Θα σας μείνει αξέχαστο!
Αυτό το πανεύκολο σουφλέ με ψωμί του τοστ να το σερβίρετε ως γεύμα με σαλάτα ή για brunch το Σαββατοκύριακο και θα σας μείνει αξέχαστο!
Υλικά
Για το σουφλέ
- 400 γρ. ψωμί του τοστ
- 200 γρ. κασέρι τριμμένο
- 250 γρ. ζαμπόν
- 4 τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1-2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
- 3 φλ. γάλα φρέσκο
- 1 φλ. κρέμα γάλακτος light
- 5 μεγάλα αυγά
- 2 φλ. γραβιέρα τριμμένη
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Αλάτι κατά βούληση
Για το ταψί
- Λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο
- Για το σερβίρισμα
- Πράσινη σαλάτα
Εκτέλεση
- Ψιλοκόβουμε το ψωμί του τοστ σε μικρά κομμάτια με ένα μαχαίρι, σε μέγεθος μπουκιάς.
- Τα αφήνουμε στον πάγκο, μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά και να στεγνώσουν ελαφρά.
- Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το κασέρι τριμμένο, τη μισή γραβιέρα και μία δύο πρέζες μοσχοκάρυδο.
- Τρίβουμε πιπέρι.
- Θα χρησιμοποιήσουμε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος, διάστασης 30χ20 εκατοστά.
- Αδειάζουμε τα υλικά στο πυρίμαχο σκεύος και τα στρώνουμε ώστε να είναι ομοιόμορφη η επιφάνειά τους.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά.
- Τα χτυπάμε με μίξερ χειρός ή σύρμα για 1-2 λεπτά, ώστε να αφρατέψουν και προσθέτουμε την κρέμα, το γάλα και λίγο αλάτι.
- Ανακατεύουμε.
- Περιχύνουμε τα υλικά στο ταψί με το μείγμα αυγών-γάλατος.
- Μπορούμε να τα αφήσουμε για 15 λεπτά στον πάγκο και μετά να τα ψήσουμε.
- Ιδανικά όμως, για αφράτο αποτέλεσμα σας προτείνω να τα σκεπάσετε με μεμβράνη τροφίμων και να τα αφήσετε στο ψυγείο μερικές ώρες (από 2 ώρες έως και ολόκληρη νύχτα).
Για το ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-190°C στον αέρα.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια και να σταθεροποιηθεί το μείγμα.
- Αφαιρούμε τη μεμβράνη.
- Προσθέτουμε την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα στην επιφάνεια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά.
Για το σερβίρισμα
- Γαρνίρουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι.
- Αφήνουμε για 10 λεπτά στον πάγκο.
- Σερβίρουμε (βγάζουμε κουταλιές, δεν κόβεται) με πράσινη σαλάτα.
Πηγή: argiro.gr