Λαχταριστή σιροπιαστή
Ποιος να αντισταθεί σε μια λαχταριστή, σιροπιαστή σοκολατόπιτα; Για να αποκτήσει την απολαυστική ζουμερή υφή της, αλλά να μη λασπώσει και «κάτσει», τη σιροπιάζουμε όσο είναι καυτή, αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο, με σιρόπι σε χλιαρή θερμοκρασία, και περιμένουμε υπομονετικά να κρυώσει εντελώς πριν την κόψουμε.
Υλικά
Μερίδες: 16
Για το κέικ
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδας + λίγο για το ταψί
- 200 ml νερό
- 50 ml μπράντι ή κονιάκ
- 400 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. σκόνη κακάο + λίγο για το ταψί
- 5 αυγά μεσαίου μεγέθους
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 40 γρ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
- 500 γρ. ζάχαρη
- 1 λίτρο νερό
- 125 γρ. σκόνη κακάο
Διαδικασία
Κέικ
- Για τη σοκολατόπιτα, ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο κακάο ένα τετράγωνο ταψάκι με μήκος πλευράς 35 εκ.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το νερό, το ποτό και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με το σύρμα, μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη. Προσέχουμε να μη ζεσταθεί πολύ το μείγμα, θέλουμε απλώς να λιώσει η ζάχαρη και να αναμειχθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε αμέσως το κακάο, ανακατεύουμε για να διαλυθεί και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας (ή απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά).
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά κάθε φορά με το σύρμα. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για περίπου 40 λεπτά.
Σιρόπι
- Όσο ψήνουμε το κέικ, ετοιμάζουμε το σιρόπι
Σερβίρισμα
- Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και αμέσως, όσο είναι καυτό, το σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι.
- Το αφήνουμε μέσα στο ταψάκι για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει. Σερβίρουμε τη σοκολατόπιτα κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr/








