Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πως να αντιμετωπίσεις να ξεπεράσεις το Burn Out

H αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης μπορεί να είναι ένα δύσκολο έργo

H αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης μπορεί να είναι ένα δύσκολο έργο, επειδή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα κίνητρα, τα επίπεδα ενέργειας και τη συνολική παραγωγικότητά σου. Ωστόσο, αν πρέπει να ολοκληρώσεις ορισμένες εργασίες παρά το γεγονός ότι βιώνεις επαγγελματική εξουθένωση, να μερικές στρατηγικές που μπορεί να σε βοηθήσουν:

Δώσε προτεραιότητα και τεμάχισε εργασίες σε μικρότερα βήματα:

Αρχικά ξεκίνησε φτιάχνοντας μια λίστα εργασιών και εντοπίζοντας τις πιο σημαντικές. Χώρισε τις σε μικρότερα, διαχειρίσιμα βήματα. Αυτό θα σε βοηθήσει στη μείωση της υπερφόρτωσης και θα κάνει τη διαδικασία αντιμετώπισης να φαίνεται πιο εφικτή.

Φτιάξε ένα δομημένο χρονοδιάγραμμα:

Δημιούργησε επίσης ένα πρόγραμμα που να επιτρέπει διαλείμματα και περιόδους ανάπαυσης. Καθόρισε συγκεκριμένες ώρες για δουλειά και επαρκή χρόνο για διαλείμματα ώστε να ξεκουράζεσαι και να χαλαρώνεις. Προσπάθησε να τηρήσεις αυτό το πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να αποκτήσεις μια αίσθηση ρουτίνας και ισορροπίας.

Ζήτησε υποστήριξη:

Μη διστάσεις να απευθυνθείς για βοήθεια. Από συναδέλφους, φίλους ή μέλη της οικογένειας αν μπορούν να σε βοηθήσουν σε ορισμένες εργασίες ή να σε συμβουλεύσουν. Η ανάθεση ή ο καταμερισμός του φόρτου εργασίας μπορεί να ελαφρύνει επίσης το βάρος που νιώθεις και να κάνει τη διαδικασία αντιμετώπισης πιο εύχρηστη.

Μάθε να φροντίζεις τον ίδιο σου τον εαυτό:

Κάνε την αυτοφροντίδα σου προτεραιότητα. Ασχολήσου με δραστηριότητες που σε βοηθούν να χαλαρώνεις καθώς και να επαναφορτίζεσαι. Αυτό λοιπόν θα μπορούσε να περιλαμβάνει χόμπι, άσκηση, διαλογισμό, να περνάς χρόνο με αγαπημένους ή να ασχολείσαι με δραστηριότητες που σου δίνουν χαρά. Η φροντίδα της σωματικής και ψυχικής σου ευεξίας μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητά σου και να κάνει τη διαδικασία αντιμετώπισης πιο υποφερτή.

Να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες:

Προσάρμοσε τις προσδοκίες σου και να είσαι ευγενικός/ή με τον εαυτό σου. Αποδέξου ότι μπορεί να μην είσαι σε θέση να ανταποκριθείς με το συνηθισμένο σου ρυθμό ή να παράγεις έργο της ίδιας ποιότητας ενώ βιώνεις επαγγελματική εξουθένωση. Να σκέφτεσαι ρεαλιστικά το τι μπορείς να πετύχεις και να θέσεις εφικτούς στόχους για να αποφύγεις περαιτέρω άγχος και πίεση.

Χρησιμοποίησε στρατηγικές αντιμετώπισης για να διαχειριστείς τα συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης:

Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, τεχνικές ενσυνειδητότητας (mindfulness), ημερολόγιο ή ενασχόληση με δραστηριότητες που σε βοηθούν να χαλαρώσεις και να μειώσεις το στρες. Βρες αυτό που λειτουργεί καλύτερα για σένα και ενσωματώστε αυτές τις στρατηγικές στη ρουτίνα σου.

Κάνε διαλείμματα:

Επίτρεψε στον εαυτό σου τακτικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της δουλειάς. Σήκω, τεντώσου, κάνε ένα σύντομο περίπατο ή κάτι άσχετο με τη δουλειά για λίγα λεπτά. Να σταματήσεις για λίγο να δουλεύεις μπορεί να καθαρίσει το μυαλό σου και να αναζωογονήσει την αυτοσυγκέντρωση σου σε ότι κάνεις.

Μην ξεχνάς ότι η επαγγελματική εξουθένωση είναι μια σοβαρή κατάσταση και είναι σημαντικό να την αντιμετωπίσεις, να την ξεπεράσεις και να δώσεις προτεραιότητα στην ευημερία σου. Εάν επιμένει ή επιδεινώνεται, ζήτησε υποστήριξη από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ο οποίος μπορεί να σου προσφέρει καθοδήγηση και να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Image by DCStudio on Freepik

Πηγή: akis-angelakis.com

Διαβάστε επίσης