Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πώς θα δέσετε τη γεμιστή γαλοπούλα ή το γεμιστό κοτόπουλο

Το δέσιμο είναι μια απαραίτητη διαδικασία

Το δέσιμο είναι μια απαραίτητη διαδικασία για να έχουμε ένα ζουμερό και καλοψημένο πουλερικό. Το διατηρεί σε ωραίο σχήμα και δεν επιτρέπει να τρέξουν οι χυμοί του και να στεγνώσει όσο ψήνεται. Δείτε παρακάτω αναλυτικά πώς θα ετοιμάσετε σωστά το γεμιστό κοτόπουλο ή τη γεμιστή γαλοπούλα για το φούρνο. Θα χρειαστείτε μερικές οδοντογλυφίδες και σπάγκο.

Αφού μαρινάρουμε το πουλερικό, με ένα κουτάλι βάζουμε τη γέμιση. Στη συνέχεια γυρνάμε το δέρμα του λαιμού προς τα μέσα και το στερεώνουμε με 2 οδοντογλυφίδες. Το στήθος να ακουμπάει στον πάγκο και τα πόδια να είναι προς τα πάνω.

Το κρατάμε με το λαιμό να κοιτάει προς τη μεριά μας και τα πόδια προς την αντίθετη μεριά και σταυρώνουμε τα πόδια. Έπειτα πιάνουμε την ουρά με τα πόδια και δένουμε σφιχτά. Περνάμε το σπάγκο ανάμεσα από τα μπούτια και το στήθος. Αναποδογυρίζουμε το πουλερικό, περνώντας το σπάγκο κάτω από τις φτερούγες.

Σταυρώνουμε σφιχτά τον σπάγκο στη ράχη της γαλοπούλας, τον περνάμε κάτω από τις φτερούγες και σφίγγουμε. Τυλίγουμε δεύτερη φορά τις φτερούγες και δένουμε σφιχτά σε κόμπο. Τοποθετείτε το γεμιστό και δεμένο πουλερικό στο ταψί και είναι έτοιμο για ψήσιμο, σύμφωνα με τη συνταγή σας.

Γιορτινά μυστικά για γαλοπούλα ή κοτόπουλο με γέμιση

  1. Αφήνουμε το πουλερικό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πάνω στον πάγκο της κουζίνας, σκεπασμένο.
  2. Αφαιρούμε τυχόν πούπουλα και χνούδια καψαλίζοντάς το, το πλένουμε μέσα κι έξω, και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
  3. Αφαιρούμε το γιάντες, το κόκκαλο σε σχήμα V, που βρίσκεται στην άκρη του λαιμού.
  4. Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά του πουλερικού. Αν είναι μεγάλο, π.χ. γαλοπούλα που χρειάζεται πολύωρο ψήσιμο, το ενισχύουμε σε λίπος – δηλαδή κάτω από την πέτσα χώνουμε κομματάκια βούτυρο για να ενυδατώσουμε το ψαχνό όσο ψήνεται.
  5. Γεμίζουμε με τη γέμιση και δένουμε το πουλερικό για να κρατήσει το σχήμα του και τους χυμούς του στο εσωτερικό κατά το ψήσιμο.
  6. Το λαδώνουμε απέξω παντού και το αλατοπιπερώνουμε.
  7. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού. Αν αρχίσει να “αρπάζει” το πουλερικό, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
  8. Όταν ψηθεί η γαλοπούλα ή κοτόπουλο με γέμιση, το αφήνουμε σκεπασμένο με λαδόκολλα, γιαν να ανακτήσει τα υγρά του και να ρουφήξει τους χυμούς του που, με το ψήσιμο, βγαίνουν στην επιφάνεια.

Πηγή: argiro.gr

Δείτε επίσης:

Σπιτική κοτόπιτα της γιαγιάς
Festive Salad με πατάτες και ρόδι

Διαβάστε επίσης