Είναι εντυπωσιακό!
Ένα ρολό γεμιστό με σπανάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι και μυρωδικά, που, σερβιρισμένο με αυγολέμονο, έχει κάτι από φρικασέ.
Υλικά
Μερίδες: 8-10
- 2 κιλά χοιρινός λαιμός (ένα ενιαίο, καλά ανοιγμένο κομμάτι για ρολό)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 1⁄2 κιλό (καθαρό βάρος) σπανάκι, καθαρισμένο, πλυμένο και χοντροκομμένο (μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμο καθαρισμένο σπανάκι, συσκευασμένο σε σακουλάκι)
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 1 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 1/2 μάτσο άνηθος ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
- 2 κουτ. σούπας μαραθόσπορος, καλά κοπανισμένος (σε όλα τα μπαχαράδικα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
- ο χυμός από 2 λεμόνια + το ξύσμα από 1/2 ακέρωτο λεμόνι, κατά προτίμηση βιολογικό
Διαδικασία
- Για το ρολό χοιρινό γεμιστό με χόρτα, με σάλτσα αυγολέμονο, ξεκινάμε με την γέμιση.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι με το σκόρδο για περίπου 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια, το δυόσμο, τον άνηθο, το μαραθόσπορο, αλατοπίπερο και 4 κουτ. σούπας νερό και σοτάρουμε για άλλα 5 – 6 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν.
- Στραγγίζουμε και κρατάμε το ζωμό.
Ρολό
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Απλώνουμε το κρέας σε μια λεία επιφάνεια, το αλείφουμε με το λάδι και το αλατοπιπερώνουμε.
- Ρίχνουμε τη γέμιση των χόρτων, την απλώνουμε ομοιόμορφα και τυλίγουμε σε ρολό.
- Ρίχνουμε σε ένα βαθύ ταψί ή γάστρα το ζωμό των χόρτων που είχαμε κρατήσει στην άκρη μαζί με 100 ml νερό.
- Εφαρμόζουμε στο ταψί μια σχάρα (ή ακουμπάμε μια σχάρα με ποδαράκια), βάζουμε πάνω το ρολό και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να ροδίσει.
- Το γυρίζουμε μία φορά, στη μέση του ψησίματος, ώστε να ροδίσει ομοιόμορφα. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε για 20 λεπτά, «να σταθεί».
Σάλτσα αυγολέμονο
- Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού σε ένα μπολ και τα σκεπάζουμε ώστε να διατηρηθούν ζεστά.
- Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ρίχνουμε σταδιακά τα ζεστά υγρά του ταψιού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν.
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ξύσμα και ανακατεύουμε.
Σερβίρισμα
- Αφαιρούμε το σπάγκο, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε σε πιατέλα. Συνοδεύουμε με τη σάλτσα.
πηγή:https://www.gastronomos.gr








