις φέτες αγριογούρουνου για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά και να ψηθούν εσωτερικά (κόβουμε ένα κομμάτι στη μέση για να δούμε αν είναι έτοιμο). Προσοχή να μη στεγνώσει το κρέας.
- Ανακατεύουμε σε σαλατιέρα τα λάχανα, τα κρεμμυδάκια, το σέλερι, τη μαραθόριζα, τα κάστανα και τα μυρώνια. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Σάλτσα
- Πολτοποιούμε στο μούλτι τα κόκκινα φρούτα και αδειάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
- Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα, προσθέτουμε την τελευταία στιγμή το αγριογούρουνο και σερβίρουμε.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr/