Χρήσιμες συμβουλές και απλά παραδείγματα
Η ειλικρινής συζήτηση για την εμμηνόπαυση μπορεί να βοηθήσει να χτίσετε μια σχέση με κατανόηση, να πάρετε τη στήριξη που χρειάζεστε και να γεμίσετε θάρρος και δύναμη
Η εμμηνόπαυση είναι ένα στάδιο που κάθε γυναίκα αντιμετωπίζει, αλλά παραμένει ακόμα και σήμερα ένα θέμα με παρεξηγήσεις που πρακαλεί συχνά αμηχανία.
Όταν αρχίζετε να νιώθετε τα συμπτώματά της, μπορεί να είναι δύσκολο να εξηγήσετε στους κοντινούς σας ανθρώπους – παιδιά και σύντροφος – τι ακριβώς συμβαίνει και πώς σας επηρεάζει.
Η ειλικρινής συζήτηση για την εμμηνόπαυση μπορεί να βοηθήσει να χτίσετε μια σχέση με κατανόηση, να πάρετε τη στήριξη που χρειάζεστε και να γεμίσετε θάρρος και δύναμη.
Απλοποιήστε την επιστήμη για να καταλάβουν τα παιδιά
Τα μικρά παιδιά δεν χρειάζονται εκτενείς ιατρικές εξηγήσεις. Μπορείτε να τους πείτε ότι το σώμα σας περνά από μια φυσιολογική αλλαγή, και ίσως νιώθετε συχνά εξαντλημένη και χωρίς διάθεση και κάποιες φορές να ζεστενόσαστε απότομα.
Μια απλή κουβέντα είναι η εξής: “Όταν οι άνθρωποι μεγαλώνουν, το σώμα τους αλλάζει με πολλούς τρόπους. Για μένα, αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές μπορεί να είμαι λίγο πιο κουρασμένη, και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό”.
Ειλικρίνεια και κατανόηση με τον σύντροφό σας
Η συζήτηση με τον σύντροφό σας είναι σημαντική, καθώς μπορεί να παρατηρήσει τις αλλαγές στην ψυχολογία, την ενέργεια ή ακόμα και στη σεξουαλική σας διάθεση.
Εξηγήστε του ότι η εμμηνόπαυση δεν επηρεάζει μόνο το σώμα αλλά και το συναίσθημα. Βοηθά αν δώσετε παραδείγματα, π.χ., ότι μπορεί κάποιες μέρες να χρειάζεστε περισσότερη ηρεμία ή ενθάρρυνση.
Τονίστε την προσωρινότητα: Πολλά από τα συμπτώματα δεν διαρκούν για πάντα, οπότε τονίστε του ότι πρόκειται για μία φάση που κάποια στιγμή θα περάσει.
Εξηγήστε τα σωματικά συμπτώματα: Οι εξάψεις, η νυχτερινή εφίδρωση, οι μεταβολές στο βάρος είναι πράγματα που μπορεί να τον μπερδέψουν. Είναι καλό να του δώσετε να καταλάβει ότι το σώμα σας προσαρμόζεται και ότι όλα αυτά είναι φυσιολογικά.
Αντιμετωπίστε σεξουαλικά θέματα: Αν έχετε μεταβολές στη σεξουαλική σας διάθεση, είναι καλό να το επικοινωνήσετε ειλικρινά, ώστε να ξέρει πως δεν είναι κάτι προσωπικό, αλλά μια παρενέργεια των ορμονικών αλλαγών.
Χρησιμοποιήστε απλούς, καθημερινούς όρους για μεγαλύτερα παιδιά ή εφήβους
Αυτά καταλαβαίνουν περισσότερα, οπότε σας προτείνουμε να τους δώσετε κι άλλες λεπτομέρειες. Μπορείτε να τους πείτε ότι η εμμηνόπαυση είναι μία φυσιολογική φάση στη ζωή κάθε γυναίκας, όπου οι ορμόνες αλλάζουν, κι αυτό έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητά σας.
Συνδέστε όσα τους πείτε με βιώματα που μπορούν να κατανοήσουν: Για παράδειγμα, χρησιμοποιείστε το εξής: “Όπως εσείς μπορεί να νιώθετε διαφορετικά όταν έχετε αλλαγές στη διάθεση, έτσι κι εγώ περνώ μια φάση που φέρνει αλλαγές. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό”.
Εξηγήστε τους τι είναι οι εξάψεις: Πείτε τους ότι μπορεί να νιώθετε ζεστή ξαφνικά, ειδικά τις νυχτερινές ώρες, γι’ αυτό και ίσως χρειάζεστε λίγο περισσότερο προσωπικό χώρο ή ησυχία.
Καταρρίψτε τους μύθους και δώστε τους τροφή για σκέψη
Η εμμηνόπαυση συχνά συνοδεύεται από μύθους ή παρανοήσεις, γι’ αυτό αυτή είναι η ευκαιρία να ενημερώσετε την οικογένειά σας ότι είναι απλώς μια φυσική φάση της ζωής.
Καθαρίστε τη σχέση με την ηλικία: Τονίστε πως η εμμηνόπαυση δεν έχει απαραίτητα σχέση με το γήρας, αλλά είναι απλώς μία αλλαγή.
Ανοίξτε τον διάλογο για θέματα υγείας: Αυτή είναι μια καλή στιγμή να μιλήσετε για πράγματα που αφορούν στο γυναικείο σώμα, όπως η σημασία της αυτοφροντίδας και της παρακολούθησης της υγείας σε κάθε στάδιο της ζωής.
Χρησιμοποιήστε υλικό και πηγές για καλύτερη κατανόηση
Αν ο σύντροφός σας ή τα παιδιά σας έχουν περιέργεια να μάθουν περισσότερα, υπάρχουν πολλοί ενημερωτικοί πόροι.
Προτείνετέ τους απλά άρθρα: Διαβάζοντάς τα θα καταλάβουν τα πάντα για αυτό που περνάτε και θα ξέρουν πώς να σας βοηθήσουν και να σταθούν με ουσιαστικό τρόπο δίπλα σας.
Παρακολουθήστε μαζί επιστημονικά ντοκιμαντέρ: Υπάρχουν πολλά που περιγράφουν με ωραίο και ζωντανό τρόπο τις αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας με την πάροδο των ετών.
Ακούστε τις αντιδράσεις τους και αφήστε χώρο για ερωτήσεις και απορίες
Είναι σημαντικό να ακούσετε πώς αισθάνονται, ειδικά τα παιδιά, και να τα αφήσετε να σας ρωτήσουν ό,τι θέλουν.
Ακόμα κι αν αυτά που σκέφτονται σας φαίνονται απλοϊκά ή κάπως αμήχανα, η ειλικρινής ανταπόκρισή σας θα τους κάνει να αισθανθούν άνετα και να κατανοήσουν καλύτερα το θέμα.
πηγή:https://jenny.gr