Πως να απολυμάνεις τις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές

Image by diana.grytsku on Freepik

Μια από τις πιο απαραίτητες δουλειές

Ο καθαρισμός και η απολύμανση οικιακών συσκευών, είναι απαραίτητος. Το ότι λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοαπολυμαίνονται. Πάμε να δούμε λοιπόν εναλλακτικά πως να απολυμάνεις τις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές.

Ηλεκτρική σκούπα

Για να καθαρίσεις το εσωτερικό της, πρέπει αρχικά να την βάλεις σε λειτουργία και να την αφήσεις να δουλέψει για 30 δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο θα φύγουν ότι σκουπίδια μπορεί να υπάρχουν στο εσωτερικό της μέσα στη σακούλα. Έπειτα αφαίρεσε τη σακούλα και καθάρισε το εξωτερικό της με λίγες σταγόνες υγρού απορρυπαντικού που θα έχεις αναμείξει με νερό. Σκούπισε καλά όλη την επιφάνεια και άφησέ τη να στεγνώσει. Στη συνέχεια καθάρισε το σωλήνα απορρόφησης και το στόμιο της σκούπας. Βάλε τα σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και λίγο υγρό πιάτων. Άφησέ τα να στεγνώσουν και είναι έτοιμα!

Σίδερο ρούχων

Αρχικά βάλε μια χαρτοπετσέτα πάνω στη σιδερώστρα. Ρίξε πάνω της μια γεμάτη κουταλιά αλάτι και σιδέρωσέ την με την πιο υψηλή θερμοκρασία και χωρίς ατμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλη η βρομιά που υπάρχει εσωτερικά του σίδερου να βγει προς τα έξω και να κολλήσει πάνω στο αλάτι. Επόμενο βήμα είναι να καθαρίσεις τις οπές αερισμού. Για αυτό θα χρειαστείς λίγο ξίδι και μερικές μπατονέτες. Καθάρισε λοιπόν τις οπές με λίγο ξίδι. Έπειτα πέρασέ τες με νερό και μπατονέτες ώστε να φύγει οποιαδήποτε ποσότητα ξιδιού έχει μείνει.

Όσο για το εσωτερικό:

Bάλε εκεί που τοποθετείται το νερό, ίση ποσότητα νερού και ξιδιού μέχρι να γεμίσει το σίδερο κατά το 1/3. Στη συνέχεια βάλε το σίδερο στην πρίζα και ρύθμισέ το σε μέτρια θερμοκρασία. Άφησέ το για 10 λεπτά στην πρίζα μέχρι να βγει προς τα έξω, μέσω του ατμού, όλο το ξίδι. Τέλος γέμισε όλο το σίδερο με νερό ώστε να φύγουν όλες οι υπολειπόμενες ακαθαρσίες.

Πλυντήριο ρούχων

  • Kάδος: Ο κάδος είναι το σημαντικότερο σημείο που πρέπει να απολυμανθεί. Ο πιο φυσικός τρόπος για τον καθαρισμό του γίνεται με μαγειρική σόδα και λευκό ξύδι. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αναμείξεις σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό, 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Στη συνέχεια ρίξε 2 κούπες ξύδι μέσα στον κάδο και κλείσε το πλυντήριο βάζοντάς το σε λειτουργία σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία, χωρίς να προσθέσεις ρούχα.
  • Λάστιχο πλυντηρίου: Το λάστιχο του πλυντηρίου είναι πιθανό να μαζέψει χνούδια και βρομιές με αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο τρόπος λειτουργίας του πλυντηρίου. Αν δεν έχεις πολύ χρόνο, αρκεί να καθαρίσεις το εσωτερικό του μέρος με ένα πανί, ώστε να απαλλαγείς από τυχόν υπολείμματα που έχουν μαζευτεί στο λάστιχο. Αν όμως θες κάτι πιο δραστικό, ανάμειξε σε μια μικρή λεκάνη λίγη χλωρίνη και διπλάσια ποσότητα ζεστού νερού. Έπειτα πάρε ένα καθαρό πανί, βούτηξέ το στο μείγμα και καθάρισε καλά το εσωτερικό του λαστίχου. Μετά από 10 λεπτά, ξέβγαλέ το χρησιμοποιώντας ένα άλλο καθαρό πανί, βρεγμένο μόνο με νερό.
  • Θήκη απορρυπαντικού: Μετά από πολλές πλύσεις και αρκετό χρόνο λειτουργίας είναι λογικό η θήκη του απορρυπαντικού να έχει μαζέψει υπολείμματα από μαλακτικό, απορρυπαντικό, ή άλατα. Ευτυχώς η διαδικασία απολύμανσής του είναι πολύ απλή. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφαιρέσεις τη θήκη, και να τη μουλιάσεις για λίγη ώρα σε ζεστό νερό. Έπειτα, πάρε μια παλιά οδοντόβουρτσα την οποία έχεις βυθίσει σε ζεστό νερό με λευκό ξύδι και ξεκίνα να τρίβεις τη θήκη, εσωτερικά και εξωτερικά.
  • Φίλτρο πλυντηρίου: Το φίλτρο μπορεί να μαζέψει βρομιά με αποτέλεσμα να μην καταφέρνει να καθαρίσει το νερό για την πλύση και να καταλήξεις να πλένεις ρούχα με βρόμικο νερό. Βγάλε λοιπόν το φίλτρο και ξέπλυνέ το με χλιαρό νερό.

Image by diana.grytsku on Freepik