Ένα από τα πιο νόστιμα ελληνικά φαγητά είναι οι σουπιές με μάραθο.
Κρήτη και Κυκλαδονήσια τουλάχιστον, ορκίζονται στη νοστιμιά του πιάτου. Οι σουπιές είναι το αγαπημένο θαλασσινό που μαγειρεύεται στα νησιά, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο θαλασσινό, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Λίγα κι απλά υλικά χρειάζονται για αυτή την νηστίσιμη συνταγή με σουπιές και οπωσδήποτε άγριος μάραθος που από τον Μάρτιο μέχρι τις αρχές καλοκαιριού μοσχοβολάνε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Λάδι, σουπιές, μπόλικος μάραθος και λεμόνι είναι τα υλικά που παραδοσιακά φτιάχνεται αυτή η συνταγή.
Άλλες φορές γίνεται λεμονάτη με ελάχιστη λευκή σάλτσα και άλλες φορές με λίγο πελτέ ντομάτας η συνταγή «σουπιές με μάραθα» όπως το λέμε στο νησί μου απογειώνεται. Σερβίρεται σαν μεζές για σούμα ή σαν φαγητό νηστίσιμο με προσθήκη πατάτας και καρότου στο μαγείρεμα.
Υλικά
- 400 γρ. σουπιές καθαρισμένες Pescanova
- 50 ml ελαιόλαδο
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
- 1 ρίζα μάραθου (φινόκιο)
- 2 καρότα
- 40 ml λευκό ξηρό κρασί
- 250 γρ. μάραθο
- 500 γρ. σέσκουλα ή άλλα χόρτα εποχής
- 4 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ελάχιστο αλάτι
- Λεμόνι στο σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά και χόρτα.
- Κόβουμε το φινόκιο στα 4, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το καρότο σε μικρά καρέ.
- Μάραθο, σέσκουλα και φρέσκα κρεμμύδια αφού στραγγίσουν τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
- Βάζουμε 2 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο σε μια ρηχή κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το φινόκιο στο καυτό ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 3-4’ να ροδίσουν τα κομμάτια ολόγυρα.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2’ -3’ να γυαλίσει.
- Προσθέτουμε το καρότο κομμένο σε καρέ.
- Προσθέτουμε τις σουπιές και σοτάρουμε 4-5’.
- Προσθέτουμε το κρασί κι ανακατεύουμε τα υλικά.
- Προσθέτουμε τον χοντροκομμένο μάραθο, τα σέσκουλα σε χοντρά κομμάτια και τα χοντροκομμένα φρέσκα κρεμμύδια.
- Προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό ίσα που να μισοσκεπάσει τα υλικά.
- Περίπου 1/2 φλ νερό ζεστό.
- Προσθέτουμε πιπέρι κι ελάχιστο αλάτι.
- Βάζουμε καπάκι και μαγειρεύουμε τις σουπιές με μάραθο σε χαμηλή φωτιά για 15 – 20’ περίπου να μαλακώσουν.
- Στύβουμε λίγο χυμό λεμονιού και περιχύνουμε τις σουπιές με μάραθο, με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Σβήνουμε το φαγητό κι αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο για 5-10’.
- Οι σουπιές με μάραθο σερβίρονται ζεστές σαν νηστίσιμο μεσημεριανό ή κρύες, σαν μεζές για τσίπουρο και σούμα.
Πηγή: argiro.gr