Πως να αντιμετωπίσεις την αυπνία

Forever Woman

Η αϋπνία μπορεί να μας οδηγήσει στην τρέλα

H αϋπνία είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί αρκετούς ανθρώπους τα τελευταία χρόνια και όχι άδικα. Καθώς όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, καλώς ή κακώς μας έχουν επηρεάσει. Η αϋπνία μπορεί να μας οδηγήσει στην τρέλα για αυτό παρακάτω θα βρεις κάποια απλά tips για να σε πάρει ο ύπνος αμέσως!

Πιες ένα ρόφημα

Ένα ρόφημα πριν τον ύπνο βοηθάει πολύ στην εσωτερική λειτουργία των οργάνων όπως επίσης χαλαρώνουν από το στρες και το άγχος της καθημερινότητας. Το τσάι, το χαμομήλι και η βαλεριάνα αποτελούν ιδανική επιλογή ώστε να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς. Αν τα βότανα δεν είναι τόσο στα γούστα σου μπορείς να πιείς ένα ζεστό ποτήρι γάλα ή γάλα αμυγδάλου.

Μην ανεβάζεις τη θερμοκρασία

Η δροσιά στο υπνοδωμάτιο δεν βοηθάει μόνο τα οικονομικά σου, αλλά και το να κοιμάσαι πολύ καλύτερα. Και αυτό δεν το λέμε εμείς, αφού το απέδειξαν ερευνητές από το Αμερικανικό Κέντρο Ύπνου με επικεφαλής τη Rachel Salas. Οι ίδιοι κατέληξαν πως η ιδανική θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο είναι μεταξύ 18 και 20 βαθμών Κελσίου.

Διάβασε ένα βιβλίο

Το να διαβάσεις ένα βιβλίο ώστε να κοιμηθείς είναι η πιο συνηθισμένη και επιτυχημένη. Το διάβασμα είναι άκρως χαλαρωτικό και μπορεί πολύ εύκολα να σε κάνει να κοιμηθείς.

Tip: Μην ξεκινήσεις ένα βιβλίο που έχει αγωνία γιατί το πιο πιθανό είναι να ξαγρυπνήσεις μέχρι να μάθεις το τέλος.

Μην ασχοληθείς με το κινητό

Μην κάνεις το λάθος να πεις: “Δεν με παίρνει ο ύπνος, ας χαζέψω λίγο στο κινητό”. Απλά όχι! Το φως του τηλεφώνου, μπορεί αμέσως να διεγείρει το κιρκαδικό σήμα για εγρήγορση. Επίσης, το σερφάρισμα στο ίντερνετ, στα social media αλλά και η ανάγνωση ειδήσεων, διεγείρουν συναισθηματικές καταστάσεις. Έτσι αντί να σε χαλαρώσουν ώστε να κοιμηθείς σε “ενεργοποιούν”.

Πρόσεχε τη διατροφή σου

Η υγιεινή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο σε κάθε τομέα της ζωής μας. Ένας από αυτούς είναι και ο ύπνος. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια περιέχουν πολλά μέταλλα όπως για παράδειγμα το μαγνήσιο και το κάλλιο, τα οποία βοηθούν στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου όπως επίσης και στον χρόνο που χρειάζεται ο οργανισμός για να αποκοιμηθεί

Οι καλύτερες τροφές πριν τον ύπνο:

  • Κεράσια: Τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη. Μια ουσία που βοήθα στη ρύθμιση του ύπνου. Έρευνα έδειξε πως άνθρωποι που υπέφεραν από αϋπνία, τρώγοντας κεράσια το βράδυ κατάφεραν να κοιμηθούν πάρα πολύ καλά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι κάψουλες για το jet lag περιέχουν μελατονίνη.
  • Γάλα: Ένα ζεστό ποτήρι γάλα καταπραΰνει και σε βοηθάει να κοιμηθείς ήρεμα. Άλλωστε μη ξεχνάς ότι το γάλα περιέχει τρυπτοφάνη. Ένα αμινοξύ που επηρεάζει τη σεροτονίνη του εγκέφαλου.
  • Δημητριακά: Οι υδατάνθρακες είναι ιδανικοί για τον ύπνο. Δεν εννοώ όμως να φας ένα κουτί μπισκότα. Αντιθέτως, προτίμησε τα δημητριακά σιταριού τα οποία περιέχουν «καλούς» υδατάνθρακες και συνδύασε τα με γάλα. Είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις αφού συνδυάζει 2 σε 1!
  • Μπανάνες: Οι μπανάνες περιέχουν μαγνήσιο και κάλιο τα οποία είναι φυσικά μυοχαλαρωτικά. Παράλληλα περιέχουν υδατάνθρακες που βοηθούν τον ύπνο αλλά και στην καρδιακή λειτουργία
  • Τσάι βαλεριάνας: Η βαλεριάνα βοηθάει στον ύπνο αφού είναι φυσικό ηρεμιστικό. Είναι ιδανική για την καταπολέμηση της αϋπνίας καθώς δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη. Αν λοιπόν είσαι φαν του τσάι, πρέπει να το δοκιμάσεις επειγόντως!

Οι χειρότερες τροφές πριν τον ύπνο:

  • Αλκοόλ: Το αλκοόλ είναι ο χειρότερος εχθρός του ύπνου. Το σύστημα μεταβολίζει το αλκοόλ πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα κάποιες διαδικασίες του σώματος σου να ξυπνήσουν.
  • Καφές: Η καφεΐνη μπορεί να σε κρατήσει ξύπνια όλο το βράδυ. Φρόντισε λοιπόν ο τελευταίος καφές που θα πιεις να είναι τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν πας για ύπνο.
  • Σοκολάτα: Το κακάο περιέχει καφεΐνη, εκτός από θερμίδες. Ειδικά η μαύρη σοκολάτα που ίσως την προτιμάς, θα σου προσφέρει έναν πολύ άσχημο έως και καθόλου ύπνο το βράδυ.
  • Κοτόπουλο: Το κοτόπουλο μπορεί να είναι μια πολύ καλή τροφή αλλά δεν πρέπει να καταναλώνεται το βράδυ λόγω της πρωτεΐνης που περιέχει. Η πέψη επιβραδύνεται κατά τον ύπνο με αποτέλεσμα το σώμα να επικεντρωθεί στο να μεταβολίσει την πρωτεΐνη και όχι στο να χαλαρώσει ώστε να κοιμηθείς.

Image by karlyukav on Freepik