Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ψωμί με ντίνκελ, καρύδια, τζίντζερ και βρώμη

Τέλειο συνοδευτικό για το πλατό τυριών

Υλικά

Τεμάχια: για 2 φραντζόλες των 500 γρ.

  •  500 γρ. αλεύρι ντίνκελ*
  •  70 γρ. βρώμη (αλεσμένη στον πολυκόφτη σαν πούδρα)
  •  2 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  •  20 γρ. μαγιά νωπή (βρίσκουμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
  •  90 ml γάλα πλήρες, χλιαρό
  •  45 ml ελαιόλαδο
  •  250 ml νερό, χλιαρό
  •  80 γρ. καρύδια, χοντροαλεσμένα στον πολυκόφτη
  •  50-60 γρ. νιφάδες βρώμης, για τη κρούστα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ψωμί με ντίνκελ, καρύδια, τζίντζερ και βρώμη, αρχικά ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, την αλεσμένη βρώμη, το τζίντζερ, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  2. Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό γάλα.
  3. Προσθέτουμε το λάδι, το νερό και ανακατεύουμε.
  4. Τα ρίχνουμε στον κάδο με το αλεύρι και ζυμώνουμε με τον γάντζο (το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για ζύμες) για 2-3 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και εύπλαστη ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ή γάλα για να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.
  5. Προσθέτουμε τα καρύδια και ζυμώνουμε για 1 λεπτό ακόμη.
  6. Βγάζουμε το ζυμάρι από τον κάδο, το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και πλάθουμε σε μακρόστενες φραντζόλες.
  7. Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου. Απλώνουμε τις φραντζόλες και με ένα μυτερό μαχαίρι χαράσσουμε ελαφρώς 2-3 παράλληλες γραμμές στην επιφάνεια κάθε φραντζόλας.
  8. Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και τις αφήνουμε για 35-40 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, να φουσκώσουν.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  10. Αλείφουμε με νερό την επιφάνεια κάθε φραντζόλας και πασπαλίζουμε με τις νιφάδες βρώμης.
  11. Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
  12. Βγάζουμε μια φραντζόλα πολύ προσεκτικά με μια πετσέτα, για να μην καούμε από τη λαμαρίνα, και χτυπάμε το κάτω μέρος της με τους κόμπους (τις αρθρώσεις) των δαχτύλων. Αν ο ήχος είναι υπόκωφος, υπάρχει αντήχηση, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.

Πηγή: Gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης