Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πως να αποθηκεύσετε σωστά τα κολοκυθάκια

Εσείς πως τα αποθηκεύετε;

Τα κολοκυθάκια μπορεί να είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο στο σούπερ μάρκετ, αλλά οι λάτρεις αυτού του καλοκαιρινού λαχανικού γνωρίζουν ότι το καλοκαίρι είναι όταν είναι στο αποκορύφωμά του. Οι θαυμαστές ξέρουν επίσης ότι τα κολοκυθάκια δεν είναι μόνο ευέλικτα αλλά και εύκολο να μαγειρευτούν και να απολαύσουν. Μπορείτε να σοτάρετε κολοκυθάκια , κολοκυθάκια στον ατμό , ψητά κολοκυθάκια , κολοκυθάκια στο γκριλ ή ακόμα και να φάτε ωμά. Τα κολοκυθάκια μπορούν επίσης να στρωθούν σε λαζάνια, να σιγοβράσουν σε σούπα ή ακόμα και να ξυριστούν σε κορδέλες ή να κοπούν σε ζυμαρικά (γνωστός και ως zoodles ).

Όπως συμβαίνει με όλα τα προϊόντα, για να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτό το καλοκαιρινό σκουός, πρέπει να αποθηκευτεί σωστά, είτε πρόκειται για μια ή δύο ημέρες, για μια εβδομάδα ή περισσότερο μακροπρόθεσμα. Ευτυχώς, είναι εύκολο να διατηρήσετε τα κολοκυθάκια σε κορυφαίο σχήμα και έχουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Διαβάστε παρακάτω για όσα πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε για την αποθήκευση κολοκυθιών.

Κάντε έξυπνες αγορές για κολοκυθάκια

Το να μπορείτε να διατηρήσετε φρέσκα τα κολοκυθάκια ξεκινάει από την αγορά. Αναζητήστε κολοκυθάκια που είναι σφιχτά, με λεία, λαμπερή, ζωντανή πράσινη επιδερμίδα—οι ρυτίδες, δεν αποτελεί έκπληξη, είναι σημάδι ηλικίας. Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε μικρά έως μεσαία κολοκυθάκια, όχι περισσότερο από 6 ίντσες μήκους και 1 έως 2 ίντσες σε διάμετρο. Τα μεγαλύτερα κολοκυθάκια τείνουν να είναι πιο πολτοποιημένα και μπορεί να χαλάσουν πιο γρήγορα. Ψάξτε επίσης για κολοκυθάκια με λίγο από το κοτσάνι τους συνδεδεμένο, κάτι που είναι μια καλή ένδειξη ότι θα διαρκέσει περισσότερο.

Μην πλένετε τα κολοκυθάκια (μέχρι να είστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσετε)

Ένα από τα κλειδιά για να διατηρήσετε φρέσκα τα κολοκυθάκια είναι να τα διατηρήσετε όσο το δυνατόν στεγνά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καλύτερο να τα πλένετε λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε. Για να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα, μπορείτε να χτυπήσετε τα κολοκυθάκια με μια χαρτοπετσέτα για να απορροφήσει κάθε λίγη υγρασία πριν τα αποθηκεύσετε.

Φυλάξτε τα φρέσκα κολοκυθάκια στο ψυγείο

Αν αποθηκευτούν σωστά, τα κολοκυθάκια θα διαρκέσουν έως και μια εβδομάδα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε τα κολοκυθάκια είναι στο ψυγείο, κατά προτίμηση στο συρτάρι όπου η υγρασία διατηρείται στο ελάχιστο. Ανάλογα με τη φρεσκάδα του κολοκυθιού, μπορεί να αρχίσει να μαλακώνει ή να ζαρώνει πριν από αυτό, οπότε αν παρατηρήσετε μαρασμό, χρησιμοποιήστε αμέσως αυτό το κολοκυθάκι – ίσως θρυμματισμένο και περιχυμένο με παρμεζάνα ή ψημένο σε πατάτες κολοκυθιού .

Αφήστε τα κολοκυθάκια να αναπνέουν

Ο καλός αερισμός είναι απαραίτητος για να διατηρούνται φρέσκα τα κολοκυθάκια. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα κολοκυθάκια είτε σε πλαστική είτε σε χάρτινη σακούλα, αλλά βεβαιωθείτε ότι το ένα άκρο είναι ανοιχτό για να μπορεί να κυκλοφορεί ο αέρας. Ή, εάν χρησιμοποιείτε μια σφραγισμένη πλαστική σακούλα, ανοίξτε μερικές τρύπες για να μπαίνει και να βγαίνει ο αέρας.

Μην φοβάστε να παγώσετε τα κολοκυθάκια

Εάν έχετε περισσότερα κολοκυθάκια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, η κατάψυξη είναι η καλύτερη επιλογή μακροχρόνιας αποθήκευσης και είναι εύκολη. Δείτε πώς να καταψύξετε τα κολοκυθάκια: Πλύνετε τα κολοκυθάκια και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια—οι γύροι πάχους 1/2 ίντσας λειτουργούν καλά—και στη συνέχεια ζεματίστε τα σε βραστό νερό μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και λίγο τρυφερά, για 1 έως 2 λεπτά. Στραγγίζουμε τα κολοκυθάκια, τα βάζουμε σε παγόλουτρο να κρυώσουν και τα στραγγίζουμε ξανά. Στεγνώστε τα κολοκυθάκια, στη συνέχεια τοποθετήστε τα σε σακούλες κατάψυξης, πιέζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα και καταψύξτε για έως και 3 μήνες. Για ευκολία, καταψύξτε τα κολοκυθάκια σε ποσότητες που θα χρησιμοποιήσετε και φροντίστε να βάλετε ετικέτα και ημερομηνία στη σακούλα του καταψύκτη.

Μια άλλη επιλογή είναι να καταψύξετε τριμμένα ή ψιλοκομμένα ωμά κολοκυθάκια, τα οποία είναι τέλεια για ψημένα προϊόντα όπως ψωμί από κολοκυθάκια ή μπράουνις κολοκυθιού .

Ξεπαγώστε και στραγγίστε τα κολοκυθάκια

Ο ευκολότερος τρόπος για να ξεπαγώσετε τα κατεψυγμένα κολοκυθάκια είναι στο ψυγείο και θα χρειαστούν μόνο λίγες ώρες, αλλά αν βιάζεστε, τοποθετήστε τη σφραγισμένη σακούλα σε ένα μπολ με κρύο νερό για να επιταχύνετε τη διαδικασία απόψυξης. Μπορεί να βρείτε επιπλέον νερό στη σακούλα, το οποίο μπορεί απλά να αποστραγγιστεί. Εάν καταψύξετε τριμμένα ή τεμαχισμένα ωμά κολοκυθάκια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στύψετε ή να στεγνώσετε τα κολοκυθάκια, καθώς τείνει να έχει πολλή υγρασία.

Μην αφήνετε κανένα κολοκυθάκι να πάει χαμένο

Τα φρέσκα κολοκυθάκια που αποθηκεύονται στο ψυγείο μπορούν να χρησιμοποιηθούν με σχεδόν ατελείωτους τρόπους, όπως σε γεμιστά κολοκυθάκια , ψημένα σε γκρατέν κολοκυθιού ή ριγμένα με ζυμαρικά . Τα κατεψυγμένα κολοκυθάκια δεν θα είναι τόσο τραγανά όσο τα φρέσκα, επομένως είναι καλύτερα για σάλτσες και σούπες.

Image by stockking on Freepik

Διαβάστε επίσης