Οι “κιτρινίλες” είναι κάτι που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε
Τα μαξιλάρια παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο ώστε να έχεις έναν καλό και ποιοτικό ύπνο. Για αυτό το λόγο καλό θα ήταν να τα πλένουμε και να τα φρεσκάρουμε όσο πιο συχνά μπορούμε. Άλλωστε ένα καθαρό μαξιλάρι, ισούται με έναν πιο ποιοτικό ύπνο. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λεκέδες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι οι κιτρινίλες που δημιουργούνται στο μαξιλάρι μας. Μπορεί τα απορρυπαντικά να «εξολοθρεύουν» ακόμα και τους πιο δύσκολους λεκέδες, αλλά για τις κιτρινίλες δεν ισχύει το ίδιο. Συνήθως οι κιτρινίλες δημιουργούνται από τον ιδρώτα με αποτέλεσμα να τρίβουμε επίμονα μήπως και εξαφανιστούν. Πάμε να δούμε λοιπόν ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τα πλένουμε ώστε να ξεφορτωθούμε τις ανεπιθύμητες κιτρινίλες. Ας αρχίσουμε όμως από τα βασικά:
Βρες τον τύπο μαξιλαριού σου
Το πλύσιμό τους εξαρτάται από τον τύπο μαξιλαριού. Aν έχουν δηλαδή αποσπώμενο κάλυμμα ή είναι ενιαίο με το εσωτερικό γέμισμα του μαξιλαριού. Αν λοιπόν η μαξιλαροθήκη αφαιρείται, τότε πρέπει να πλένεται κάθε δύο με τρεις εβδομάδες. Αν είναι ενσωματωμένο σε μια θήκη, τότε πρέπει να πλένεται τουλάχιστον κάθε μήνα.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξεις είναι αν το γέμισμα του μαξιλαριού χρειάζεται στεγνό καθάρισμα. Αν χρειάζεται στεγνό καθάρισμα τότε πρέπει να το πας στο καθαριστήριο. Aν από την άλλη μπορεί να πλυθεί με νερό, τότε πρέπει να δεις αν το κάλυμμα αφαιρείται. Αν αφαιρείται τότε μπορείς να το πλύνεις στο πλυντήριο σε κρύα προς μεσαία θερμοκρασία και ένα ήπιο πρόγραμμα.
Ακόμα ένας τύπος μαξιλαριού είναι το γέμισμα Αν περιέχει γέμισμα τότε πρέπει να πλυθεί σε πιο υψηλή θερμοκρασία, ώστε να καταστραφούν τα βακτήρια και οι μικροοργανισμοί στο εσωτερικό του. Το ίδιο ισχύει και στα μαξιλάρια που δεν έχουν αφαιρούμενο κάλυμμα.
Ήρθε η ώρα για λεύκανση
Μόλις μάθεις λοιπόν σε ποια κατηγορία ανήκει το μαξιλάρι σου, ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση. Εμείς θα σου προτείναμε να αφήσεις τα χημικά και να ακολουθήσεις τη.. φυσική οδό. Υπάρχουν δύο τρόποι ώστε να απομακρύνεις τις κιτρινίλες, είτε με τη βοήθεια της ασπιρίνης είτε με την κλασική και αγαπημένη μαγειρική σόδα.
Η ασπιρίνη περιέχει σαλικυλικό οξύ το οποίο φωτίζει και λευκαίνει τα υφάσματα. Βράσε λοιπόν ένα γαλόνι νερό και πρόσθεσε 10 δισκία ασπιρίνης, ανακατεύοντας για να διαλυθούν. Αφαίρεσε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βάλε μέσα το ύφασμα. Άφησε το να μουλιάσει μέχρι να κρυώσει εντελώς το νερό και στη συνέχεια πλύνε το ως συνήθως.
Εναλλακτικά, ανάμειξε δύο κουταλάκια της σούπας μαγειρική σόδα με ένα κουταλάκι της σούπας νερό και να ξεκινήσεις να τρίβεις τους λεκέδες. Άφησε το μείγμα να δράσει για περίπου μισή ώρα και έπειτα πλύνε το κανονικά.
Μόλις τελειώσει η πλύση, βγάλε το πάπλωμα αμέσως και τοποθέτησέ το στο στεγνωτήριο. Αν δεν διαθέτεις στεγνωτήριο, άπλωσέ το σε σκιερό μέρος ώστε να στεγνώσει φυσικά. Τοποθέτησε, λοιπόν, το μαξιλάρι σε σκιερό και επίπεδο μέρος. Φρόντιζε λοιπόν να το τινάζεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μη κρατήσει υγρασία.
Extra tip: Κατά τη διάρκεια του πλυσίματος, φρόντισε να τοποθετήσεις 2 μπαλάκια στον κάδο του πλυντηρίου. Όπως ο κάδος θα γυρνάει, το μπαλάκι θα “χτυπάει” το μαξιλάρι και τα πούπουλα με αποτέλεσμα να κατανεμηθούν καλύτερα τα πούπουλα. Με αυτόν τον τρόπο το μαξιλάρι θα «αφρατέψει» και θα είναι σαν καινούργιο
Πως θα καταλάβεις ότι πρέπει να τα.. πετάξεις
Υπάρχουν όμως μερικές περιπτώσεις που δεν κατάφερες τελικά να “σώσεις” το μαξιλάρι, με αποτέλεσμα να πρέπει να το αντικαταστήσεις. O μέσος όρος “ζωής” ενός μαξιλαριού είναι περίπου στα 3 χρόνια αλλά υπάρχει ένα hack ώστε να καταλάβεις αν χρειάζεται άμεσα αλλαγή. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διπλώσεις το μαξιλάρι στη μέση, σαν να ήταν ένα φύλλο χαρτιού. Αν παραμείνει για ώρα στη θέση που το τοποθέτησες, σημαίνει πως πρέπει να το αλλάξεις άμεσα. Αν αμέσως επανέλθει στη θέση του τότε είναι μια χαρά.
Image by stockking on Freepik