Πώς μπορούμε να πούμε «όχι» στη δουλειά;

Forever Woman

Ήρθε η ώρα να φερθείς λίγο εγωιστικά και να προστατέψεις τον εαυτό σου!

Μπορεί να μη γνωρίζω αν με τα «όχι» χτίζονται οι καριέρες, το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι διατηρείς τη ψυχική σου ηρεμία χωρίς να χρειάζεται να τους ευχαριστείς όλους. Δεν έχει σημασία αν είσαι «αρχάρια» στη δουλειά, η ψυχολογία σου πρέπει πάντα να έχει τον πρώτο λόγο. Σε όλα τα θέματα της ζωής σου… 

Αιτιολόγησε το «όχι»

Σίγουρα δεν είναι απαραίτητο να δικαιολογείς τις αποφάσεις σου, όμως είναι κάτι που θα σε βοηθήσει να αρνηθείς. Αν σου ζητήσουν κάτι έξτρα, όμως εσύ «πνίγεσαι» πες το λόγο που δεν μπορείς να το κάνεις. Ανάφερε τις προτεραιότητές σου χωρίς να γίνεις απότομη. Άλλωστε, τα πάντα έχουν να κάνουν με τον τρόπο. 

 Μην το πας γύρω γύρω

Η αλήθεια είναι ότι όταν νιώθουμε άβολα, συνήθως αυτό βγαίνει προς τα έξω. Για αυτό και αντί να πεις αμέσως «όχι» αποφασίζεις να το πας μέσω Λαμίας και να ξεκινήσεις τις δικαιολογίες χωρίς να είσαι ξεκάθαρη. Να είσαι ευγενική, ψύχραιμη και ήρεμη, χωρίς να πεις «θα δούμε» σε κάτι που ήδη ξέρεις ότι δεν πρόκειται να γίνει. 

Δώσε τη δουλειά… αλλού!

Ναι, σίγουρα δεν είναι σωστό, αλλά αν βλέπεις ότι ο Πέτρος ο συνάδελφός σου έχει τελειώσει τη δουλειά του γιατί να μην αναλάβει κι εκείνος κάτι; Σε καμία περίπτωση δεν δίνουμε την δουλειά σε ένα συνάδελφο, αλλά αν έχεις την άνεση, μπορείς να το ζητήσεις και να επιστρέψεις στον υπεύθυνό σου με μια απάντηση. Έτσι, ναι μεν λες όχι, αλλά βρίσκεις και τη λύση που χρειάζεται για το θέμα!