Πως τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο

Forever Woman

Σερβίρετε με λεμόνι και φυσικά σκορδαλιά!

Πριν ξεκινήσουμε το τηγάνισμα πρέπει να ετοιμάσουμε το κουρκούτι, άλλωστε τηγανιστός μπακαλιάρος χωρίς κουρκούτι δεν γίνεται. Για το κουρκούτι λοιπόν θα χρειαστούμε:

  • 2 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κουτάκι μπύρα (330 ml) παγωμένη
  • Λίγο πιπέρι
  • 1 κ.γλ. baking powder

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και βάζουμε λίγο πιπέρι, το baking powder και προσθέτουμε σταδιακά τη μπύρα. Αναμιγνύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι και να έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό. Στη συνέχεια βουτάμε κάθε κομμάτι μπακαλιάρου στο κουρκούτι να καλυφθεί παντού. Καθώς το αφαιρούμε το κρατάμε λίγο κάθετα ώστε να στραγγίξει από τυχόν περιττό κουρκούτι.

Ήρθε η ώρα για το τηγάνισμα. Αρχικά ζεσταίνουμε το λάδι (στο 9) προσέχοντας να μην καεί, και ξεκινάμε να ρίχνουμε με ένα κουτάλι τον μπακαλιάρο στο τηγάνι, σε ίσες ποσότητες. Αφού γεμίσει το τηγάνι, μετά από 2′, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και τηγανίζουμε για περίπου 6’ σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (7/10). Έπειτα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά τον μπακαλιάρο και τηγανίζουμε για ακόμα 4′.

Οι κροκέτες μπακαλιάρου πρέπει να ψηθούν καλά εσωτερικά ώστε το κουρκούτι να μην είναι υγρό. Πρέπει όμως να προσέξεις να μην παραψηθούν καθώς θα σκληρύνουν πολύ εξωτερικά.

Μόλις τελειώσουμε λοιπόν την πρώτη τηγανιά, πριν περάσουμε στην επόμενη δόση, ανεβάζουμε πάλι την θερμοκρασία (9/9), και ρίχνουμε τις επόμενες κροκέτες ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο με πριν. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχεις τον πιο νόστιμο τηγανιτό μπακαλιάρο που έχεις δοκιμάσει ποτέ!

Image by jcomp on Freepik