Ρύζι Χριστουγεννιάτικο για όλα τα γιορτινά σου τραπέζια
Αυτό το πιλάφι θα συνοδεύσει καταπληκτικά το κυρίως πιάτο σας. Το πιλάφι με κουκουνάρι, σταφίδες και κάστανα είναι το τέλειο συνοδευτικό για τα κρεατικά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας. Είτε αποφασίσετε να φτιάξετε για κυρίως πιάτο γαλοπούλα, είτε μοσχάρι, το ρύζι θα απογειώσει το φαγητό σας!
Υλικά
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. σταφίδα Κορινθιακή (μαύρη)
- 3 κ.σ. κουκουνάρι
- 3 κ.σ. αμυγδαλόψιχα καθαρισμένη
- 6 βρασμένα και ψιλοκομμένα κάστανα
- 1/2 κ.γ. μπαχάρι
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 2 φλ. ρύζι μακρύκοκκο
- 5 φλ. νερό ή ζωμός κότας (σπιτικός ή εμπορίου) ζεστός
- 250 γρ. συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
- 1 ρόδι καθαρισμένο
- 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 λεμόνι κομμένο σε τέταρτα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε το χριστουγεννιάτικο ρύζι είναι πολύ βασικό να φύγει όλο το άμυλο του ρυζιού στο πλύσιμο. Βάζουμε το ρύζι σε λεπτό σουρωτήρι και το ξεπλένουμε πολλές φορές με τρεχούμενο νερό στη βρύση μέχρι να βγαίνει διάφανο το νερό. Το στραγγίζουμε καλά στο σουρωτήρι και το απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε το ρύζι να στεγνώσει καλά.
Βάζουμε στην κατσαρόλα δύο γεμάτες κουταλιές βούτυρο να λιώσουν. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το κουκουνάρι και την αμυγδαλόψιχα, τα κάστανα, το ρύζι, τα μπαχαρικά και τις σταφίδες. Αφήνουμε για 2-3 λεπτά να βουτυρωθούν τα υλικά ανακατεύοντας τακτικά. Ρίχνουμε το ζεστό ζωμό ή νερό, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή ένταση και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά, περίπου 15΄. Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το ρύζι με πετσέτα και την κατσαρόλα. Αφήνουμε έτσι να σταθεί για 10΄. Στο μεταξύ, λιώνουμε σε τηγάνι την υπόλοιπη 1 κ.σ. βούτυρο και ροδίζουμε για λίγα λεπτά τα ψιλοκομμένα συκωτάκια.
Τα προσθέτουμε μέσα στο ρύζι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και το καθαρισμένο ρόδι. Πασπαλίζουμε με άνηθο και μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως σε πιατέλα. Αν θέλουμε, στύβουμε λίγο χυμό λεμονιού. Το χριστουγεννιάτικο πιλάφι είναι έτοιμο να το σερβίρετε. Τόσο η γεύση του, όσο και η εμφάνισή του θα κλέψουν την παράσταση και θα κάνουν τους καλεσμένους σας να γλείφουν τα δάχτυλά τους.
Πηγή: argiro.gr
Δείτε επίσης: