Στη μαγειρική δεν πετάμε τίποτα
Πόσες φορές έχεις πάει να φτιάξεις ένα τοστ ή απλά να κόψεις ψωμί και να διαπιστώσεις ότι έχει μπαγιατέψει. Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με το φρέσκο, τραγανιστό και αχνιστό ψωμί. Αλλά δεν είναι ανάγκη να πετάξεις το μπαγιάτικο, αφού στη μαγειρική ισχύει πάντα ο όρος ότι δεν πετάμε τίποτα! Αυτό τον κανόνα θα στον αποδείξουμε για ακόμα μια φορά. Καθώς σε αυτό το άρθρο θα μάθεις πως μπορείς να αξιοποιήσεις και να ξαναδώσεις ζωή στο μπαγιάτικο ψωμί.
Οι επιλογές που έχεις είναι δύο. Αρχικά αν δεν έχει φτάσει στο σημείο να πιάσει μούχλα και εσύ θέλεις διακαώς να φας μια φέτα ψωμί, τότε μπορείς να το κάνεις σα φρέσκο σε χρόνο μηδέν. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να του κάνεις ένα γρήγορο πέρασμα κάτω από το νερό (Προσοχή! Μην το αφήσεις πολλή ώρα γιατί θα μουλιάσει). Έπειτα ψήστο στο φούρνο στους 150 βαθμούς για 6 έως 10 λεπτά.
Εναλλακτικά μπορείς να τυλίξεις το καρβέλι σε μια υγρή πετσέτα και να το βάλεις για 10 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία.
Εναλλακτικές χρήσεις
Αν από την άλλη δεν μπορείς να αντισταθείς στο φρέσκο ψωμί και η παραπάνω λύση δεν σε καλύπτει τότε μπορείς να το αξιοποιήσεις αλλιώς. Μπορείς να φτιάξεις με αυτό κρουτόν και φρυγανιές. Ο τρόπος είναι πολύ εύκολος και η γεύση απίστευτη!
Αν θέλεις να φτιάξεις κρουτόν, κόψε το ψωμί σε μικρά κομμάτια και βάλε τα σε ένα μπολ με ελαιόλαδο και μπαχαρικά της αρεσκείας σου. Ανακάτεψέ τα και ψήσε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 120° C στον αέρα για 25 λεπτά.
Εναλλακτικά μπορείς να φτιάξεις φρυγανιές. Αρχικά, ψήσε το μπαγιάτικο ψωμί στο φούρνο, κόψε το σε μικρά κομμάτια με τα χέρια σου και έπειτα άλεσέ το στο μίξερ μέχρι να δημιουργηθεί μια λεπτή υφή σαν πούδρα. Στη συνέχεια τοποθέτησε τα σε ένα ταψί και ψήσε τα στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν ελαφρά.
Image by Freepik
Δείτε επίσης: