Πως να κάνεις τη κουζίνα σου να λάμπει

ώρα που ο καιρός ανοίγει μας πιάνει μια διάθεση για ανανέωση. Τι καλύτερο λοιπόν από το να ανανεώσουμε τη διακόσμηση του σπιτιού μας και να αλλάξει και η διάθεση μας.

Απλά tips που θα φανούν σωτήρια!

Όπως όλα τα δωμάτια του σπιτιού έτσι και η κουζίνα έχει τα δικά της σημεία τα οποία έχουν την τάση να μαζεύουν την περισσότερη σκόνη και βρωμιά η οποία πολλές φορές δεν μας γίνεται αντιληπτή με αποτέλεσμα τα μικρόβια να καραδοκούν σε κάθε γωνιά. Αν λοιπόν θες να έχεις μια καθαρή και αστραφτερή κουζίνα, πάρε τα καθαριστικά σου και ξεκίνα το καθάρισμα!

Καθάρισε τα λίπη από τα μαγειρικά σκεύη

Γέμισε το σκεύος που θες να καθαρίσεις νερό μέχρι να καλυφθεί ο πάτος του. Έπειτα πρόσθεσε 1 φλ. ξίδι και βάλε το στο μάτι της κουζίνας ή στον φούρνο και άφησέ το να βράσει. Μόλις βράσει το μείγμα νερού-ξιδιού πρόσθεσε μαγειρική σόδα. Άφησε τη σόδα να δράσει για λίγα λεπτά και έπειτα τρίψε το σκεύος για 30 δευτερόλεπτα! 30 δεύτερα είναι αρκετά ώστε να φύγουν όλα τα λίπη, τα καμένα υπολείμματα και οι βρωμιές.

Καθάρισε το φούρνο

Δυστυχώς δεν γίνεται να την αναβάλλουμε συνεχώς, καθώς όσο περισσότερο το αμελούμε τόσο πιο επίμονοι γίνονται οι λεκέδες και τα λίπη που έχει μαζέψει. Πριν όμως αναλάβεις δράση και ανοίξεις το ντουλάπι με τα καθαριστικά, εμείς θα σου προτείναμε να αφήσεις στην άκρη για λίγο τα χημικά και να ακολουθήσεις έναν πιο φυσικό δρόμο.

Αρχικά θερμαίνουμε το φούρνο για 15 λεπτά στους 70 βαθμούς. Στη συνέχεια τοποθετούμε στην κάτω σχάρα μια μικρή κατσαρόλα με βραστό νερό. Στην πάνω σχάρα τοποθετούμε ένα σκεύος τύπου πυρέξ, αφού έχουμε ρίξει μέσα μια κούπα αμμωνία. Κλείνουμε το φούρνο και την πόρτα αυτού και αφήνουμε τα σκεύη όλο το βράδυ.

Απολύμανε το σφουγγάρι πιάτων

Αυτή η διαδικασία δεν θα σου πάρει πάνω από δέκα λεπτά. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τοποθετήσεις το υγρό σφουγγάρι στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για δύο λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο θα καθαρίσεις το μεγαλύτερο μέρος του βακτηριακού φορτίου. Δύο εναλλακτικές αλλά εξίσου αποτελεσματικές λύσεις είναι να βάλεις το σφουγγάρι στο πλυντήριο πιάτων ή να το βράσεις σε νερό. Επίσης φρόντισε να το ξεβγάζεις και να το στύβεις καλά μετά από κάθε χρήση, αφού με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσεις τη “ζωή” του.

Καθάρισε τα χερούλια φούρνου

Τα χερούλια του φούρνου είναι από τα αντικείμενα που πιάνουμε καθημερινά, είτε για να μαγειρέψουμε είτε απλά για να ζεστάνουμε το φαγητό. Σε όλη αυτή τη διαδικασία όμως, να μαγειρέψεις, να στρώσεις τραπέζι, να καθαρίσεις κτλ. μπορεί να παρασυρθείς και να πιάσεις τα χερούλια με βρώμικα χέρια. Φρόντισε λοιπόν να τα απολυμαίνεις καθημερινά. Άλλωστε δεν είναι δύσκολο, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να τα καθαρίσεις με ζεστό νερό και σαπουνάδα και στη συνέχεια να τα περάσεις με ξίδι.

Απολύμανε τη θήκη μαχαιριών

Στις κλειστές θήκες μαχαιριών συχνά δημιουργούνται βακτήρια. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν η καθαριότητα τους είναι μονόδρομος. Αρχικά αφαίρεσε όλα τα μαχαίρια και αν η θήκη δεν είναι ξύλινη απλά καθάρισέ την με σαπούνι και νερό. Αν είναι ξύλινη τότε πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα καθαριστικό που λειτουργεί με συμπιεσμένο αέρα.