Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πράσινη σαλάτα με φράουλες, πορτοκάλι, μαραθόριζα και βινεγκρέτ με καρίκι Τήνου

Δροσερή και απολαυστική!

Το καρίκι της Τήνου είναι ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά, που παρασκευάζεται από μη παστεριωμένο αγελαδινό γάλα και ωριμάζει μέσα στο σκληρό κέλυφος αδειασμένης και στεγνής νεροκολοκύθας, για περίπου 4 μήνες. Αποκτά έντονη, σπουδαία γεύση και ένα πλήθος από χρώματα που προέρχονται από την ίδια την κολοκύθα αλλά και από τον μύκητα του τυριού. Η υφή του είναι πολύ μαλακή εσωτερικά, έχει σκληρή επιδερμίδα και θυμίζει ένα καλό, ώριμο στίλτον. Όσο μένει εκτός κολοκύθας, σκληραίνει και αποκτά βουτυράτη γεύση. Το βρίσκουμε σε καλά ντελί και τυροπωλεία.

Υλικά

Μερίδες: 2-4

Για τη βινεγκρέτ με καρίκι

  •  60 γρ. καρίκι Τήνου
  •  15 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  •  χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  •  120 ml ελαιόλαδο

Για τη σαλάτα

  •  100 γρ. σπανάκι baby
  •  100 γρ. βαλεριάνα
  •  1 μάτσο ρόκα
  •  ξύσμα και φετούλες από 1 πορτοκάλι (αφαιρούμε από τις φέτες όλες τις μεμβράνες και τα κουκούτσια)
  •  1 μαραθόριζα, καθαρισμένη, κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες, κατά προτίμηση με το μαντολίνο
  •  10-15 φρέσκες φράουλες, κομμένες στα τέσσερα
  •  χυμός από 1 πορτοκάλι

Διαδικασία

  1. Για την πράσινη σαλάτα με φράουλες, πορτοκάλι, μαραθόριζα και βινεγκρέτ από καρίκι Τήνου, ξεκινάμε με την βινεγκρέτ.
  2. Σε μικρό πολυκόφτη (μούλτι) χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι, μέχρι να γίνουν ένα εντελώς λείο μείγμα.
  3. Προσθέτουμε το λάδι σε πολύ λεπτή ροή, όπως όταν φτιάχνουμε μαγιονέζα, μέχρι να φτιάξουμε μια πλούσια, πυκνή σάλτσα.

Σαλάτα

  1. Σε μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ με καρίκι, ανακατεύουμε ξανά και σερβίρουμε αμέσως.

πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης