Ταιριάζει με όλα
Αυτή η σάλτσα κόκκινο κρασιού ταιριάζει με μοσχάρι, πουλερικά, χοιρινό ή, ακόμα καλύτερα, με ψητά λαχανικά ή με άγρια μανιτάρια.
Υλικά
- 15 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 100 γρ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 120 ml γλυκό κόκκινο κρασί
- 300 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 300 ml ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου
- 80-100 γρ. βούτυρο αγελαδινό, πολύ κρύο, σε κύβους
- 5 ml παλαιωμένο κόκκινο ξίδι
- αλάτι και πιπέρι
- 3-4 πολύ λεπτές φλούδες μαύρης φθινοπωρινής τρούφας
Διαδικασία
- Για την σάλτσα κόκκινου κρασιού αλά γαλλικά, ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο και, μόλις λιώσει, προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και αφήνουμε για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί εντελώς και τα κρεμμύδια να γλασαριστούν.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το κρασί και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει το 1/4 της αρχικής ποσότητας (περίπου 75 ml).
- Προσθέτουμε τον ζωμό καλοβρασμένο και σχετικά συμπυκνωμένο, και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε μέχρι το υγρό να δέσει ελαφρά.
- Δυναμώνουμε ελαφρά τη φωτιά και ρίχνουμε σε δόσεις το βούτυρο πολύ κρύο, σε κύβους, ανακατεύοντας έντονα με το σύρμα μέχρι η σάλτσα να γίνει εντελώς λεία, με όψη κρεμώδη και μεταξένια.
- Προσθέτουμε το παλαιωμένο ξίδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις φλούδες μαύρης φθινοπωρινής τρούφας και ανακατεύουμε.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr/








