Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ρεβίθια με ρέγκα στο φούρνο

Μερακλήδικο φαγητό

Για κυρίως ή για μεζέ μπορούμε να σερβίρουμε αυτό το μερακλήδικο πιάτο με ρεβίθια και ρέγκα στον φούρνο.

Υλικά

Μερίδες: 6

  •  500 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ σε χλιαρό νερό με 1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
  •  1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
  •  1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  •  2 ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  •  1 πιπεριά Φλωρίνης από βαζάκι, καλά στραγγισμένη και κομμένη σε μέτριες ροδέλες
  •  2 φιλέτα ρέγκα καπνιστή, κομμένη σε μέτρια κομμάτια (περίπου 3 – 4 εκ.)
  •  1/2 – 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό (ή όσο καυτερό μάς αρέσει)
  •  2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  •  2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ρεβύθια με ρέγκα στο φούρνο, ξεκινάμε ξεπλένοντας τα ρεβύθια, τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα.
  2. Ρίχνουμε τη δάφνη και νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 4 – 5 εκ. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη δάφνη και στραγγίζουμε τα ρεβύθια.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  5. Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια πλέον) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, την πιπεριά και τον πελτέ, για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  6. Ρίχνουμε τα ρεβύθια, το μπούκοβο, την ντομάτα, το χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο και 100 ml νερό και βράζουμε για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  7. Αδειάζουμε το όλον σε βαθύ ταψί, σκορπίζουμε τη ρέγκα, την τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα και να ροδίσει το φαγητό στην επιφάνεια.

Πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης