Τι είναι η μελανίνη;
Συχνά κατηγοριοποιούμε το δέρμα του σώματός μας σε έναν συγκεκριμένο τόνο δέρματος, πιο συχνά στο χρώμα του δέρματός μας. Ο παράγοντας που το καθορίζει ονομάζεται μελανίνη. Ομοίως, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι δίνει στα μαλλιά μας το φυσικό τους χρώμα; Αυτό αποφασίζεται επίσης από την παρουσία μελανίνης.
Η μελανίνη είναι μια φυσική χρωστική ουσία που δίνει χρώμα στα μαλλιά σας. Παράγεται από τα μελανοκύτταρα, τα οποία είναι εξειδικευμένα κύτταρα που παράγουν αυτή τη χρωστική ουσία. Υπάρχουν στους θύλακες των τριχών ή στις ρίζες των μαλλιών κάτω από την επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής σας.
Τα μελανοκύτταρα εγχέουν ενεργά χρωστική ουσία (μελανίνη) σε κύτταρα που περιέχουν κερατίνη καθώς μεγαλώνουν τα μαλλιά. Ο σχηματισμός μελανίνης στα μαλλιά ξεκινά πριν από τη γέννηση και συνεχίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας. Η κατανομή, ο τύπος και η ποσότητα του στο μεσαίο στρώμα του στελέχους ή του φλοιού της τρίχας καθορίζει το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί εδώ ότι το χρώμα των μαλλιών μας πριν βγουν από την επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής είναι λευκό. Όμως, με τη σταδιακή ανάπτυξη της τρίχας, τα μελανοκύτταρα μεταφέρουν μελανίνη στα κύτταρα της τρίχας. Τα οποία δίνουν ένα σκούρο χρώμα στα μαλλιά σας.
Τύποι μελανίνης στα μαλλιά
Υπάρχουν μόνο δύο τύποι χρωστικών στα μαλλιά, σκούρες (ευμελανίνη) και ανοιχτόχρωμες (φαιομελανίνη). Οι δύο χρωστικές ουσίες ή τα μελανοκύτταρα συνδυάζονται για να σχηματίσουν ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων μαλλιών. Μπορεί κανείς εύκολα να διακρίνει τα φυσικά χρώματα μαλλιών σε ευμελανίνη και φαιομελανίνη. Ενώ το πρώτο είναι υπεύθυνο για πιο σκούρες χρωστικές όπως το μαύρο, το σκούρο καφέ ή το μελαχρινό. Το δεύτερο είναι αυτό που δίνει έναν ανοιχτό καφέ, κίτρινο, χρυσόξανθο, κόκκινο, τζίντζερ ή λευκό τόνο. τα μαλλιά.
Υπάρχουν εσωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν κυρίαρχα το χρώμα των μαλλιών όπως τα γονίδια, οι ορμόνες ακόμα και η ηλικία. Όσον αφορά τους εξωτερικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα των μαλλιών, το κλίμα, τη ρύπανση και την έκθεση σε χημικές ουσίες είναι μερικοί που πρέπει να προσέξετε.
Αιτίες απώλειας μελανίνης στα μαλλιά
Η μελανίνη είναι ένα σημαντικό μέρος των μαλλιών μας. Το προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες UV του ήλιου και το προστατεύει από το στέγνωμα και το εύθραυστο. Αυτός είναι ο λόγος που τα γκρίζα μαλλιά που έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα μελανίνης είναι συχνά εύθραυστα στην υφή. Η ισχύς της παραγωγής μελανοκυττάρων (μελανίνης) μειώνεται καθώς μεγαλώνει κανείς. Και όπως μπορείτε να μαντέψετε, η συνεχής έγχυση σκούρων χρωστικών μελανίνης στα μαλλιά εξασθενεί επίσης, κάτι που τελικά και φυσικά κάνει τα μαλλιά να ασπρίζου .
Συνολικά, υπάρχουν ορισμένοι βασικοί παράγοντες που προκαλούν απώλεια μελανίνης στα μαλλιά.
Γήρανση
Τα μαλλιά των ανδρών αρχίζουν να γκριζάρουν περίπου στην ηλικία των 30 ετών, ενώ τα μαλλιά των γυναικών έχουν μερικά ακόμη χρόνια για να γκριζάρουν, ας πούμε περίπου μέχρι την ηλικία των 35 ετών. Όμως η γήρανση δεν είναι ο μόνος λόγος για να ασπρίσουν τα μαύρα μαλλιά . Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ορισμένες εξωτερικές αιτίες, καθώς και σχετιζόμενες με τη διατροφή, συνδέονται με την απώλεια μελανίνης στα μαλλιά επίσης.
Γενετική
Στη συνέχεια, υπάρχει ένα κοινό φαινόμενο απώλειας μελανίνης στα μαλλιά, που ονομάζεται πρόωρη γήρανση ή γκριζάρισμα των μαλλιών. Αυτό μπορεί να συμβεί σε νεότερους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Η αιτία των πρόωρων γκρίζων (ή λευκών) μαλλιών είναι γενικά αυτοάνοση και γενετική.
Χημικά προϊόντα μαλλιών
Η χρήση σκληρών προϊόντων με χημικές ουσίες στα μαλλιά σας μπορεί επίσης να συμβάλει στην εμφάνιση γκρίζων ή λευκών μαλλιών. Αποφύγετε τη χρήση συστατικών όπως SLS (Sodium Lauryl Sulfate), parabens, αλκοόλ, σιλικόνες και τεχνητά χρώματα στα μαλλιά σας. Θα μπορούσε να υπάρχει σε σαμπουάν, μαλακτικά, μάσκες και ούτω καθεξής. Μια άλλη επιβλαβής χημική ουσία, το υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο χρησιμοποιείται γενικά ως παράγοντας λεύκανσης των μαλλιών. Το οποίο δρα διασπώντας τα κύτταρα της μελανίνης στα μαλλιά, προκαλεί επίσης γκριζάρισμα των μαλλιών.
Δίαιτες
Ορισμένες αιτίες πρόωρου γκριζαρίσματος των μαλλιών συνδέονται με διατροφικές ελλείψεις όπως η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, σιδήρου και χαλκού και σοβαρός υποσιτισμός πρωτεϊνών.
Δερματικές και ορμονικές παθήσεις
Η λεύκη θα μπορούσε επίσης να είναι μια αιτία για γκριζάρισμα μαλλιών. Είναι μια πάθηση του δέρματος που οδηγεί σε λευκές κηλίδες σε κατά τα άλλα υγιές δέρμα, λόγω απώλειας ή θανάτου των μελανοκυττάρων. Η εμμηνόπαυση, οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς ή μια διαταραχή του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να μειώσει την παραγωγή μελανοκυττάρων στα μαλλιά, προκαλώντας έτσι γκριζάρισμα μαλλιών.
Κάπνισμα
Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για να γκριζάρουν τα μαλλιά. Όχι μόνο οι τοξίνες στα τσιγάρα επηρεάζουν τους θύλακες των τριχών, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι συμπιέζουν και τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει τη ροή του αίματος στους θύλακες των τριχών και εμποδίζει την παραγωγή μελανίνης, οδηγώντας σε γκρίζες τρίχες.
Συστατικά για την αύξηση της μελανίνης στα μαλλιά
Φραγκοστάφυλα
Τα φραγκοστάφυλα είναι ο καλύτερος φίλος των μαλλιών σας όταν πρόκειται για την ανάπτυξη, την υγεία και την αποφυγή του πρόωρου γκριζαρίσματος. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, μπορεί να καταναλωθεί στη διατροφή σας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με τη μορφή ελαίων μαλλιών και μάσκες.
Μαύρο τσάι
Το μαύρο τσάι είναι δημοφιλές στους λάτρεις της περιποίησης μαλλιών για τα οφέλη του που σκουραίνουν τα μαλλιά και προσθέτουν λάμψη στις τρέσες. Οι φυσικές του ιδιότητες των αντιοξειδωτικών και του ταννικού οξέος το καθιστούν ιδανικό για την αποφυγή της πρόωρης γήρανσης των μαλλιών.
Τροφές για την αύξηση της μελανίνης στα μαλλιά
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε άτομο πρέπει να περάσει τη φάση της εμφάνισης λευκών μαλλιών. Αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί επειδή είναι φυσικό και έρχεται με την ηλικία. Ωστόσο, η κατανάλωση καλά ισορροπημένων γευμάτων που προάγουν την καλή υγεία του σώματος και του δέρματος είναι ένας ασφαλής και σίγουρος τρόπος για να διατηρήσετε επίσης τη στιβαρή ζωή των μαλλιών σας και να αποφύγετε την πρόωρη γήρανση.
- Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως η μαύρη σοκολάτα, τα είδη μούρων και τα φυλλώδη λαχανικά θεωρούνται ως εξαιρετικά υγιεινά προϊόντα που πρέπει να συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή για να προστατεύσετε τα κύτταρα σας από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών και να αυξήσετε την παραγωγή μελανίνης στα μαλλιά.
- Τροφές πλούσιες σε χαλκό, όπως διάφορα είδη ξηρών καρπών, μανιτάρια και συκώτι κρέατος προάγουν επίσης τη σύνθεση μελανίνης των ωοθυλακίων.
- Πηγές βιταμίνης Α, C και Ε, όπως τα καρότα, η παπάγια, τα αυγά, τα εσπεριδοειδή, οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των μαλλιών σας.
- Οι βιταμίνες Β6 και Β12 έχει βρεθεί ότι διεγείρουν την παραγωγή ενζύμων στους θύλακες των τριχών που αυξάνουν τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών της τρίχας (κερατίνη και μελανίνη). Ενώ η βιταμίνη Β12, επίσης γνωστή ως κοβαλαμίνη, προάγει την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών αυξάνοντας την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Έτσι, η προσθήκη επιλογών από παντζάρια, μπρόκολο, φύτρα, αυγά, ψάρια, τυρί, προϊόντα σόγιας, αμυλούχα λαχανικά λειτουργεί καλά για την αύξηση της μελανίνης στα μαλλιά.
Image by karlyukav on Freepik