Και όμως ταιριάζει απόλυτα!
Το βερίκοκο τρυπώνει στο κους κους και μεταμορφώνεται σε ένα απολαυστικό σαλατογεύμα.
Υλικά
Μερίδες: 6
- 500 γρ. κουσκούς
- 500 ml ζωμός λαχανικών + 500 ml για το κουσκούς
- 2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 200 γρ. φρέσκα βερίκοκα, σε φέτες
- 3 κρεμμύδια κόκκινα, σε λεπτές ροδέλες
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + αρκετό για το τηγάνισμα των κρεμμυδιών
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2-3 κουτ. σούπας κόλιανδρος φρέσκος, για το σερβίρισμα
- 2-3 κουτ. σούπας δυόσμος φρέσκος, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σαλάτα με κουσκούς, βερίκοκα και καραμελωμένα κρεμμύδια, σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τα 500 ml ζωμό λαχανικών και βράζουμε μέχρι να κοχλάσει.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κουσκούς, τον κουρκουμά, την κανέλα, τα βερίκοκα και αλατοπίπερο.
- Ρίχνουμε τον καυτό ζωμό στο κουσκούς, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε άλλο μπολ ρίχνουμε τις μισές φέτες κρεμμυδιού, τη ζάχαρη και αλάτι.
- Ρίχνουμε καυτό νερό τόσο ώστε να σκεπάσει το κρεμμύδι και το αφήνουμε για 10 λεπτά (έτσι θα φύγει η αψάδα του κρεμμυδιού και το χρώμα του θα διατηρηθεί ζωντανό).
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλύψει τον πάτο κατά 4-5 εκατοστά.
- Τηγανίζουμε τις υπόλοιπες ροδέλες κρεμμυδιού σε δόσεις για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανές και να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
- Αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να στραγγίξουν το περιττό λάδι σε χαρτί κουζίνας και τις αλατίζουμε.
- Με ένα πιρούνι αφρατεύουμε το κουσκούς.
- Στραγγίζουμε και στεγνώνουμε τις μαριναρισμένες ροδέλες κρεμμυδιού και τις προσθέτουμε στο κουσκούς μαζί με τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τον κόλιανδρο, τον δυόσμο και αλατοπίπερο.
- Ανακατεύουμε και σερβίρουμε τη σαλάτα με κουσκούς, βερίκο
Πηγή:https://www.gastronomos.gr