Πόσο κρίμα είναι να πετάς φαγητό;
Όλοι θέλουμε τα τρόφιμα που αγοράζουμε να διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μην χαλάνε μέσα σε λίγες ημέρες. Εμείς λοιπόν κάναμε μια μικρή έρευνα και σου βρήκαμε μερικούς άκρως αποτελεσματικούς τρόπους ώστε να παρατείνεις τη ζωή των τροφίμων σου και να μην ξαναβρεθείς στη δυσάρεστη θέση να τα πετάξεις.
Αυγά
Υπάρχει ένα απίστευτο κόλπο για να παρατείνεις τη ζωή των αυγών και να τα διατηρήσεις μέχρι και 6 μήνες. Τα φρέσκα ωμά αυγά, μπορούν να διατηρηθούν στη συντήρηση 3-5 εβδομάδες και στην κατάψυξη μέχρι και 6 μήνες.
Σπας πρώτα τα αυγά, δεν τα βάζεις στην κατάψυξη με το τσόφλι, τα χτυπάς ελαφρά για να μην γεμίσουν πολύ αέρα και τα μοιράζεις σε ένα ταψάκι με θήκες για muffin. Καλύπτεις το ταψί με αλουμινόχαρτο και τοποθέτησέ το στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3 ώρες. Μόλις είναι έτοιμα τα βάζεις σε ένα τάπερ ή σακουλάκι και δεν ξεχνάς να σημειώσεις την ημερομηνία που τα έφτιαξες. Κάθε φορά που θα χρειαστείς ένα αυγό, μπορείς να το ξεπαγώσεις βάζοντάς το από το προηγούμενο βράδυ στη συντήρηση.
Τυρί του τοστ
Aν θες το τυρί σου να μην χαλάει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε χρησιμοποίησε λίγη ζάχαρη. Βάλε το τυρί μέσα σε ένα πλαστικό σακουλάκι, πρόσθεσε λίγη ζάχαρη μέσα σε αυτό και κλείσε καλά το σακουλάκι με ένα λαστιχάκι. Μετά από αρκετό καιρό θα δεις και ο ίδιος πως το τυρί τρώγεται ακόμα και είναι σαν να το αγόρασες εκείνη τη μέρα. Δοκίμασέ το και ευχαρίστησέ μας αργότερα!
Τυροκομικά
- Ο χειρότερος τρόπος για να αποθηκεύσεις το τυρί είναι σε πλαστική μεμβράνη. Σίγουρα, το πιο εύκολο είναι μόλις γυρίσεις από τα ψώνια να το βάλεις απλά στο ψυγείο με το πλαστικό περιτύλιγμα. Με αυτόν τον τρόπο όμως το μόνο που καταφέρνεις είναι να “πνίξεις” τη γεύση του. Επίσης, δεδομένου ότι το τυρί αποτελείται κυρίως από λάδι, μετά από λίγες μέρες θα αρχίσει να παίρνει τη γεύση του πλαστικού. Κάτι που είμαι σίγουρη ότι δεν θες.
- Το τυρί εκπέμπει φυσικές μυρωδιές με την πιο σημαντική την πικάντικη μυρωδιά της αμμωνίας. Αν λοιπόν δεν του αφήνεις χώρο να αναπνεύσει, θα χάσει τη γεύση του. Έτσι όχι μόνο θα μυρίζει αλλά θα έχει και τη γεύση της αμμωνίας. Επίσης, αν τυλίξεις πολύ χαλαρά, τότε το μόνο που θα καταφέρεις είναι την επόμενη φορά που θα το ανοίξεις να βρεις ξεραμένα κομμάτια. Ακολούθα λοιπόν τη μέση οδό.
- Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσεις το τυρί φρέσκο για όσο το δυνατόν περισσότερο για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι να το αποθηκεύσεις σε ειδικές σακούλες τυριού ή ακόμα και σε χαρτί τυριού. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πορώδες, με αποτέλεσμα να προστατεύει το τυρί από την έκθεση του στον αέρα, ενώ παράλληλα του επιτρέπει να αναπνέει.
Σάλτσα τομάτας
Ένας πολύ εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να έχετε μόνιμα φρέσκο χυμό ντομάτας είναι να καταψύξετε τη σάλτσα ντομάτας. Αρχικά, τρίψε τις ντομάτες στον τρίφτη ή πολτοποιήστε τες στο μπλέντερ. Έπειτα, βράσε τις ντομάτες με λάδι, αλάτι και μυρωδικά της αρεσκείας σου. Αφού τις βράσεις, άφησέ τες σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τοποθέτησε τη σάλτσα σε σακούλες τροφίμων και κατάψυξέ τες.
Μπανάνες
Το αιθυλένιο που παράγεται από τις μπανάνες αυξάνει τον ρυθμό αλλοίωσης. Οπότε για να το καταπολεμήσεις, κρέμασε τις μπανάνες για να ενθαρρύνεις τη ροή του αέρα και να αποτρέψεις τη συγκέντρωση των εκπομπών αιθυλενίου σε μια περιοχή.
Μούρα- Φράουλες
Τα μούρα, οι φράουλες και τα σμέουρα είναι μερικά από τα πιο γρήγορα φρούτα ως προς το πότε μουχλιάζουν. Ειδικά κατά τη διάρκεια της εποχής τους, τα μούρα συχνά μπορούν να χαλάσουν γρήγορα. Για να τα συντηρήσεις, ξέπλυνε πρώτα τα μούρα μεδροσερό, τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια, ξέπλυνέ τα ξανά σε διάλυμα από ένα μέρος λευκό ξύδι και τέσσερα μέρη νερού.
Image by master1305 on Freepik